Never Back Down 2: The Beatdown

by - září 24, 2011


Originální název: Never Back Down: The Beatdown

Režie: Michael Jai White
Žánr: Akční
Stát/ Rok: USA/ 2011
Hrají: Michael Jai White, Alex Meraz,  Todd Duffee, Scottie Epstein, Evan Peters, Dean Geyer
Hodnocení: 64% (csfd); 56% (imdb)

Nejen, že to vypadá jako Béčkový akční film o bandě chlapů, kteří si jenom rozbijí huby, ale on to právě takový film je. A právě tenhle film absolutně miluju.

Alex Meraz, kterého známe jakožto vlkodlaka Paula ze série Stmívání, hraje nadějného boxera Zacha Gomese, který toho musel nechat kvůli zranění. Dean Geyer si zahrál zápasníka a vysokoškoláka Mikea Stokese a Scottie Epstein si zahrál prodavače komixů Justina. Michael Jai White ztvárnil trenéra Case a Todd Duffee představoval jeho žáka Tima Newhouse. Všichni výše zmínění jsou naprosto rozdílní a nakonec mají stejný cíl: nakopat tomu zmetkovi zadek na beatdownu


Nejsem si pořád jistá, proč jsem si ten film tolik oblíbila, protože sám o sobě vlastně nestojí za nic. Celý film není skoro o ničem a není tam zrovna jasně dané, proč se ten a ten chtěl zúčastnit beatdownu. A vlastně, co je to ten beatdown? 


Beatdown je soutěž v MMA zápasení. MMA je oficiální zkratka názvu 'mixed matrial arts', což je v překladu smíšené bojové umění. A právě kvůli MMA mě to docela dost lákalo, protože jsem už nějaký ten pátek sledovala oficiální MMA soutěže (jako je WCL a UFC). Stejně podstatným důvodem ale bylo to, že je to zhruba 100 minut polonahých chlapů, mezi nimiž je i právě Alex. 

Ale abyste si nemysleli, že je to jenom o tom, tak je to i o Maxovi. O naprosto geniálním klukovi, který dostával na střední škole docela kapky, ale i přes to si nenechal zošklivit zápasení a začal organizovat beatdown. Taky je to o Caseovi, nadějném zápasníkovi, který například trénoval v Brazílii s UFC šampionem Lyotou Machidou, ale po smrti svých rodičů po hurikánu Katrina skončil ve vězení a seknul se zápasením. O Zápasníkovi Mikeovi, jehož otec opustil manželku kvůli jinému muži, o Zachovi, kterému hrozí oslepnutí a Justinovi, jehož pobodali. 

I když nebyla dějová linie vůbec slavná, podívaná to byla naprosto skvostná. I kdybych byla radši, kdyby se zaměřili víc na beatdown než na trénink, bylo to opravdu dobré. Choreografie byla výjimečná, hudba převážně raperská, ale i rocková a o obsazení ani mluvit nemůžu. Není to jenom třeba o vzhledu a těle, ale je to hlavně o tom, že oni věděli, co MMA obnáší, a hlavně mají všelijaké zkušenosti s bojovými uměními.

Michael Jai White známý z akčních filmů po dlouhé době zase dokázal, že je stále ve formě. Dean kdysi obdržel černý pásek v karate a Alex dělá několik let capoeiru. A hlavně, Scottie a Todd jsou pravými MMA zápasníky, což je na nich jasně vidět. Docela hodně jsem byla ráda, že tam bylo poukázáno i na Todda s jeho nejrychlejším knockoutem v historii MMA.

Je mi jasné, že vám většina těch věcí, co tady píšu nic neříká, ale chci, aby alespoň někdo věděl, že i přes mizernou dějovou linii a velkou kritiku může být film dobrý. Všechno mělo celkem nečekaný zvrat, který vás i přes to, že jste věděli, jak to dopadne, dokázal opravdu hodně vykolejit. Nebyla v tom vlastně žádná romantická zápletka a když ano, klidně bych to vystřihla. A navíc, vše bylo vlastně docela i promyšlené. A když k tomu připočtu, že je to první režisérský počin Michaela, a i když tam byla spousta nedokonalostí (např. v jednom záběru měl Scottie vyretušované tetování na zádech a na paži, ale v jiném byl potetovaný), velice povedený, musím tomu dát všechny hvězdičky, které mám k dispozici.


You May Also Like

2 komentářů

  1. Páni, to jsem nevěděla, že je i dvojka. První díl se mi moc líbí, tak uvidíme, jak na tom bude druhý ;) Dík za info

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem nejdřív viděla dvojku, hlavně kvůli obsazení, a jsem ráda, protože se mi jednička vůbec nelíbila. :)

    OdpovědětVymazat