Autorka, která píše barevným inkoustem | Katie McGarry

by - ledna 18, 2015


Jako malá hrála tenis, ale aby si mohla dovolit soukromé hodiny, musela si na ně sama vydělávat. Ale vyplatilo se to - na střední byla v top dvacítce v Kentucky Tennis Association. Ráda psala třipytkatými tužkami, ale jelikož se blbě shání, přešla pouze na barevný inkoust. Její oblíbenými jsou růžová a fialová. A má radši kočky než psy, pravděpodobně proto, že ve druhé třídě jí jeden pokousal. Jedná se o Katie McGarry, která vystudovala politologii se zaměřením na filosofii a historii. Ale kdybyste se jí zeptali, čím se živí, řekla by vám, že je to spisovatelka a matka.

Její prvotina, Pushing the Limits, vyšla v roce 2012 a byl z toho poměrně poprask. Dechberoucí a dojemný příběh o dvou mladých lidech, se kterými se život nemazlí, si získal nejedno srdce. O tři roky později se příběh Echo, která má pořezané ruce a žádné vzpomínky na onu osudnou noc, a Noaha. problémového kluka, který střídá pěstouny jako na běžícím pásu, pyšní hodnocením 4.11 (při 74k hodnoceních), a to vůbec není špatné. Tato kniha byla dokonce tak úspěšná, že se jí u nás loni rozhodlo vydat nakladatelství CooBoo
Pushing the Limits (Pushing the Limits, #1) Překroč svůj stín (Pushing the Limits, #1)
Netrvalo to dlouho a pouhý rok od vydání Pushing the Limits přišla Katie s další knihou, Dare You To. Jedná se o nezávazné pokračování první knihy, ale o jiných postavách. Hlavní postavou je Noahova kamarádka Beth, která se odstěhovala do jiného města. Tam se jí do cesty připletl nadějný baseballový hráč Ryan, který se rozhodl, že Beth obrátí život naruby. Dare You To jde úspěšně ve stopách Pushing the Limits a na goodreads má hodnocení 4.20 (při 23k hodnoceních).
Dare You To (Pushing the Limits, #2) Jen si troufni (Pushing the Limits, #2)
Tím to ale nekončí. V této "sérii" jsou ještě dva další díly. Crash into You je uzavřením příběhů třech přátel Noaha, Beth a Isaiaha. Isaiah se tak nějak pořád vzpamatovává z Beth, když potká bohatou a chytrou dívku Rachel. Je to to poslední co by chtěl, ale nakonec zjišťuje, že je spojuje láska k autům a závodění. Ačkoliv se to možná nemůže zdát být možné, tahle kniha má hodnocení 4.30 (při 13k hodnoceních). A čtvrtou knihou z cyklu Pushing the Limist je Take Me On. Příběh o Haley a Westovi, bojových uměních a - nečekaně - rodinných problémech. Tahle kniha, která vyšla loni v květnu, má hodnocení 4.16.
Crash into You (Pushing the Limits, #3) Take Me On (Pushing the Limits, #4)
Breaking the Rules (Pushing the Limits, #1.5)Crossing the Line (Pushing the Limits, #1.1)
Nakonec to z této série není všechno, jelikož vyšly ještě dvě "novely" spadající mezi první a druhý díl. První nese název Crossing the Line a popisuje osudy Echoininy nejlepší kamarádky Lily. Je to příběh o její lásce, o dopisech, o tragédiích, které postihly ji i Lincolna. Ta druhá, Breaking the Rules, se opět vrací k našim dvoum prvním hrdinům - Noahovi a Echo. Paradoxně tenhle "půldíl" má rozsah klasické knihy, tudíž před 300 stran. 

V loňském roce vyšla ještě jedna její kniha, která oficiálně nespadá ke knihám z Pushing the Limits. Jedná se o knihu Red at Night. O příběh Stelly, holky s růžovou hlavou ze špatné strany města, a o Jonahovi, populárním maturantovi  kterému se ale po tragické autonehodě změnil život... A jelikože je Katie asi bezedná studnice nápadů, na tenhle rok plánuje novou sérii - Thunder Road. První díl je plánován na letošní rok s názvem Nowhere But Here. Je to příbeh o Emily, jejíž otec je členem motorkářského klubu. A Emily se rozhodla, že chce zjistit o něm víc, ale nakonec nic není takové, jako se tvářilo... Téhle série plánuje Katie čtyři díly, ani jeden nemá obálku a pouze ten první nese název. Co z toho asi nakonec vyleze?

Tak... A proč mluvím zrovna o Katie McGarry? Jednoduše proto, že jsem měla tu čest přečíst si její první dvě knihy a doslova mě posadily na zadek. Dokázaly mě vtáhnout do příběhu, dokázaly, že jsem soucítila s postavami takovým způsobem, jakým jsem si nikdy nemyslela, že by to mohlo jít. Protože má moc příjemný styl psaní, který mě u knihy dokázal udržet. A protože čím dál dím víc se přibližuje tématům, které jsou mi blízké, a o kterých se zrovna moc nepíše.  

You May Also Like

8 komentářů

  1. Mne sa jednotka veľmi páčila, ale dvojka mi prišla úplne zbytočná a o ničom. Do ďalších kníh nejako nemám v pláne púšťať sa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mně se dvojka možná líbila ještě o něco víc :D

      Vymazat
  2. Od této autorky jsem zatím ještě nic nečetla. Ne proto, že by mě její knihy nezaujaly, ale protože jsem na ně slyšela tolik chvály a docela se bojím, že by mě zklamaly. Je ale fakt, že mě zajímá, co na jejích knihách všechni mají :D Třeba se k nim někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla Pushing the Limits a Dare You To a byla jsem naprosto spokojená... Je teda pravda, že jsem četla Pushing the Limits i v čestině, a to trochu ztratilo to kouzlo, ale rozhodně to za zkoušku stojí. :)

      Vymazat
  3. Překroč svůj stín je pro mě nehorázná srdcovka a už se těším na další knihy. Mám normálně chuť si je všechny pořídit i v angličtině! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám první tři jako ebooky, ale papírově bych je klidně brala, jenomže když jsem si je chtěla kupovat v originále, byly docela drahý (nebo ne s těma pěknejma obálkama), tak z toho sešlo. Jednou si je ale v originále pořídím. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek :-) Já četla zatím jen Překroč svůj stín, od kterého jsem měla obrvské očekávání, sice se mi kniha líbila ale čtení dalšího dílu jsem prozatím odložila :-) i tak jsem ale netušila, že vyšla novela o Echo :-) Tu si rozhodně musím přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překroč svůj stín jsem četla v originále i v češtině a musím říct, že po překladu to trochu ztratilo své kouzlo. :) (A do psaní tohoto článku jsem ani já neměla tušení, co všechno autorka už stihla napsat! :D )

      Vymazat