Recenze: Les rukou a zubů

by - srpna 23, 2011

Autor: Carrie Ryan
Série: Les rukou a zubů
Díl: první
Originální název: The forest of hands and teeth
Žánr: post-apo, zombie
Anotace: Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nečistí, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Nakladatel: Mladá Fronta
Vydání USA: 10. 3. 2009
Vydání u nás: 2011
Hodnocení: 3.61 (goodreads)
Můj názor:
(nemělo by obsahovat spoilery)
47207-bigthumbnail_largeNa tuhle knihu jsem se opravdu těšila. Obálka byla neskutečně lákavá, i když, jak jsem později zjistila, ani moc nekoresponduje s příběhem, a anotace slibuje dobré čtení. Ale i přesto moje první zkušenost s opravdovými zombie mě zklamala.

Objevíme se kdesi v Severní Americe v izolované vesnici. Ve vesnici ohraničené plotem, který má obyvatele chránit před nebezpečnými Nečistými. Celé to tam řídí Sesterstvo a podle všeho, ženy nemají zrovna moc práva. Provdají se za muže, který si o  ně řekne a když si o ně neřekne nikdo, budou se muset stát jednou z členek Sesterstva. A takový je i příběh Mary.

Hned na začátku na nás Carrie vybalila událost, která nás všechny měla šokovat. Určitě hodně lidí šokovala, ale mě ne. Na začátku jsem ještě neměla vytvořený vztah s žádnou postavou, takže se mě to nijak nemohlo dotknout. A ani pozdější události mě nijak extra nepřekvapily, i když jsem je třeba nečekala.

Lhala bych, kdybych řekla, že mě celé to prostředí svým způsobem nefascinovalo, přestože se mi to v některých chvílích zdálo mírně... ujeté. Nápad na vesnici, která je uprostřed strašidelného lesa, se mi opravdu líbil, dokud jsem s ním nebyla blíž seznámena. Nakonec jsem zjistila, že mi akorát v hlavě zbyla spoustu nezodpovězených otázek, které by bylo opravdu dobré zodpovědět. Upřímně bych hrozně ráda věděla, co je to Sesterstvo vlastně zač, a něco o tom tajemném Návratu.
Tumblr_lp3xoeylso1qj73w1o1_500_largePostavy se mi zdály takové neslané nemastné. Mary mi jako hrdinka jinak nepřirostla k srdci a opravdu jsem někdy nechápala její myšlenkové pochody. Vlastně já jsem u nikoho nechápala jejich myšlenky. Nikdy jsem nedostála pocitu, že by Mary nějak šíleně milovala Travise, nebo že by tak strašně moc chtěla vidět oceán a vlastně ani, že by nějak dychtila po odpovědích, na které jí Sestry nikdy nezodpověděly. Akorát jsem v ní viděla zmatenou holku, která si není ani trochu jistá, co chce. A podobné to bylo i u ostatních postav.

Měla jsem trochu i problém s textem. Nedokázala jsem se do toho začíst a někdy mě vážně štvalo, že tam byl kombinovaný přítomný a budoucí čas. Někdy mi přišlo, že Mary používá naprosto nevhodná slova, které by ani jako dívka z uzavřené vesnice neměla znát. A... jak , kruci, mohla vědět, jak zní šumění oceánu, když ho nikdy neviděla?

Rozhodně nechci tvrdit, že to špatná kniha. Je tu hodně lidí, kterým se vážně líbila, ale já k nim bohužel nepatřím. Tím, že tam bylo opravdu pár momentů, které mi vyrazily dech bych to přirovnala k takovému lepšímu průměru. Na druhou stranu, scény které měly vyděsit mě neděsily, napínavé mě nechávaly úplně klidnou a ty romantické... ono mi ani moc nepřišlo, že by jich tam bylo nějak hodně, i když to měla být hororová romance.

Nakonec tedy zůstávám u průměrných 3 hvězdiček, protože tam bylo několik opravdu dobrých nápadů, jejichž zpracování už ale trochu pokulhávalo. Konec byl ale... nesnesitelný. Příliš otevřený, dokonce bych řekla, že i hodně uspěchaný a bylo tam až příliš nevyřešených otázek. Jestli si takhle Carrie zadělávala na pokračování, raději nechci vědět, co mě čeká ve druhém díle.


">

You May Also Like

10 komentářů

  1. To mě mrzí, že se ti kniha nelíbila. :(

    Mě už taky dvakrát nepřišly výzvy k vyzvednutí! To je hodně divné, co?

    OdpovědětVymazat
  2. Je to hodně divný! A taky je zajímavý, že ty druhý výzvy ti daj hned druhý den... Až přijde pošťačka a jestli na to nezapomenu, ta se jí zeptám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty bláho. Tak ta fotka, co jsi sem dala mě úplně přiměla, abych se zastavila a přečetla si další z mnoha recenzí. A u tebe to vypadá jako opravdový horor :D před chvíli jsem knihu dala do seznamu k přečtení a teď úplně přemýšlím, jestli jí nemám zas vyškrtnout :D bojím se, že se budu bát :DDD
    ale zajímá mě hodně no :)
    jinak ten název a obálka by mě moc neupoutala.. název je takový moc kostrbatý a díky té holce to vypadá spíš jako něco od Lanczové :D ale musím říct, že ta naše obálka je opravdu hezčí než ta originální :)

    OdpovědětVymazat
  4. no ono, tak fotka je trochu přehnaná, ale mě se líbila... a popravdě, já se nebála, a to jsem strašnej posera... :D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem taky četla, ale asi patřím k těm lidem, kterým se docela líbila. Ono se holt nemůže všem líbit všechno... Ano, byly tam věci, které mi neseděly, jako třeba pochodové myšlenky Mary, stejně jako tobě, ale celkově se mi kniha líbila.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem akorát začala číst a nemůžu si pomoct, ale strašně mi to připomíná film Vesnice.

    OdpovědětVymazat
  7. Film Vesnice jsem bohužel neviděla, takže nemůžu soudit, ale už od hodně lidí jsem to slyšela. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem zatím kolem sté stránky a pořád si hledám záminky, proč nemůžu číst :D. Když mě to tááák strašně nebaví, tak se zatím přikláním k tvojí bojové straně.

    OdpovědětVymazat
  9. Haha, koukám, jak jsem to tady kdysi komentovala :D a nemusela jsem se bát.. :D Zas tak strašidelné to nebylo :) bylo to spíš romantické. No, vlastně ti musím poděkovat :) díky tobě jsem si to přečetla a.. bylo to skvělé. Dala jsem tomu 4 hvězdičky. A dokonce to zařadila mezi nejoblíbenější knihy)

    OdpovědětVymazat
  10. Je to docela děsivý, ale třetí díl má sympatičtější hrdinku.

    OdpovědětVymazat