Recenze: Krátký druhý život Bree Tannerové

by - dubna 07, 2011

Autor: Stephenie Meyer
Série: Novela k Twilight
Originální název: The short second life of Bree Tanner



Žánr: Novela/ Fantasy
Anotace: V další neodolatelné kombinaci nebezpečí, tajemství a romatiky rozehrává Stephenie Meyerová strhující příběh Bree Tannerové, členky armády novorozených, kteří se připravují k útoku na Bellu Swanovou a Cullenovy a na nevyhnutelný střet, jenž přinese tragické vyvrcholení.

Bree Tannerová si život, který žila předtím, než získala dokonalé smysly, nadlidské reflexy, ohromnou sílu a neodolatelnou touhu po krvi, sotva pamatuje. Zato ví, že život, který žije s ostatními novorozenými upíry, má několik jistot a několik pravidel: hlídej si záda, nepřitahuj na sebe pozornost a hlavně to stihni domů do úsvitu, jinak zemřeš.
Bree získává mezi novorozenými nečekaného spojence a přítele v Diegovi, který se stejně jako ona snaží zjistit něco víc o jejich stvořitelce. Jakmile si oba uvědomí, že novorození jsou jen figurky v partii větší, než si vůbec dokázali představit, musí se Bree a Diego rozhodnout, na kterou stranu se postaví a komu budou věřit. Ale když je všechno, co víš o upírech, založeno na lži, jak poznáš pravdu?

Nakladatel: Egmont
Vydání USA: 5. 6. 2010
Vydání u nás: 2010
Hodnocení:  78 % (cbdb), 70,6 % (goodreads)


Můj názor: 4/5 
(obsahuje spoilery)
Z malého městečka Forks se v ději přenášíme do Seattlu, ve kterém však není všechno v pořádku. Neobjasněné vraždy, zmizení... Že by masový vrah? Novodobý Jack Rozparovač? To přeci ne. Je to něco jiného, možná horšího - novorození upíři. Nejen však obyčejní. Jsou stvořeni z určitého důvodu. Kvůli pomstě. 


Hlavní postavou tohoto krátkého příběhu je dívka, kterou většina z nás - více či méně - zná. Je to totiž Bree Tannerová. Mladá, novorozená upírka, která však byla zabita Volturiovými před očima Cullenových. Ale jak to vlastně bylo?

Mladá dívka, která byla týraná svým otcem se rozhodla, že uteče. Když se vyhladovělá potloukala ulicemi, potkala mladého pohledného muže Rileyho, který jí vzal na jídlo. Dívka věděla, že za to něco bude chtít, proto s ním dobrovolně šla do tmavé uličky. Nevěděla ale, že chce něco jiného, než měla na mysli.

Po třech dnech se probudila z bolesti a najednou byla jen Bree, upírka bez minulosti. Na nic si ze svého života nepamatovala. Byla najednou součástí armády - armády pomsty, ale o tom samozřejmě nevěděla. Najednou se její život pohyboval v jednoduchém rozmezí, které zahrnovalo jen několik tři body - hlídej si záda, nepřitahuj na sebe pozornost a hlavně to stihni domů do úsvitu, jinak zemřeš.

Zdržovala se na okraji jejich nové upírské komunity a přežila jen díky tomu, že se schovávala za Zrůdou Fredem, talentovaným upírem. Celé dny se topila v knížkách a žízni, protože Riley jim tvrdil, že je slunce spálí.

Jednoho dne, kdy vyrazila s dvěma kluky a Diegem na lov, zjistila, že všichni nejsou takový, jací vypadají. Tím jiným je samozřejmě Diego. Mladý upír, pravá ruka Rileyho. Získal si Bree, když ji přenechal člověka. Bree věděla, že by se ho měla bát - přeci jen byl upír, jako všichni okolo - ale když spolu strávili den v temné jeskyni, zjistila, že se bát nemusí.

