To nejzajímavější z roku 2013

by - ledna 05, 2014

Další rok je za námi a tak nějak k tomu patří i to, že se lidé ohlíží za tím, co se stalo. A já hodlám udělat to samé. I přes velkou neaktivitu, ať už čtecí či blogovací, jsem zvládla přečíst 49 knih, na což jsem víceméně hrdá, přestože jsem to chtěla dotáhnout až k padesátce. Oproti jiným je to opravdu málo, na druhou stranu je to za poslední roky nejvíc, co jsem přečetla, takže pro mě je to číslo opravdu velké. Každopádně nechci tu jen napsat nějakou obyčejnou topku knih. Já jsem naopak vybrala knihy, které mi nějakým způsobem zůstaly v hlavě. A tak trochu jsem si vymyslela vlastní kategorie...

5470Kniha, kterou jsem nejdéle zpracovávala
1984, Geogre Orwell

Ať už je ta kniha stará jakkoliv a my víme, že v roce 1984 se nic takového, díky bohu, nestalo, pořád je to příběh, který mě nenechal chladnou. Taková zvěrstva, co se tam děla, byla nad moje chápání a často mě z toho mrazilo po zádech. Rozhodně je to kniha dobrá na popřemýšlení, uvědomění si, že vlastně i máme kliku, že žijeme v téhle době.


12476820Kniha, která mě nejvíc rozčilovala
Partials (Partials #1), Dan Wells

Z nějakého zvláštního důvodu mám ráda knihy, které mě strašně, strašně rozčilují. A u téhle knihy to byl místy fakt extrém. Není to knihou jako takovou, je to spíš mojí blbostí, že jsem si omylem (lehce schválně) přečetla spoiler a celou knihu se musela smiřovat s jednou hloupou skutečností. A ani to, že jsem měla asi tři sta stránek na to se s tím vyrovnat, nezabránilo potoku krokodýlích slz a dlouhému řetězci nadávek.

18172342Kniha s nejlepšími radami do života
Krvavá cesta (DustLands #1), Moira Young

Název téhle kategorie, pokud se to tak dá vůbec nazvat, berte s nadsázkou. Tahle kniha se mi líbila, vážně jo, ale zádrhel je tak trochu v tom, že jediná smysluplná myšlenka (i když zas tolik smyslu v ní nenajdete), která mi uvízla v hlavě, jsou tyhle dvě věty: "Kančí krev a syrové holubí vejce. Jack říkal, že je to na kocovinu dobré." Takže tolik k radám do života.

17994284Nejlepší kniha o jídle
Jordan's Brains: A Zombie Evolution, J. Cornell Michel

Já tuhle knihu miluju. Vážně. Je to vtipný, zajímavý a originální příběh, který bohužel málo lidí bere v potaz. Upřímně, já ani neměla zdání, že nějaká taková kniha vůbec existuje, ale náhodou jsem se k ní dostala přes Amazon. A jsem zatraceně ráda, protože jsem se u ní vážně bavila. Každopádně zpátky ke kategorii. Hodně velká většina knihy je prostě o tom, jak zombík hledá potravu. Je to morbidní, je to nechutné, ale věřte, že čas od času i zatraceně vtipné. 

13423346Kniha s nejujetějším sportem
Ink (Paper Gods #1), Amanda Sun

Tohle je adept i na knihu, která mě nejvíce rozčilovala nebo u které jsem nejvíce měnila své názory. Každopádně jsem si tenhle příběh z Japonska naprosto zamilovala a určitě patří mezi to nejlepší, co jsem za uplynulý rok přečetla. Nicméně okrajová část knihy je věnována takovému zvláštnímu sportu - japonskému šermu kendo. Viděla jsem ten sport naživo, přijde mi to ujeté a moc ho nechápu. Takže proto taková kategorie.

18000063Kniha, při jejímž čtení si musíte přitopit
V šedých tónech, Ruta Sepetys

Při tomhle příběhu si musíte přitopit hned ze dvou důvodů. Jedním z nich je mrazivost příběhu, tím druhým že se velká část knihy odehrává v zimě. Já osobně jsem ji četla v létě, ale husí kůži jsem měla po celou dobu čtení. Musím přiznat, že opravdu obdivuju autory, kteří dokáží něco podat tak realisticky a hlavně syrově bez nějakých extra příkras.

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter, # 1)Vykopávka
Harry Potter a kámen mudrců (Harry Potter #1), J. K. Rowling

No jo, no jo... Už i na mě došlo a já se konečně odhodlala k tomu, abych doplnila největší mezeru ve svém vzdělání a přečetla si Harryho Pottera. Sice jsem se zatím dopracovala jen k polovině druhé dílu, ale důležité je začít... A snaha se přeci cení, no ne?

15787521

Kniha, která změnila můj postoj k zimě
Sněhulák (Harry Hole #7), Jo Nesbo

Dobře, je to kniha, která změnila můj postoj k detektivkám celkově, ale to tak nezní. Nicméně jsem duchaplně četla tuhle knihu v létě, ale kdybych ji četla v zimě, asi už to nebude úplně ono. Víte, letos by to bylo docela v pohodě, protože není vůbec žádný sníh, ale v nějakou jinou zimu... Přísahám vám, že potkat někdy po tmě nějakého sněhuláka, tak trhnu rekord v běhu na čtyři sta metrů.

