Objektivně neobjektivní článek o Kindle

by - prosince 09, 2014

Už přes rok jsem spokojeným majitelem čtečky od firmy Amazon, konkrétně Kindle 5. Je to sice už trochu starší model, jelikož se teď víceméně vyrábí pouze dotykové či podsvícené. Nicméně jsou věci, co se model od modelu zas tolik neliší. A jelikož se to dotazy o čtečkách stále hemží a blíží se Vánoce, i já jsem se rozhodla podělit se o svůj názor.

Svoji první čtečku jsem si pořídila asi před třemi lety. Tehdy se jednalo ještě o Jinke Hanlin V60, která se ale dnes už nevyrábí. Ze začátku jsem byla spokojená, ale poměrně rapidně to s jejím výkonem šlo dolů. Sice vydržela opravdu dlouho nabitá, ale postupem času jí strašně dlouho trvalo, než si rozmyslela, co po ní vlastně chci. Později to došlo do takové fáze, že když jsem chtěla na další stranu, musela jsem o dvě dopředu a o jednu dozadu, protože jinak se mi nechtěla další strana načíst. A tak jsem se rozhodla změnit značku na něco ověřenějšího. A rozhodně jsem nelitovala. 


První věcí, čeho jsem se na Kindlu bála, byla skutečnost, že se to přímo váže k firmě, tudíž se některé formáty musí konvertovat. Nakonec jsem zjistila, že jsem se toho bála úplně zbytečně, protože to nakonec nebylo vůbec nic složitého, a také z toho byly další výhody. Ze začátku jsem se tím nemohla nějak smířit, protože stará čtečka mi přečetla úplně všechno, nicméně všechno bylo o překonání lenosti a o zvyku. Nakonec jsem zjistila, že není problém zkonvertovat v podstatě jakýkoliv formát. Na internetu je spousta stránek, která vám knihu převede, a to bezplatně a také, aniž byste museli něco stahovat. Co ale na Kindle mám opravdu ráda je, že dělá to, co chci, téměř okamžitě. Načítání netrvá nijak moc dlouho a prodleva mezi načítáním stránek je minimální. 

+ vydrží dlouho nabitá 
+ podporuje kompletní českou diakritiku (pokud ne, máte blbý formát; bohužel, občas se to prostě stává a máte přeházené znaky)
+ možnost vytvoření kolekcí
+ lze nabíjet přímo ze sítě, stejně jako z počítače (většinou ji nabíjím na nabíječce od telefonu; usb konektor je shodný jako u většiny současných smartphonů)
+ možnost záložek a ukládání citátů
+ lze posílat knihy přímo do čtečky (pomocí sítě wifi) (při připojení na wifi se vám knihy automaticky stáhnou bez toho, aniž byste je museli někde hledat)
+ při poslání emailem automatická konvertace formátu (tuším, že do .azw)
+ verze bez reklam je levnější a jejich přítomnost nijak neruší čtení (reklamy se ukazují v hlavním menu jako malý banner na dolní straně obrazovky a na tapetách při uzamknutí obrazovky; když jste na wifi, tapety se mění podle aktuálních nabídek knih)

- anglické menu (pro mě není přímo nevýhodou, ale někomu by to mohlo nevyhovovat) 
- v nečinnosti se poměrně rychle vybijí (nebo mi to tak přijde; někdy mám období, kdy nějakou dobu na čtečku nesáhnu a zákonitě je vždy vybitá)
- není možnost víceúrovňových složek (knihy mám rozřazené podle žánrů, ale ráda bych to udělala i podle sérií či autorů - to bohužel už ale není možné) 
- registrace na amazonu v podstatě nutná
- formáty z MS Office musím převádět do .pdf v počítači
- nepodporuje formát .epub (má bývalá čtečka nejlépe přečetla .epub, tudíž mám hodně knih v tomto formátu; teď jsem to bohužel musela všechno konvertovat zpátky a hodně knih už je nepoužitelných, protože se mi kompletně zničil formát) 

Co se týče konkrétně mé čtečky, jsem poměrně konzervativní. Jsem opravdu ráda, že není dotyková, ani že nemá podsvícený displej. Jsem prostě zastáncem toho, že podsvícená čtečka neevokuje ten pocit, že pořád čtete knihu a také nevěřím tomu, že od toho nebolí oči. Vítám u ní především následující: 

+ není dotyková
+ nemá podsvícený displej
+ tlačítka na otáčení stránek má na obou stranách (jsem levák a na staré čtečce mě strašně štvalo, že jsou tlačítka na pravé straně)
+ je malá a lehká

Čtečka versus tablet

Kromě čtečky jsem i majitelem tabletu. Ano, i ten používám ke čtení, ale není to takové, jako když čtu na čtečce. Většinou na něm čtu ve škole. Zaprvé proto, že materiály do školy jsou většinou skeny knih, které se na Kindlu čtou poměrně špatně. Dalším důvodem také je, že se mi nechce tahat oboje. Jestli se rozhodujete, jestli je lepší pořídit si čtečku nebo tablet, musíte si hlavně rozmyslet, co vlastně chcete.

