Recenze: Pod nekonečnou oblohou

by - září 09, 2012

 
Autor: Veronica Rossi
Série: Nebe
Díl: první
Originální název: Under the Never Sky
Žánr: dystopie, post-apo
Anotace: První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu.

Hlavní hrdinové, Ária a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Ária patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Áriu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit.

Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

Nakladatel: Knižní Klub
Vydání u nás: červen 2012
Vydání USA: 3. 1. 2012
Hodnocení: 4.14 při 10675 hodnoceních (goodreads)

Můj názor:

Árie většinu veškerého času tráví v Říších, virtuálních místech, kde se všechno zdá skutečné - dokonce lepší než skutečné. Perry žije v opravdovém světě - nebezpečném a ohrožovaném éterem putujícím oblohou. Jejich životy jsou naprosto rozdílné, ale co když se jejich cesty střetnou?

Árie byla po incidentu, kdy při požáru zemřeli její přátelé, vykázána do outsiderského světa. Árie tam měla najít smrt, ale místo toho se setkala s Peregrinem - divochem z kmene Valeů, který hledá svého uneseného synovce. Árie nemá s tímhle světem žádné zkušenosti. Celý život byla zavřená v Lusku, kde si v podstatě jen užívala. Teď ji ale čeká nelítostná cesta za odpověďmi a znovunalezením své matky plná nebezpečí a nečekaných událostí. A to všechno po boku divocha, který s ní nemluví a od kterého by nejraději byla na sto honů daleko. Nebo alespoň tak to bylo ze začátku.

Pod nekonečnou oblohou musí čtenářovo oko upoutat minimálně tou krásnou obálkou. Přiznávám, že to pro mě bylo velkým lákadlem, ještě předtím, než jsem si přečetla anotaci. Druhou věcí je, že na internetu můžete najít spoustu pozitivních recenzí a samotné hodnocení na goodreads je víc než dobré. Bylo tedy jasné, že mi tahle kniha nemůže uniknout.

Když se budete chystat číst tuhle knihu, počítejte s tím, že si autorka nebude brát žádné servítky. Hned na začátku jsme nelítostně vhozeni do děje, přímo doprostřed událostí, a kniha nabírá spád hned na prvních stránkách. Problémem ale je, že čtenář nemůže chápat, jak to ve světě chodí, a místo toho, aby byl napjatý,  je spíš zmatený. Nějakého většího vysvětlení se totiž dočkáte až okolo prostředku knihy, a to si na spoustu věcí budete muset přijít sami.

Na druhou stranu, i když se úplně nedočkáme vysvětlení, celý svět působí zajímavě od úplného začátku. Bylo vidět, že o tom autorka hodně přemýšlela a bylo to opravdu promyšlené. Trochu mě ale mrzí, že autorka se zaměřila spíš na ten venkovní svět a ne na Lusk plný všech vymožeností. S Peregrinovým světem se seznámíme opravdu hodně, stejně tak s éterovými bouřemi a kmeny, ale o Lusku toho pořád moc nevím.

Příběh je vyprávěný er-formou z pohledu obou postav. Víc mě sice bavily kapitoly z pohledu Perryho, ale Árie je také příjemnou hrdinkou - svým způsobem. Árie mi někdy lezla na nervy svou podezíravostí a svéhlavostí, protože se motala do věcí, o kterých nemá ani páru. Nicméně, kdyby se řídila přesně podle toho, co jí Perry řekl, byla by to nuda. Český překlad se mi opravdu zamlouval, ale kazilo to přílišné množství chyb. Nebylo to jen pár překlepů, ale někdy se chyby vyskytovaly snad na každé stránce a nebyly to zrovna nepřehlédnutelné blbosti.

Plusové body patří autorce za to, že s postav neudělala nepřemožitelné rváče, ale že jim někdy šlo o život. A to nejen jednou. Akčních a bojových scén se dočkáme opravdu hodně a nejednou jsem se bála o osudy postav. A když už jsem u postav, tak bych se mohla vyjádřit i k nim. Škála charakterů není moc široká, přesto to vůbec nevadí. Každá postava vystupovala svým vlastním způsobem a byla naprosto rozdílná. Zvláštní také trochu je, že Perry není tím dokonalým a nádherným klukem, kterého by chtěla každá holka, ale má své vlastní chyby - jak charakterové, tak vzhledové.

I když je to poměrně dost akční kniha, dočkáme se i klidných a romantických scén. Celkově je v tomto kniha vyvážená. Po napínavé scéně nadejde něco oddychového, abyste si mohli srovnat puls. Možná jedinou výjimkou je konec. I když jsem čekala, jak to dopadne, trefila jsem se jen na půl. Áriin osud jsem uhádla skoro hned (nebo ho spíš tušila), ale u Perryho to bylo nejedno překvapení. Nevím, jestli jsem tomu jen nevěnovala pozornost, nebo to autorka tak skrývala, ale překvapilo mě to neskutečně. Nicméně, úplný závěr knihy je hodně otevřený, i když toho kniha hodně slibuje do budoucna, trochu mě to zklamalo.

Pod nekonečnou oblohou je zvláštní kniha. Po i během čtení jsem v podstatě nevěděla, co si o tom myslet. Byla jsem docela zmatená a celkově jsem se trochu bála do knihy jít, protože jsem si nebyla jistá, jestli ten svět dokážu úplně pochopit. Nakonec jsem byla mile překvapená. Konec mi vyrazil dech a to samé i několik dalších scén. Tuhle knihu rozhodně doporučuji. Je to originální a vyhýbá se to zajetému dystopickému konceptu s revolucí a despotickou vládou. Přesto mi nepřijde správné dát knize plný počet hvězdiček - ale čtyři hvězdičky jsou přeci málo na takovouhle knihu! Tudíž milý kompromis.

You May Also Like

8 komentářů

  1. Přesně, ty chyby byly vážně otravné. :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa kniha tiež veľmi lúbila 8)
    A to čo autorka na konci urobila v Perryho svete som ani ja vôbec netušila, že to takto dopadne! 8o
    Som zvedavá, čo dá do druhej časti 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten konec jsem právě vůbec nečekala a ani trochu to netušila. :) Taky jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.

      Vymazat
  3. Velmi navnazující recenze - na knihu jsem tak nějak 'zapomněla', ale jak to teď čtu, budu to muset napravit, protože mám ráda YA knihy, které jsou pořádně prošpikované akcí a nebezpečím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to koukej napravit! :D Tý akce tam neni zas tolik, jako v některých knihách, ale rozhodně jí tam bylo víc, než jsem čekala. :) A nebezpečí je tam nonstop. :)

      Vymazat
  4. A já byla TAK přesvědčená, že jí odolám, protože si nemůžu dovolit koupit knihy 'mimo plán,' (ano, mám plán novinek + knih, co si už MUSÍM přečíst a podle toho nakupuju :D) ale právě jsi mě asi ukecala na to, abych ji začala shánět. Sakra... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plán? Páni, tak to tě obdivuju, že se podle něho řídíš. :) Já se o to taky párkrát pokoušela, ale asi nemusím říkat, jak to dopadlo. :D

      Vymazat
    2. Známe :D
      No, já se zatím držím :D To bylo původně provizorní řešení na prázdniny, kdy jsem byla švorc, ale teď už je moje odhodlání kapku (víc) nahlodané... :D
      No, je tam to ZATÍM :D uvidíme, kdy mi rupnou nervy :D

      Vymazat