Nakonec oba zjistili, že je slunce nespálí v prach, začalo se mezi nimi tvořit něco, čemu by se dalo říkat láska, ale nikdy to nemělo dobrý konec. Když se rozhodli, že Rileymu řeknou to, co zjistili o slunci, Diego to nepřežije. Riley Bree řekne, že se s ním setkají až na místě, kde se bude konat bitva.

Když nadešel čas bitvy, Fred nabídl Bree, ať s ním odejde do Vancouveru, ale ona v domnění, že zase uvidí Diega odmítla. Jak to skončilo už víte.

~

Když si člověk odmyslí, že je to součást ságy Stmívání, vypadá kniha ihned líp. Sice je krátká, ale bylo tam napsané jen to nejpodstatnější. Bree jsem ze začátku neměla moc ráda, ale nakonec jsem si ji docela oblíbila. Ne však tak, jako Diega. Diego se mi okamžitě zalíbil. Bohužel, při mém štěstí, jak už to bývá, všichni mí oblíbení upíři umírají. 

Bree jsem četla ještě předtím, než jsem přečetla Rozbřesk, což je možná i určitým důvodem, proč se mi to tolik líbilo. Jestli stále někdo pochybuje, jestli si to přečíst, nebo ne, určitě se přikloňte k možnosti ano. I když se vám sága nelíbila, je velká možnost, že se vám právě tato novela zalíbí. 

Ukázka:
Z malého kovového prodejního automatu se na mě šklebil novinový titulek: SEATTLE V OHROŽENÍ – SMRT SI ZNOVU VYBÍRÁ svou DAŇ! Tenhle jsem zatím neviděla. Nějaký kamelot musel automat doplnit. Měl štěstí, že nezůstal někde poblíž.
Skvělé. Riley pukne vzteky. Musím si dát pozor, abych nebyla v jeho dosahu, až ty noviny uvidí. Ať utrhne ruku někomu jinému.
Ustoupila jsem do stínu za roh zchátralé tříposchoďové budovy a snažila se být při čekání, než někdo rozhodne, co nejvíc nenápadná. Je bezpečnější nedívat se nikomu do očí, takže jsem raději hleděla na zeď vedle. V přízemí budovy kdysi býval obchod s cédéčky, jenže ten zavřeli už dávno; okna prohrála marnou bitvu s počasím a pouličními šarvátkami a někdo je zatloukl překližkovými deskami. Nahoře byly byty – prázdné, řekla bych, protože zvuky spících lidí jsem nezaznamenala. Nepřekvapilo mě to – tohle místo vypadalo, že se při silnějším vichru zřítí. Budovy na druhé straně byly temné a úzké uličky rozbité.
Normální scéna noci trávené venku ve městě.
Nechtěla jsem nic říkat a přitahovat pozornost, ale přála jsem si, aby už někdo rozhodl. Měla jsem strašnou žízeň a moc mě nezajímalo, jestli půjdeme zprava, zleva nebo horem přes střechu. Chtěla jsem jen najít nějakého nešťastníka a dostat ho dřív, než si stačí pomyslet ve špatný čas na špatném místě

You May Also Like

4 komentářů

  1. tahle kniha se mi hrozně líbila.. jsem jí přečetla jedním dechem.. taky mě rozplakala :)..

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem a musím říct, že je to hezká povídka, která hezky doplňuje Twilight knihovničku. Ale nic světoborného. Já doufám, že Steph napíše nějaký další příběh (bez upírů a vlkodlaků zase pro změnu), který nás strhne. Jako Hostitel. Ona je totiž skvělá, chtěla bych umět aspoň z části tak dobře psát jako ona :) (ale nebudu to přehánět s těma slaďárnama a smrtí, o číhá všude kolem :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Yanny: V tom případě tě určitě potěším, protože kdysi jsem četla, že Steph pracuje na nové knize o cestování časem. :)

    OdpovědětVymazat