Pokud je váš primární záměr jen čtení, rozhodně jděte do čtečky. Pokud ale zároveň chce něco kompaktnějšího na internet a různé aplikace s tím, že budete chtít i číst, tak doporučuji tablet. Stejně tak jako když se vám nepohodlně čte na telefonu, stejně špatně se vám bude číst na tabletu. Displej je v podstatě totéž, akorát na tabletu máte větší písmenka. Na podsvícení to ale v podstatě nic nemění. 

+ displej je barevný
+ lze číst komixy
+ se správnými aplikacemi lze přečíst v podstatě všechny formáty (iBooks od Apple překouše v podstatě všechno, včetně .doc a .epub; na Androidu pro .epub doporučuji FB reader)
+ možnost pustit si při čtení hudbu
+ můžete si stáhnout řadu aplikací, na kterých můžete číst (každá má nějakou jinou výhodu a nabízí něco trochu jiného)

- je větší a těžší
- vydrž kratší dobu nabitý
- je podsvícený
- při delším čtení bolí oči
- můžete do něj narvat spoustu aplikací, které vás budou rozptylovat při čtení

Co vy a čtečky či tablety? Jste vlastníkem, nebo se chystáte ke koupi? A co by podle vás měla mít správná čtečka? 

You May Also Like

8 komentářů

  1. Naprosto s tebou souhlasím! :) Mám také Kindle 5 a jsem s ním naprosto spokojená. Jinak, tablet dostanu sice k Vánocům a na něm si také budu číst, ale to hlavně díky podsvícení, protože obzvlášť teď v zimě není ráno ve vlaku vůbec vidět, a když chtějí ostatní cestující spát, tak jim tam nebudete svítit, abyste si mohli číst. :D V těch případech jsem si četla na mobilu, ale to není ono. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky musím souhlasit! Vlastím Kindle 3 a jsem za něj ráda. Když čtu knihy na tabletu nebo notebooku, vždy mě z toho bolí hlava a oči. Proto rozhodně upřednostňuji nepodsvícený display. O jiné čtečce jsem zatím ani neuvažovala, protože výdrž Kindlu je výborná!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně sepsaný článek! Nevím proč, ale čekala jsem, že najdu seznam doporučených čteček. Překvapila jsi mě, ale na druhou stranu ten seznam by nebyl špatný. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já MS Office do pdf nepřevádím, ale pošlu si je tam e-mailem a v pohodě, včetně obrázků :) Převádí na .azw, mimochodem ;)
    Taky mám Kindle 5 a neměnila bych :)) (i když trojka mi vyhovovala o něco víc)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to z Office vždycky vrátí, že to nebylo možný odeslat, tak nevím, asi je to chyba jenom u mě :D Jinak děkuju za připomínku, už je to přepsaný. :)

      Vymazat
  5. ja mam Kindle 4 uz docela dlouho a za nic bych nemenila :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja si myslím, že tak ako si si zvykla na Kindle, keď si prechádzala z Hanlinu, tak by si si zvykla aj na podsvietený, dotykový Kindle Paperwhite :) Teda keďže som majiteľkou jedného z novších modelov, tak ak by mal niekto záujem o doplnenie:
    Na dotykový displej sa trochu zvyká, je to iný pohyb rukou/prstami, ako pri Kindle verziách s tlačítkami na boku (to bol môj prvý Kindle vôbec :)) a chvíľu mi vadilo, že som musela tými prstami...no proste viac hýbať :D To bol vtedy vrchol mojej lenivosti, keďže u klasických kníh musíme obracať manuálne strany a na to si človek snáď ani nemusí zvykať...
    No a druhá vec, to podsvietenie, je to naozaj dosť šetrné k očiam a vyhovuje mi to najmä večer, keď kvôli tomu nemusím svietiť v celej izbe svetlo, ktoré mi osobne vadí viac. Na druhej strane ak je v izbe úplná tma a ja si dám príliš silné svetlo na displeji, tak to tie oči ťahá, nie že nie. Ale je to určite rozdiel od klasického svietiaceho displeja, príde mi to aj tak oveľa šetrnejšie k očiam. Inak trochu mi vadí, že sa to podsvietenie nedá úplne vypnúť. Síce to pri normálnom svetle v miestnosti človek ani neregistruje, ale ide mi o princíp, že proste načo to musí svietiť :D
    A len dodám, že súhlasím, že verzia s reklamami sa oplatí, pretože je lacnejšia a šetriče sa stále menia a sú to vždy iné, väčšinou celkom pekné knižné obálky :) Počas čítania nenaskakuje žiadna reklama.

    OdpovědětVymazat
  7. Kindle 5 jsem taky měla, ale chvíle smutku - spadla mi do ehm.. záchodu :D Ano sama nechápu, jak se mi to pořádně povedlo, každopádně chvíli vypadala, že bude OK, ale nakonec se dostavila koroze a display je KO :( Je to celkem čerstvý zážitek, takže teď šetřím na novou čtečku. Chtěla bych zase Kindle 5 i když je starší, ale já mám asi nějaké obavy z dotykových displayů... dokonce mám již několik let starý dotykový telefon, protože nemám náladu na bezdotykový (uvažuju trochu jako nemoderní senior, ale to nevadí) a taky se u čtečky trochu bojím toho podsvícení... no uvidím k čemu se nakonec došetřím :)

    OdpovědětVymazat