Z HLUBIN GOODREADS: Contemporary

by - srpna 10, 2016

Čtu už nějakou dobu a kupodivu také stárnu (fakt je těžký si to přiznat). A sice nemám načteno tolik jako někteří mí kolegové, nicméně razím zásadu, že důležité je alespoň vůbec číst. Nicméně k jádru věci. Jak jde čas, každý rok se mluví o nových a nových knihách a já mám někdy pocit, že se na ty starší zapomíná. 

A protože je opakování matky moudrosti a každý jsme jinak starý, a tak jsem dávali pozor na jiné tituly, není špatné si připomenout nějaké knihy, o kterých se tolik nemluví (což v těchto článcích rozhodně nebude pravidlem) a které mě kdysi v dávných i těch nedávných dobách nadchly. 

Jenny Han
Rozhodně jsem tím všechny překvapila (hahaha), ale hned na začátek dávám Jenny Han. Její knihy čtu převážně v angličtině, ale některé vyšly i česky. Na Jenny miluji styl jejího psaní. To, jak dokáže krásně realisticky popsat postavy, děj i všechno ostatní. Teď si to nevybavuji úplně do detailu, ale minimálně v jejích sériích Všem klukům, které jsem milovala (víte, že bude třetí díl?!) a Burn for Burn (což k mému překvapení nakonec spadlo do kategorie paranormal) hodně mluví i o takových holčičích věcech jako je oblečení nebo vaření. Mimo to, její knihy jsou úplně ideální na léto! 

The Summer I Turned Pretty (Summer, #1) It's Not Summer Without You (Summer, #2) We'll Always Have Summer (Summer, #3)
Její trilogie Summer: The Summer I Turned Pretty (Léto, kdy jsem zkrásněla), It's Not Summer Without You (Bez tebe to není léto), We'll Always Have Summer (Vždycky budeme mít léto).

Je to příběh o Belly, která jezdí každé léto do domu na pláž k jejich rodinné přítelkyni, která tam je se svými dvě syny. Každý díl popisuje jedno léto, líčí vývoj vztahů a postav a často vám dokáže vyrazit dech. Je to takové čtení, které se zdá pohodové, ale dokáže i hodně zahrát na city. U nás vydává nakladatelství Jota! Mou recenzi najdete zde. A pokud vám moje recenze nestačila, koukněte ještě třeba k Willindě, Nikol, Zuzzi, Vendee nebo Erný.

Všem klukům, které jsem milovala (To All the Boys I've Loved Before, #1) P.S. Stále tě miluju
Dualogie Všem klukům, které jsem milovala: Všem klukům, které jsem milovala (To All the Boys I Loved Before), P.S. Stále tě miluju (P.S. I Still Love You)

Lara Jean se rozhodla každému klukovi, které kdy milovala napsat dopis. A pak jej pečlivě schovat do krabice na klobouky a nikdy neodeslat. Měla pocit, že když se vypíše ze svých citů, nebude se s danými muži už dále trápit. Někdo ale její dopisy rozeslal a teď se to všichni kluci dozvěděli... Tohle je poslední Jennyina série (ke které přibude další díl, jupí já jé), která se asi stala i mou nejoblíbenější. Vydává ji u nás nakladatelství CooBoo a druhý díl vyšel teprve nedávno. Recenzi na první díl najdete tady u mě. A pokud chcete víc, klikejte sem: GiraffeAndy, Lucie Hlůšková, Zašitá v knihách, Adalynka P., Adéla. A pokud Jenny ještě nemáte dost, přečtěte si ještě něco o ní zde!

Leila Sales 
Další autorka, která mi vyrazila dech. Četla jsem od ní teprve jednu knihu, ale chystám se i na její další dvě. Zamilovala jsem si ji kvůli její knize Past Perfect, kterou jsem kdysi recenzovala. Je to příběh plný léta, zmrzliny a historického městečka. Taky je velmi zábavná a je v ní několik tipů na zlikvidování konkurenční historické atrakce. A hlavní hrdinka Chelsea je prostě hrozně moc sympatická!

Past Perfect Tahle píseň ti změní život
Past Perfect u nás sice ještě nevyšla (což bych byla nadšením bez sebe, kdyby se to stalo), ale CooBoo vydalo její jinou knihu Tahle píseň ti změní život, která úplně dostala třeba Radka. A dokonce se o svůj názor podělili i další, třeba Míša Vavřinová, Kej Bí, Ohana, Deny el Infian. A tak nějak jsem jednou i trochu rozepsala o autorce

John Green
A teď trochu té "klasiky". John toho napsal celou řadu a jestli dobře počítám (což není vůbec jisté, protože už je to dlouho, co jsem měla matiku), vyšlo mu u nás pět knihy, které zaštiťuje Yoli a Knižní klub. Já od něj četla tři, čtvrtou mám doma a pátá vyšla nedávno.

