Zasloužilo by si překlad #1

by - října 09, 2014

Už je to dlouho, dlouho, dlouho, co jsem vám slibovala nějaký článek na toto téma. Dostávám se k tomu sice až skoro po dvou měsících, ale alespoň nakonec přece ano, že? Dneska tu mám pro vás tři knihy zapadající do YA, nicméně se lišící bližším žánrovým zasazením. Jedná se o knihy, které jsem četla v loni a každá mě okouzlila úplně jiným způsobem. 

YA Fantasy

Ink (Paper Gods #1), Amanda Sun (recenze)
Tuhle knihu jsem četla loni v létě a byla z ní totálně odvařená. Pokud mě sleduje na goodreads, mohli jste si všimnout, že během čtení jsem měnila názory jako na běžícím pásu a co víc, ze začátku ji naprosto odsuzovala. Nakonec si mě ale příběh o Katie Greene, který se odehrává ve vzdáleném a fascinujícím Japonsku naprosto získal. Celý koncept japonské mytologie, prastarého náboženství šintoismu a jejich přírodního božstva Kami je kouzelný a neskonale zajímavý. Neuvěřitelně krásné jsou na knize i ilustrace, které ji doprovázejí. O to víc mě mrzí, že ačkoliv o ní mluvím stále a stále dokola, nevím o nikom, kdo by tu tuto knihu četl, což mě opravdu mrzí. Téma knihy je originální a jenom tak se s ním nesetkáte. Nebo alespoň mně se to nepodařilo.

YA Contemporary
The DUFF: Designated Ugly Fat FriendThe Duff, Kody Keplinger (recenze)
Na poměry klasických YA contemporary knih je The Duff poměrně kontroverzní, protože se otevřeně věnuje sexu, což je něco, co je v těchto knihách většinou zavřené za železnými vraty. Ale právě ta otevřenost dělá knihu takovou, jaká je. A to je asi právě ten důvod, proč se ji nikdo nerozhodl vydat, i když na to potenciál má. Na první pohled je to tisíckrát ohraný příběh, který si ale dokázal udržet vlastní linku originality a zajímavého podání, které dělá knihu neskutečně čtivou. V budoucnu se také plánuje filmové zpracování, ale produkce se pro jistotu rozhodla pozměnit dějovou linku. 


YA Dystopia
Partials (Partials, #1)Partials (Partials #1), Dan Wells (recenze)
Jedná se autora, který u nás vychází u BB/art s knihou Nejsem sériový vrah. Partials se dokonce dostalo i na Slovensku pod názvem Potomkovia, nicméně druhý díl už nevyšel. Já jsem se po dlouhém odhodlávání rozhodla vrhnout do knihy v originále a mohu ji zařadit do kategorie "kniha, která mě nejvíc rozčilovala". Vývoj událostí mi totiž dokázal tak moc vyrážet dech, že jsem se u toho neskutečně vztekala. Nicméně je to jedna z nejlepší dystopií a já ji neuvěřitelně hltala. Nechybí akce, mezilidské vztahy, rodinná pospolitost či to pravé napětí. Kromě recenze jsem věnovala této knize i článek z rubriky Klasika moderně, takže tam se můžete o něco víc seznámit s tímto příběhem. 


Četli jste nějakou z těch to knih? A pokud ne, zaujala Vás natolik, že byste si ji chtěli přečíst? A jaké jsou další knihy, které by si zasloužily přeložit, aby i v našich či slovenských luzích a hájích mohli čtenáři propadnout jejich kouzlu? 

You May Also Like

6 komentářů

  1. Čítala som DUFF aj Partials a obe boli super.:) O Ink počujem prvýkrát!

    OdpovědětVymazat
  2. The Duff... kéž by knížka vyšla v čj! Sice jsem ji četla v originále, ale ráda bych měla třeba hardbackové vydání od CooBoo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedině pod podmínkou, že by měla originální obálku :D

      Vymazat
  3. The Duff mě upřímně moc nezaujalo, ale Partials zní zajímavě. Ink společně s druhým dílem Rain mám už nějaký ten pátek doma a upřímně se na obě knihy těším (Japonsko je taková moje závislost), jen jsem ještě nebyla v té správné náladě na jejich přečtení, což mě mrzí -.-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky doma druhý díl a ještě jsem se k tomu nedostala, bohužel... :/

      Vymazat