9 nejlepších knih za rok 2016

by - ledna 25, 2017

Tenhle seznam mám připravený už docela dlouho, ale pořád nebyl čas, protože jsem se musela věnovat škole a zkouškovému. Což bych možná ještě pořád měla, ale zas tolik mi do bot už neteče. 😄 Jak jsem psala v předešlém článku, minulý rok jsem přečetla 30 knih (a splnila svou výzvu, jupí - já - jé), ale kupodivu jsem nečetla nějaký super extra odpad. Teda kromě něčeho do školy, ale to tu teď nebudeme rozebírat, že? Přesto ale nebylo tak těžké vybrat svou topku. (Paradoxně velice málo knih má hodnocení 5 hvězdiček, ale co už.)

Kategorie 1: KUBULÍNI
Dám ti slunce Dědička ohně (Skleněný trůn, #3) Mrazivý oheň (Kroniky Kaninu, #1)
Kubulínských knih čtu pravděpodobně nejvíc, takže není překvapením, že se sem nějaké dostaly. Dám ti slunce je prostě Jandy Nelson. A tu knihu nic necharakterizuje víc než ta věta, kterou jsem právě napsala. Vážně. Ona je prostě originál. (A z nějakého důvodu mi přijde, že jsem ji četla tak před sto lety, minimálně.) Dědička ohně je třetí díl série Skleněný trůn od SJM, jak asi stejně všichni víte. Každopádně je to pro mě zatím nejlepší díl série a absolutně jsem si zamilovala Manon. Mrazivý oheň se mi líbil tak moc a zhltla jsem ho tak rychle, že jsem nějak  nedokázala vyplodit recenzi. Ale přečtěte si to. Fakt. Stojí to za to. Hodně.

Kategorie 2: CO SE KAM NEVEŠLO
Zoo City Pátá vlna (Pátá vlna, #1) Jak (ne)být divný na netu
Zoo city byla naprosto parádní jízda. Nejen, že hlavní hrdinka měla za nejlepšího kámoše lenochoda (což je prostě hrozně hustý zvíře), ale celý svět byl skvělý. Zápletka mě sice tolik nebrala, ale více knih z univerza zvířetníků bych si líbit nechala. Pátá vlna trochu odstartovala moji posedlost mimozemšťany, protože to byla první pořádná mimozemšťanská kniha, kterou jsem četla. A fakt super. Jó a pak Felicia Day, která je prostě must read pro všechny. A jestli ji neznáte, pusťte si Supernatural. Tam je absolutně úžasná. 

Kategorie 3: CIZOJAZYČNÉ ZÁZRAKY
The Night We Said Yes (The Night We Said Yes, #1) Punk 57 Last Night I Sang to the Monster
The Night We Said Yes je největším překvapením a jednou z nejlepších contemporary knih vůbec. Je to takový mix mé milované Jenny Han (loni jsem od ní nic nečetla, fňuk) a Leily Sales. Ideální letní dovolenkové čtení. Punk 57 byla poslední kniha loňského roku a když vám někdo bude říkat, že je to NA, zas tolik jim nevěřte, jo? No a nakonec jeden Sáenz, takže jestli chcete nekonečnou studnici deprese a úžasných myšlenek a citátů, Last Night I Sang To The Monster na vás čeká. 

Kategorie VETERÁN 
Loni jsem si taky dala re-reading Hostitele. Víc toho asi říkat nemusím ne? Prostě stejně skvělé jako poprvé. 

A co skvělého jste loni přečetli vy? 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Mrazivý oheň by som si chcela veľmi prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samotnou mě překvapilo, jak moc se mi to líbilo. Takže rozhodně doporučuji všemi deseti. :)

      Vymazat