Hvězdy nám nepřály Hledání Aljašky Papírová města
Asi jeho nejznámější knihou je emocionální ždímačka Hvězdy nám nepřály. Kniha, která není o rakovině, ale o vztahu dvou lidí, lásce, nemoci a knihách. Na moji recenzi se můžete juknout zde a na ty cizí zase tu: Rodaw, Anne Leyyd, Klára Kelemenová. Po Hvězdách jsem se nadšeně pustila do Hledání Aljašky, která je úplně z jiného soudku, ale podobně super. Taky trochu hraje na city, ale prostě se mi hrozně líbí, jak John Green vypráví osudy lidí, kteří nejsou hlavními postavami. U Aljašky jsem se taktéž rozhodla splácat recenzi, ale stejně se koukněte ještě jinam, ať máte příběh z více stran: Domika, Monushka, Snow Fairy. A nakonec jsou tu Papírová města, která se mi zatím asi líbila nejvíc, protože jsou vtipná a prostě správná. I když Margo se mi zdála jako úplná... slepice. Nicméně Papírová města byla fakt jízda, takže si o tom přečtěte něco víc třeba u Literátor Teri, Lucy King, MaKa.

Příliš mnoho Kateřin Will Grayson, Will Grayson
Ty dvě knihy, které jsem nečetla jsou Příliš mnoho Kateřina a Will Grayson, Will Grayson, který je u nás venku jen chvíli a John na něm spolupracoval s Davidem Leviathanem (který mě svou knihou Den co den (CooBoo) úplně nenadchl). Nicméně recenze na první jmenovanou můžete najít u Schefika, Terry, Kristie, Míši* nebo Grey Mouse in Rainbow Fur  A mezi ty, co přelouskali Graysona, se řadí i Ells, Nika Roovy, Inouš, Jan Hader či  Maťa Wolf

Jaké jsou Vaše zkušenosti s výše zmíněnými autory? Jakého autora contemporary by si podle Vás měl každý přečíst? 

You May Also Like

5 komentářů

  1. Super článek! Je prima na sebe takhle natrefit! :D A líbí se mi, že u každýho autora odkážeš i na ostatní blogery, to je fakt skvělý. :) Co se Leily týče, každým dnem by mi měla Past Perfect přijít a nemůžu se dočkat! Měl jsem na ní zálusk od doby, cos mi o ní psala, takže se fakt těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Past Perfect chci podrobný zprávy ze čtení! :D Jinak věřím, že to potěší, když na sebe někdo takhle narazí. A já ráda dělám lidem radost :D

      Vymazat
    2. Neboj, budu o všem informovat! :D

      Vymazat
  2. Moc dobrý nápad na články, těším se na další! :)
    Já osobně contemporary čtu spíše v angličtině, v češtině jen když se mi náhodou dostanou pod ruku. Ono se mi to v té angličtině víc líbí - to, co by mi v češtině přišlo jako hrozné klišé, mi v té angličtině tak nepřijde. :D A právě si to v angličtině víc užiju, když nemusím nadávat, jak to v češtině debilně zní. :)
    Od Jenny Han jsem četla Všem klukům, které jsem milovala ještě než to vyšlo v češtině a strašně se mi to líbilo! Číst jsem začala i druhý díl, ale z nedostatku času jsem přestala a už jsem se k němu nevrátila, ale plánuji to napravit. :) Třetí díl mě taky dost překvapil. :D Jinak asi neplánuji číst její starší knihy, ale pokud vydá něco nového, určitě se na to podívám. :)
    No vidíš, obě knihy Leily Sales si chci přečíst, jen jsem si to nějak nespojila, že jde o stejnou autorku. :D :)
    Od Greena jsem četla jen ty Kateřiny. :D I když doma mám Let It Snow, Hvězdy i Aljašku, jen mě nějak jejich čtení neláká. Mám ke Greenovi takový divný vztah - jak u nás přišel ten jeho boom a hrozně se o něm mluvilo, strašně se mi zprotivil. :D Jestli si od něho něco přečtu, tak možná ta Papírová města nebo to Will Grayson, Will Grayson, to mě aspoň trochu láká. :) Docela by mě zajímalo, jestli Green píše něco nového, to bych si totiž možná i přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky právě čtu contemporary hlavně v AJ, v češtině se mi to zdá hlavně hrozně kšoidní :D
      Jenny je úžasná! Četla jsem od ní všechny YA a všechny se mi líbily! :) A Leila je taky super (i když jsem četla jenom Past Perfect, no :) Papírová města byla super, Kateřiny mám dlouho rozečtené a nějak mě to nebere... :/

      Vymazat