Recenze: Stříbrná relikvie

by - července 13, 2011

stribrna-relikvie

Autor: Patricia Briggs
Série: Mercy Thompson
Díl: pátý
Originální název: Silver Borne
Žánr: fantasy, vlkodlaci, víly, fae
Anotace: Když se Mercy Thompsonová pokusí vrátit mocnou faeskou knihu, kterou si před nějakou dobou vypůjčila, najde knihkupectví prázdné a zavřené. Zdá se, že kniha obsahuje tajné informace – a fae udělají naprosto vše, aby nepadla do nesprávných rukou. A jako by to nestačilo, Mercyin přítel Samuel bojuje se svou vlčí stránkou a Mercy ho musí krýt, aby ho vlastní otec neodsoudil k smrti.
Když se to tak vezme, zažila Mercy už lepší dny. A pokud si nedá dobrý pozor, dlouho nepřežije…

Nakladatel: Fantom Print
Vydání USA: 30. 3. 2010
Vydání u nás: 30. 6. 2011
Hodnocení: 4.31 (goodreads)

Můj názor:
(může obsahovat spoilery z předešlých dílů)
Opět se dostáváme na místo činu, do amerického Tri-Cities. Mercy se pomalu vyrovnává s tím, že se stala Adamovou družkou a byla přijata do smečky. Není to ale tak lehké. Většina členů smečky nechce přijmout kojotího kožoměnce mezi sebe. A silně proti tomu někteří bojují.

Když se Mercy stáhla, aby mohl Adam vyřešit problémy, začne jí dělat hlavu její dobrý přítel a spolubydlící Samuel, marokův syn a vlkodlak. Jenom že některým lidem a nadpřirozeným bytostem přišlo, že toho je na ni málo, tak jí potřebovali přidělat problémy. A když se před dveřmi její garáže objevil filmový štáb, byl to jen slabý odvar toho, co ji ještě čekalo a co musela vyřešit - a to s nejmenšími ztrátami. Nebyl to lehký boj, ale... znáte Mercy.

Na tuhle knihu jsem opravdu hodně dlouho čekala a opravdu se na ni těšila. Po tom, co jsem dočetla Zkřížené hnáty, jsem potřebovala vědět, jak to bude pokračovat, ale takhle zamotané jsem to tak nějak nečekala. 
Když to porovnám s předchozími díly, nebylo tam žádné znovu-uvádění do děje, což jsem rozhodně uvítala. Přesto byl ale rozjezd o něco pomalejší, než je u Patricie obvyklé. I když mě to ze začátku štvalo a už si zoufala nad tím, že se do toho snad nezačtu, jsem nakonec pochopila, že vše tam bylo opravdu hodně důležité. Má první domněnka o tom, že zásadní zápletka bude jen jedna, se hodně rychle změnila. Ale, nakonec to vlastně vyšlo nastejno, protože jako ve všech dílech se všechno neskutečně dokonale prolnulo. 

S Mercy mám dobrý vztah už od začátku. Musím ale uznat, že se po tom incidentu s Timem ve třetím díle trochu změnila. Pořád ale, jakožto pouhý kojotí kožoměnec, dokáže nadělat opravdu hodně, hodně problémů a má nějak moc nadpřirozených přátel. 

Naproti tomu Adam se na to, že se vydává za vlkodlačího diplomata, přestává nějak ovládat. Ale měl k tomu nejeden důvod. Samozřejmě ale největší změnou prošel Samuel, který se začal hádat se svým vlkem. Nečekala jsem, že se potom zas tak moc změní, ale i když ve mně hlodala jistá žárlivost - protože je to můj nejoblíbenější vlk -, jsem ráda, že to dopadlo zrovna takhle a ne nějak hůř.

Co mě ale opravdu hodně naštvalo je to, že tam nebyl Stefan! Jediná zmínka o něm byla jenom tak mezi řečí a to mě naštvalo. Ale tak mě napadá, neobjevuje se náhodou jenom v sudých dílech? To se budeme muset nechat překvapit a odpověď najdeme až v dalším díle, který se bude jmenovat Říční znamení. O čem to asi bude?

Půl hvězdičky strhávám za to, že jsem se do toho nemohla začíst a hlavně, že mi utíkaly nějaké souvislosti a nemohla jsem se v tom zorientovat. Mohla bych strhnout ještě půl hvězdičky za to, že tam nebyl Stefan, ale to by nebylo zrovna fér. :)

You May Also Like

3 komentářů

  1. 4,5 je dost .. :)
    Já jsem teďka asi v polovině prvního dílu a opravdu se mi to líbí! :)) Tak jsem zvědavá, jak budeme pokračovat.. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já na knihu zrovna dneska narazila v online katalogu naší knihovny, tak jsem měla radost, že se budu moct pustit do téhle série, když tu na ni máš pochvalné recenze, a pak zjistím, že jim tam chybí první čtyři:/ Tak se budu muset nějak "nerejpavě" optat, jestli je objednají:D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to se musíš poptat pořádně, protože takhle série opravdu stojí za to - tedy mě se opravdu líbila a kámošce taky... Ono se o ní ani moc nemluví a je taková zapomenutá, asi proto, že to není úplně YA, protože hlavním postavám je okolo 30 (nepočítám vlkodlaky, tam bych se dostala na trojmístné číslo), ale opravdu stojí za to - hlavně jestli máš ráda vlkodlaky... :)

    OdpovědětVymazat