Mezi-recenze: Železný král

by - července 31, 2012

Po poměrně delší době přicházím s další mezi-recenzí, tentokrát na vílí knihu Železný král. Jsem nějak krátce  před polovinou a m-recenzci píšu už teď, protože všichni tvrdí, že je druhá polovina mnohem lepší, v což opravdu doufám, jelikož mě kniha zatím moc neoslovila. Takže jsem se rozhodla, že shrnu všechny své pocity v té, jak všichni tvrdí, horší části. 

Kniha: Železný král
Autor: Julie Kagawa
Aktuální strana: 160

Děj, námět, originalita: Zatím nevím, co si o něm myslet. Námět je rozhodně originální, už jen proto, že mé osobní setkání s vílami spočívá jen v sérii o Mercy Thompson (mimo jiné mají jisté shodné prvky, za což palec nahoru, protože podle toho, co jsem kde četla, to má folklórní základ). Rozhodně toho můžeme ještě hodně čekat, ale myslela jsem si, že mi za těch 160 stran něco vyrazí dech, což se nestalo. Mám pocit, že se děj strašně táhne, a i když tam byly scény, kdy jsme se měli bát o hrdinku, prostě mě to nechávalo chladnou. Mimo to se děj opírá o Sen noci svatojánské, což jde naprosto mimo mě.

Spád, styl psaní: Plusové body patří autorce za to, že se zbytečně dlouho ničím nezdržuje a posouvá postavy stále dál a dál. Na druhou stranu se docela často ztrácím v popisech prostředí a nejrůznějších scén, a nějak mi nesedí styl, jak vůbec autorka píše (nebo je to spíš jen českým překladem, který se mi nezdá už vůbec). Mám problém udržet pozornost a myšlenky mi často zabloudí někam do jiné dimenze.

Postavy: Prosím, nakopejte někdo Meghan! Nevím proč, ale ta holka mi strašně pije krev. Vůbec nechápu její uvažování; třeba jak ji vůbec mohlo napadnout, že ten, co jí zachraňuje život, najednou vezme nohy na ramena a nechá ji ve štychu? Ne-e, s Meghan kamarádka nebudu. Pak je tu ještě Robbie, který vypadá docela slibně. Přijde mi v dobrém kontrastu s Meg, takže k němu mám jisté sympatie. A nakonec někdo, koho si nějak víc vybavuju, kromě Ethana, pochopitelně, je Solembum Grimalkin, prohnaný kocour, který je takovým pěkným zpestřením v elfí vílí komunitě.

Klady: Nápad. Autorka dokázala skvěle vystavět celý vílí svět s autentickými popisy, které mi sice úplně nesedí, ale budiž. Pak je to spád, protože kniha hezky plyne a mě už zbývá najít jen ten bod, kdy se do toho úplně ponořím.

Zápory: Meghan! Hlavní hrdince bych nejradši pořádně nafackovala, protože vůbec nechápu, jak může uvažovat tak, jak uvažuje. Druhou věcí, také se týkající Meg, je, že vůbec, ale vůbec nebyla vyděšená z toho, že existuje něco jako víly fériové, její bratr je pryč a kamarádí se s hodně starým vílákem fériem a nevím z čeho ještě. Zjednodušeně to brala asi tak, jako Bella, která se dozvěděla, že Edward je upír. Tohle prostě ne. 

Reakce po prvním čtení: Snad to nějak půjde...
Reakce po posledním čtení:  Jestli se Meg nezačne chovat normálně, knihu rozcupuju nebo vyhodím z okna. 
Očekávání do budoucnosti: Podle všeho by se to mělo od druhé poloviny zlepšit, což se doufám opravdu stane.

Zbývá mi přečíst: 200 stran

You May Also Like

4 komentářů

  1. "Solembum". :DDD
    Já pořád váhám, jestli se mi do toho chce nebo nechce. Pokud po dočtení nebudeš mít šíleně nadšenou reakci, tak asi vážně nechce...
    Ale obálku má pěknou^^ (vidíš, další kniha, co jde k Nelissiným plavkám! :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já nemůžu za to, že si Grima pořád spojuju s kocourem z Eragona! :D
      Hele, teď už jsem dál a musím uznat, že je to o něco lepší. V podstatě to zachraňuje Puk a Ash, částečně i kocour, ale nevím, co by se muselo stát, abych z toho byla fakt unesená. Prostě uvidím, jak se to bude dál vyvíjet, ale alespoň kvůli té obálce stojí za to mít ji doma. :)

      Vymazat
  2. Jo, krásně jsi shrnula mé pocity z první půlky této knihy. :D A Meghan je prostě jedna z nejhorších hrdinek, o které jsem četla. Bože, dej ať je v dalších knihách lepší!
    Ale počkej si až se tam objeví Ash, hlavně kvůli němu je ta druhá půlka lepší. Ash je o dost zajímavější než Meghan. A v kombinaci s Pukem je asi to nejlepší na knize. :D
    A jó, obálku má krásnou. Proto jsem si i knihu koupila. Avšak samotná kniha není tak krásná jako obálka, což je věčná škoda. Ale stejně si kvůli konci té knihy koupím další díl. A kvůli obálce. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych Meg nejradši zastřelila, protože... to snad ani nemůže být pravda. :D A Ash už se objevil a teda... :D Najednou kniha docela stoupla na mém pomyslném žebříčku a za chvíli ani nebude v kategorii "brzy-poletí-z-okna" knih. :D A s Pukem dohromady jsou opravdu... zajímavý. Prostě Puk s Ashem to celý zachraňují. :D
      A souhlasím, já ji taky brala hlavně kvůli obálce. :)

      Vymazat