Kniha vs. Film: Hunger games

by - května 20, 2012

(neobsahuje spoilery)
Hunger games byly jednoho času jednou z nejvíce diskutovaných knih. Je samozřejmé, že příběh, který zaujal velkou skupinu lidí a který vypráví o životě lidí z absolutistické země Panem a o osudech dětí, z nichž je 23 každý rok vysláno na smrt, zaujme i filmaře. Knihy jsou světovým bestsellerem, o filmovém zpracování se mluví jako o filmu roku 2012. Co ale mají tyto díla společného?

Tvůrci
Autorka knihy, Suzanne Collinsová, je americká spisovatelka a autorka světových bestsellerů. Než začala psát pro děti, od roku 1991 pracovala jako scénáristka pro dětské pořady. Na spisovatelskou dráhu ji přivedl až spisovatel James Proimos. Její prvotina nesla název Underland Chronicles a stala se světovým bestsellerem.

Režie filmu se ujal Američan Gary RossRoss debutoval v roce 1998 snímkem PLEASANTVILLE (3 nominace na Oscara). V roce 2002 režíroval a produkoval film SEABISCUIT, který byl nominován na sedm cen akademie, včetně nejlepšího filmu.* Hunger games se zatím počítají jako jeho nejlepší režisérský počin. 

Postavy
Hlavní postavu, Katniss Everdeenovou, si zahrála Jennifer Lawrence. Jennifer jako Katniss jsem se docela bála, především mi na ni vůbec neseděla, ale nakonec jsem byla překvapená. Dle mého názoru ji dokázala ztvárnit opravdu dobře a splňovala moje představy. Filmového Peetu si zahrál Josh Hutcherson. Joshe mám jako herce opravdu ráda. Měla jsem z něho jako z Peety jisté obavy, ale na druhou stranu jsem se na něj ve filmu těšila. Podobně jako Katniss mi do role opravdu seděl. Byl to Peeta přesně z mých knižních představ. A nakonec tu zmiňuji Hurikána, jehož úlohy se ujal Liam Hemsworth. Liama nemám ráda, ale je to spíš efekt z toho, že nemám ráda Miley Cyrus. Na druhou stranu ale musím uznat, že byl povedeným Hurikánem, co se i jeho vzhledové strany týče. (+)

Zápletka
Kniha se v průběhu zabývá jistými politickými záležitostmi, snaží se něco dokázat a udat nějaké poslání. (+) Zamrzelo mě, že film dal do popředí pomyslný milostný trojúhelník, o které jsem skoro ani nevěděla, že tam byl. Bojím se, že to dopadne podobně jako Twilight a začnou se různě po světě tvořit dva soupeřící "TEAMy". Další věcí, která mě v jistých chvílích mrzela byla ta, že film zlehčoval situaci v aréně. V knihách na tom byly jisté postavy mnohem hůř a i sama Katniss byla několikrát na pokraji smrti. To, co se mi ale líbilo, byly televizní vstupy, které vysvětlovaly jisté situace těm, kteří knihu nečetli. (+)

Detaily a nedokonalosti
Nedokonalosti? Nevidím. Knihy byla výborná, není tam nic, co by se mi nelíbilo. Film byl na tom podobně. Jsou tam sice věci, které mi tak úplně neseděly, ale to je možná lepší. Strašně lidem ve filmu vadí, že nevyužil prostory pro využití hudby. To se mi ale líbí! (+) Vezměte si, že se v reálném životě vám také nehraje hudba při různých činnostech. Navíc v aréně to mělo ještě ten efekt, že bylo ticho a vy jste čekali, co se bude dít a báli jste i dýchat, abyste to ticho nepřerušili! (+)

Co mi ve filmu opravdu vadilo bylo, že tam byl celkově jinak pojat reprodrozd a vše okolo něj. Mrzelo mě, že tam byla celkově vynechaná Magie, protože ta tam ohledně reprodrozda sehrála velkou roli. To samé mě mrzí i ohledně avoxů. Ti zase vyjadřují o trochu více krutost prezidenta. 

