Povinné čtení: Próza #2

by - února 02, 2015

Minule jsem vám představila 6 knih ze světové literatury. Vůbec nemám tušení, proč jsem to tak blbě rozdělila, protože pro dnešní článek mi zbyly jen tři. Na druhou stranu není poslední, protože mám pro vás schovanou ještě českou literaturu, kterou nacpu minimálně do dvou článků. A taky se určitě objeví několik článků o tom, co za klasiku bych si během svého života ještě chtěla přečíst.

  
1984
Na poli dystopických knih je Orwell jedním z nejlepších, na které můžete narazit. Jeho kniha je plná myšlenek, které ho napadly mnoho let před touhle dobou. A to sám ani nemohl tušit, kolik z nich se bude blížit skutečnosti. Bude vám z toho běhat mráz po zádech, budete bez dechu čekat, co se hlavním protagonistům stane. A hlavně si budete přát, aby to nebyla skutečnost. 

451 stupňů Fahrenheita
Kniha pro knihomoly. Společnost, kdy jsou knihy přežitek, ba dokonce zakázané. Hlavní postava je hasič, ale místo toho, aby požáry hasil, tak je zakládá. Aby spálil knihy. Kniha o přetechnizované společnosti, kdy lidé jsou uzavřeni ve fiktivním virtuálním světě se může někdy zdát až mrazivě skutečná. Upřímně je tohle kniha, kterou jsem přečetla téměř jedním dechem a jednoho dne se k ní chystám vrátit.

Obraz Doriana Graye
Opěvovaná kniha o muži, místo něhož stárne obraz. Pro mě ale opravdové zklamání. Upřímně pro mě kniha měla obrovský potenciál, aby byla dobrá - ne-li výborná. Ale bohužel, vždy když nastala chvíle, kdy jsem čekala, že se opravdu stane něco zajímavého, bylo to nesmyslně utnuto a vyřešeno až příliš jednoduše. Ale celou knihu zachraňovaly postavy Lorda Henryho (pokud se nepletu, že se tak jmenoval) a sámotného Doriana, 

You May Also Like

6 komentářů

  1. 451 stupňů Fahrenheita jsem už četla a také musím uznat, že mě kniha dostala. Sice nebyla jako dnešní knihy s podobnou tématikou (jestli chápeš, co tím chci říct :)), ale přesto se četla dobře. A po 1984 už také dlouho koukám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně chápu, co tím chceš říct. Zrovna 451° mi toho dalo docela hodně. :) 1984 pro mě bylo docela náročné na psychiku, ale stejně to bylo hodně zajímavé počtení.

      Vymazat
  2. Nečítala som ani jednu, ale 1984 ma láka.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1984 je takový klasický must-read. A v moderní době hlavně must-read na poli dystopií! :)

      Vymazat
  3. Skvělá volba :) Četla jsem jen Obraz Doriana Greye, možná tam bylo až moc popisů, ale kniha se mi líbila :) A 1984 si chci co nejdříve přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty popisy mi tam právě vadili. Mělo to skvělý potenciál, ale jak se tam začalo popisovat... Nejhorší byla ta kapitola, jak tam 20 stránek mluvil o starožitnostech. :D 1984 rozhodně doporučuju! :)

      Vymazat