Tisíc let na TBR | EDICE druhé díly

by - dubna 15, 2018

Určitě to všichni znáte. Máte dlouhý seznam nejrůznějších knih, které si rozhodně musíte přečíst, jinak to zavání nějakou globální katastrofou. Shodou náhod ale tyhle vysněné must-read knihy zůstávají nepřečtené a na poličkách se na nich tak akorát práší. A čím víc jste přesvědčeni o tom, že jste jako jediní na světě danou knihu nečetli, tím spíše se k ní nedostanete. A tak vznikla tahle rubrika. Jako takové připomenutí všech těch příběhů, ke kterým jsem se ještě nedostala. Přestože moc chci.
Spáleniště: Zkouška (Labyrint, #2) Splynutí (Čistý #2) Nekonečné moře (Pátá vlna, #2)
Spáleniště: Zkouška (Labyrint #2), James Dashner | 2014 | 3.93 | dystopie
S Labyrintem jsem se docela dost prala, i když se mi v zásadě docela líbil, přestože jsem čekala něco úplně jiného a ten konec mě docela dost zklamal. Filmy ale vypadají hrozně dobře, a tak se občas snažím pokukovat po druhém dílu, že bych si jakože doplnila vzdělání a pak byla oprávněná na to, kouknout se na filmy. Nicméně... chybí mi nějaká větší motivace k tomu, abych se dozvěděla více o universu, které mě zas tolik nezajímá (vážně ten konec Labyrintu mě hrozně zklamal). 

Splynutí (Čistý #2), Julianna Baggott | 2015 | 4.03 | dystopie
Oproti tomu Čistý mě absolutně dostal, protože zvrácenou část mého já hrozně fascinovala představa nukleární války a toho, že lidé slynuly s různými věcmi, které zrovna byly v jejich okolí (je to fakt nechutný a divný, ale tak nějak trochu fascinující). Přesto jsem se nikdy neodhodlala vzít do ruky pokračování a dozvědět se něco o hrdinech, jejichž jména si už nepamatuju. (Ten kluk byl něco od P, že? Partidge? Ale tu holku fakt netuším - shame on me). 

Nekonečné moře (Pátá vlna #2), Rick Yancey | 2015 | 3.93 | dystopie
A z tohohle výběru dystopií mě naprosto nejvíc odrovnala Pátá vlna, protože jsem se konečně dočkala pořádného mimozemského příběhu (i když mi tam chyběli zelení mužíčci). A byla to parádní akční jízda. A zároveň je to série, jejíž pokračování si co nejpravděpodobněji přečtu, protože prostě mimozemšťané (zlí i hodní), hromada akce, vojáci, poměrně sympatické postavy... A celkově to prostě byla jízda. 

Walk the Edge (Thunder Road, #2) Fragments (Partials Sequence, #2) Rebel Heart (Dust Lands, #2)
Walk the Edge (Thunder Road #2), Katie McGarry | 2016 | 4.25 | contemporary
Aby to nevypadalo, že čtu jenom dystopie (ty totiž poslední dobou moc nečtu, i když je to jeden z mých oblíbených žánrů), do anglické sekce tohoto článku jsem vtěsnala i jednu contemporary. Od Katie McGarry jsem pár příběhů už přečetla a většina jejích knih o životem ztrápených teenagerech se mi líbila, a tak ráda sahám po dalších dílech. Z její série Thunder Road jsem ale zatím četla jenom první díl, přestože se mi líbil mnohem více než osudy jejích hrdinů z Pushing the Limits. Takže rande s Katie McGarry plánuji pravděpodobně na léto, jako každý rok. 

Fragments (Partials #2), Dan Wells | 2013 | 4.12 | dystopie
Ale zpátky k dystopiím. Jedna z nejlepších dystopií vůbec jsou Partials, které jsem ale četla již přes několika lety a nikdy jsem se nedostala k pokračování. Což vůbec nechápu proč, protože tenhle příběh, který by jakoby vypadl z R. U. R. od Karla Čapka byla parádní jízda. Sice tam bylo docela dost biologických a chemických výrazů, kterým jsem nerozuměla, ale ani to mě nezastavilo v tom, abych se do příběhu zamilovala. A vůbec nechápu, že to nevyšlo u nás. Rozhodně by to byla bomba! 

Rebel Heart (Dust lands #2), Moira Young | 2012 | 3.89 | dystopie
První díl jsem četla v češtině a překlad mě trochu rozhodil. Kniha se totiž vyznačuje absencí uvozovek v přímé řeči a zvláčním slangem, který autorka vymyslela. Na čtení je to sice dost složité, rozhodně originální a co si tak pamatuji, i ten příběh se mi docela líbil (přestože jsem si od toho slibovala něco fakt úplně jiného. Nicméně český překlad tohle všechno opominul, kniha ztratila na jedinečnosti a já na ni tak nějak zapomněla. A to mám druhý díl už několik let doma na poličce, česky i anglicky. Ale teď se na něj tak akorát chytá prach.

Jak jste na tom vy s druhými díly? Také máte problém s dočítáním sérií? A myslíte, že je to tím proklatým čekáním na dovydání série, anebo prostě vždycky přijde něco lepšího?

You May Also Like

4 komentářů

  1. Jé, chci si přečíst Pátou vlnu, ale už nemůžu sehnat právě první díl. :-D Ostatní série mi nic moc neříkají. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak vždycky úplně zapomenu na to, že bych si třeba mohla pořídit ten další :D

      Vymazat
  2. Když se nad tím zamyslím, také mám spoustu načatých sérií, ke kterým jsem se bohužel ještě nedostala. Mám to ale v plánu v létě všechno dohnat, jelikož zrovna teď jsem v takovém presu, že nemám moc času číst a tak ani nenakupuji knihy a vrhnu se na to až potom, jak bude klid. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě poslední dobou taky moc nenakupuji knihy a když jo, jsou to většinou další díly těch, co mám doma. :) Jinak dočítání sérií je prostě prokletí :D

      Vymazat