Reading Habits TAG

by - února 23, 2018

Po nějaké době jsem si říkala, že je na čase trochu rozbít obsah blogu nějakým TAGem. Takže jsem si ukradla od Adraina seznam otázek, který se točí okolo čtenářských návyků. 

Máš doma speciální místo na čtení? 
Mám místa, které preferuju, ale většinou jsem schopná číst naprosto kdekoli. Nejvíc toho sice přečtu v posteli, ale není to tak, že bych na nípřímo trvala. Navíc jsem člověk, který toho spousty přečte v dopravních prostředcích, takže nějaké speciální místo moc nepřipadá v úvahu. 

Záložka anebo kus papíru?
Podle toho, kdy danou knihu začnu číst a co mám zrovna po ruce. Popravdě mám záložky roztroušené po celém bytě a svým způsobem mám trochu ráda ten "rituál" vybírání záložky ke knize. Přesto jsem schopná založit si knihu téměř čímkoli - protože pokud bych si ji nezaložila, nikdy v životě už nenajdu místo, kde jsem skončila. (Čímž zdravím všechny lidi, kteří mají tuhle superschopnost. Obdivuji vás!)

Dokážeš přestat číst uprostřed kapitoly? 
Velice nerada a pokud to je nevyhnutelně nutné. Moje perfekcionistické já má trochu problém zůstat viset uprostřed kapitoly, ale někdy není zbytí. Přesto jsem přesvědčená o tom, že kdybych pohledala všechny nedočtené knihy, co mám doma, v drtivé většině by záložka ležela na začátku kapitoly. Uprostřed kapitoly většinou přestávám číst, pokud potřebuju vystupovat z metra nebo po mě někdo něco nevyhnutelně potřebuje. 

Jíš/piješ během čtení? 
Většinou mám po ruce něco k pití, ale dopadá to tak, že se toho stejně ani nedotknu. Zároveň to záleží na situaci. Pokud něco jím, je to takové to "čisté jídlo", co nenechává bordel a neumažu u toho sebe, knihu ani okolí.

Posloucháš hudbu nebo televizi během čtení?
Multitasking je moje superpower, takže často při čtení hudbu poslouchám (zároveň ale hudbu poslouchám skoro pořád, třeba i při psaní tohohle článku). Pokud si čtu v obýváků a někdo další kouká na televizi, často stíhám koukat na daný pořad i číst knihu. Pokud teda jedno z toho není super zajímavé a já tomu nedám přednost. 

Máš rozečtenou jednu knihu nebo více knih najednou?
GR zrovna hlásí, že mám rozečtené dvě knihy, ze kterých paradoxně ani jednu nijak aktivně nečtu a porozhlížím se po něčem novém, s čím bych mohla začít. Takže za mě rozhodně více rozečtených knih najednou, o to více, že se občas mívám něco rozečteného i do školy (a co si budeme, to je většinou dost opruz). Nemám žádný rekord, ale myslím, že jeden čas mi na goodreads viselo 6 rozečtených knih. 

Čteš doma anebo všude?
Všude. Většinou mám alespoň jeden ebook stažený v telefonu, takže mám vždycky po ruce něco, co můžu číst. Druhou věcí je, že nejvíc čtu na cestách a jelikož do školy jezdím skoro hodinu, mám na to dostatek času.

Čteš nahlas nebo potichu? 
Moc nechápu jak je tahle otázka myšlena, protože už nejsme v antice, kde lidé neuměli číst potichu a všechno četli nahlas. Jakože slova si předčítám v hlavě a nemám to tak, že bych jenom pozorovala text. Což třeba to tak dělají všichni, co já vím. Jenom je to prostě to nejvíc nahlas jak čtu. :D 

Přeskakuješ stránky? 
Jenom u knih do školy. Jsem člověkem, které má nutkavou potřebu přečíst každé slovo a jsem přesvědčená o tom, že  když přeskočím řádek, rozhodně tam bylo něco důležitého, takže se k tomu většinou stejně vrátím. 

Lámeš hřbety nebo se je snažit udržet v původním stavu?
Jak už se tu několikrát říkalo, jsem perfekcionista. Takže na knihy bývám super opatrná a většina knih, které jsem přečetla, ani nevypadá čteně. Jakože u nějakých paperbacků se zlomí hřbet jenom když se na ně špatně podíváte, ale stejně se snažím chovat se k nim s citem. 

Píšeš do knih? 
Nepíšu. Naposledy jsem psala ještě na gymplu do skript (a to navíc tužkou) a tím to skončilo. Přestože některé fotky popsaných knih vypadají fakt úžasně a vypráví tím určitý příběh, mám domácí průpravu, že do knih se prostě nepíše a nehodlám to měnit. 

A co vaše čtenářské návyky? 

You May Also Like

8 komentářů

  1. Já se tedy přiznám, že občas přeskakuji odstavce nebo stránky... Ale ne když čtu knihu poprvé, spíš když se k ní po čase vrátím a už se hrozně těším na nějaké mluvené pasáže, takže ten popisovací text přeskočím, protože už vlastně vím, co tam bylo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nedávno četla podruhé Loď mezi hvězdami a spíš jsem to chtěla jenom prolétnout, abych si to připomněla... Ale pak jsem zjistila, že když přeskakuju, tak mě to vůbec nebaví, takže jsem opět musela poctivě číst každé slovo :D

      Vymazat
  2. Já jsem na tom ve všech bodech úplně stejně. :D
    Knížky taky zakládám vším co je po ruce a přestat číst uprostřed kapitoly... většinou jsem z toho vždycky vynervovaná. :D :D
    Moc pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, máme všechno prakticky stejně. Akorát já nedokážu číst u televize a u hudby jenom u melodií, takže jsem si stáhla do mobilu Čtyři roční období od Vivaldiho a když v buse něko řve, pustím si ho ke čtení. Celkově jedině klasiku a nebo melodii z Akt X :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já právě můžu poslouchat cokoli a pak často, když slyším nějakou písničku, si ji spojím s danou knihou. :) Nicméně je pravda, že často mám puštěnou hudbu, ale stejně ji moc nevnímám, protože se ponořím do knihy :)

      Vymazat
  4. Skvělý tag :) Jsme na tom dost podobně :) Taky jsem zvyklá sebou neustále někde tahat knihu, číst v dopravních prostředcích a nějak jsem došla i k tomu, že mám rozečtené tři knihy najednou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víc knih najednou mám rozečtených hrozně často, ale poslední dobou se docela držím a mám jenom dvě, z nichž reálně čtu vždycky jenom jednu :)

      Vymazat