Slovo závěrem
Knihy miluji, film se líbil. Oboje má něco do sebe. Pro nečtenáře opravdu doporučuji film, protože pak si budete chtít přečíst i knihu. Právě díky filmu to začalo číst celé mé okolí a já jen skáču radostí, že si o tom mám s kým pokecat. Na druhou stranu i film i kniha ve vás něco zanechá. V knize je víc hlubokých myšlenek, nad kterými je dobré se zamyslet, ale ve filmu to na vás má i ten vizuální efekt. Každý si musí nalézt to své, ale kombinace obojího je slastná!

A jak to vidíte vy? :)

You May Also Like

5 komentářů

  1. Pěkně shrnuto! Máme hodně podobný názor. Samozřejmě, že se mi film nezdál úplně dokonalý, to se snad nepovede nikdy a pár chyb se vždycky najde, ale musím pochválit herce a všechny, kteří se a filmu podíleli za skvěle odvedenou práci! Je pravda, že kniha byla mnohem drsnější, co se scén v aréně týče a Haymitch (všechna čest Harrelsonovi) mohl být taky trošku opilejší. :D Jinak asi vážně nemám, co dodat. Snad už jen to, že jsem ohromně zvědavá na druhý díl, který prý bude režírovat někdo jiný a hlavně na výběr herce, který si jednu z mých nejoblíbenějších postav - Finnicka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film opravdu nebyl tak drsný jako kniha. Třeba mi vadilo, že Katniss neměla vůbec žízeň.
      Na Finnicka jsem taky strašně moc zvědavá.

      Vymazat
    2. Na Finnicka jsem neskutečně zvědavá! Jenom doufám, že vyberou někoho opravdu dobré - a hezkého! :D

      Vymazat
  2. Super článek. Líbí se mi, jak jsi přímo porovnávala film x kniha.
    Celou sérii Hunger games miluju. Je to úžasný příběh s obrovskou vnitřní silou, která podle mě každého čtenáře nějak poznamená (já jsem po přečtení 3.dílu byla úplně mimo, neschopná cokoliv dělat :D). Na film jsem se opravdu HODNĚ těšila. Hltala jsem každý nový obrázek, trailer či ukázku z filmu. Vypadalo to skvěle a já se těšila ode dne ke dnu víc a víc. Výsledkem jsem bohužel byla strašně zklamaná. Asi je to tím, že tak moc miluju knížky. Před filmem jsem si ještě jednou přečetla první díl a tím pádem jsem viděla opravdu hodně věcí, které ve filmu nebyly nebo tam naopak byly a v knize nebyly a přišly mi naprosto zbytečné.
    Celkově mi film přišel spíš jako milostné drama. Drama opravdu s velkým D. Jenn Katniss dle mého názoru zase tak skvěle nezahrála, nešla z ní tak moc velká síla. Stejný názor mám i na Hurikána. Na druhou stranu se mi moc líbili Peeta a Haymitch.
    Výsledek? Film není špatný, ale mě osobně opravdu zklamal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem byla už při čtení 3. dílu totálně mimo. :D Na film jsem se původně ani moc netěšila, protože jsem se toho neskutečně bála. Pak se ale objevily první fotky a já téměř začala odškrtávat dny do premiéry. Bohužel se mi to pak strašně zkomplikovalo (měla jsem jít s kamarádkou, ta to odřekla, pak jsem byla pozvaná od někoho jinýho a to jsem nechtěla jít a tak různě), ale nakonec jsem na tom byla dvakrát. :D A pravda, na Haymitche jsem zapomněla, ten mě docela hodně překvapil a i Cinna se mi docela líbil, jenom myslím, že by měl být o něco mladší (nic pro Lennymu!). Na konec je to sporný. Kniha i film mi přišly tak trochu o něčem jiném, každý si prostě musí přijít na něco svého. :) A jsem ráda, že se ti článek líbil. :))

      Vymazat