13062488
Kniha vonící po kari
The Lost Girl, Sangu Mandanna

Tenhle příběh mě chytil. Celkově se mi loni poštěstilo číst knihy z různých zemí než jen z Ameriky. To bylo Lotyšsko, Ukrajina, Japonsko, Norsko... A teď i Indie. Indie mě trochu fascinuje svojí kulturou. Mentalita lidí a i zvyky jsou úplně jiné, a tak jsem si tenhle příběh vážně chtěla přečíst. A nezklamal. Možná mě trochu zklamal konec, jelikož to vlastně ani moc neskončilo a není jisté, jestli nějaké pokračování vůbec bude, ale stejně. Tahle kniha byla skvělá.

11503582Je libo pytlík na zvracení...
BZRK (BZRK #1), Michael Grant

V ohledech na můj žaludek mi BZRK dal vážně zabrat. Nejde jen o představu malilinkatých broučků, co se vám prohání v hlavě a předělávají vám spoje v mozku. Šlo spíš - určitě - o ten začátek, který byl podán až zatraceně moc naturalisticky a mě se z toho kroutil žaludek jak žížala. Nemění to ale nic na skutečnosti, že se mi ten příběh prostě zatraceně moc líbil a rozhodně si už brousím zuby na pokračování.

17375983Největší záhul pro korektory
Krásný katastrofa (Krásná katastrofa #1), Jamie McGuire

Aby tu nebylo moc pozitivno, rozhodla jsem se další tři knihy nést v trochu jiném duchu a zaměřit se spíš na ty knihy, co se mi tolik nelíbily. A jsou to hned ty tři, kterým jsem dala jen dvě hvězdičky. Krásná katastrofa je všemi opravdu hodně opěvovaná kniha, ale mě se nelíbila. Ani trochu. Celou dobu mě hlavní postavy rozčilovaly, nechápala jsem jejich vzájemný vztah a běh událostí byl víc než ujetý. Některé scény tam byly vyloženě navíc jenom aby se něco dělo a nebyla to jenom slátanina o vztahu dvou lidí. Nakonec to byla slátanina o dvou lidech a pokeru. Každopádně mi šlo hodně i o to, že co strana, to minimálně jedna do očí bijící chyba a nikdy se přenesu přes nekonečné zaměňování Madox a Maddox.

16124360Absolutní výplach
Finále (Zavržený #4), Becca Fitzpatrick

Asi už jste o mém názoru na sérii Zavržený slyšeli. Mám ji ráda, nebo jsem spíš měla. Autorka to totálně zkazila třetím dílem, který nikdy neměl spatřit světlo světa. Ale pořád jsem mu dávala naději a jakžtakž se mi to i líbilo. Bohužel, bohužel u toho posledního dílu mi ruply nervy. Dala jsem tomu nezasloužené dvě hvězdičky, protože mě to prostě naštvalo a... Ne, už nikdy více.

17607441Nejdelší pohádka na dobrou noc
Zakletá, Orson Scott Card

Ách ano. Je jasné, že když nechci mluvit pozitivně o knihách, tak to musí zahrnout i Zakletou. Je to vychvalovaná kniha, ale mě prostě nudila. Strašně mě nudil vyprávěcí styl, který byl strašně utahaný, minimum přímé řeči a než se k něčemu autor dopracoval, byla hodina pryč a já si ani pořádně nepamatovala, o čem jsem to vlastně četla. Chápu, že někomu může ten příběh přijít opravdu kouzelný, mně ale bohužel opravdu ne. 

You May Also Like

12 komentářů

  1. Mne sa zas napríklad to Finále páčilo menej než Ticho. A na Zakletú mám rovnaký názor, to vieš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě docela taky, ale u Ticha jsem se prostě nechtěla vzdát naděje na to, že by ten poslední díl nemusel být tak zlý... A on byl...

      Vymazat
  2. Já jsem letos (lépeřečeno od té doby, co jsem na Goodreads, což je od letních prázdnin) přečetla 39 knížek, ale taky jsem chtěla dát 40, ale těsně jsem to nestihla. Harryho Pottera jsem taky letos četla poprvé a tak mě to chytlo, že jsem stihla všech sedm dílů přečíst za měsíc. BZRK jsem si dlouho přála a dostala jsem ho k Vánocům a strašně mě to fasncinovalo, že jsem si o tři dny později už jela koupit druhej díl, ke kterýmu jsem se ještě sice nedostala, ale už se nemůžu dočkat, až si ho přečtu. Jinak některý z knížek, který jsi zmínila si chci určitě přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně do Pottera nutili úplně všichni. Nejdřív jsem se vymlouvala na to, že bych to měla přečíst alespoň v angličtině, že na to si nepřijdu tak moc stará a dokonce mi kamarádka první díl v angličtině darovala k narozeninám. Taky jsem ho anglicky přečetla, ale ten druhý díl jsem už vytáhla česky. A asi si to prostě jenom šetřím, no. :D Já se k druhému dílu BZRKu ještě ani zdaleka neblížím. Nejdřív si chci pořídit první v papíru a společně s ním ten druhý, no. :)

      Vymazat
  3. 1984 mám určitě v plánu číst, jen si na to musím najít ten čas. K Partials se chci také časem dostat, ale to možná až si budu ve čtení v angličtině jistější, jop. :) V šedých tónech mám v plánu číst hned jak mi ji kamarádka vrátí, na tu knížku se už opravdu moc těším. K BZRK bych se už také ráda dostala, potřebuju vědět, jestli si mám kupovat další díl nebo ne. :D :)
    Co se týče Krásné katastrofy - taky nechápu, co na tom kdo vidí. Já jsem jí dala tři hvězdičky - dvě hvězdičky dávám knihám, u kterých jsem ráda, že jsem je vůbec dočetla. Katastrofu jsem přečetla poměrně rychle, ale příběh mi přijde naprosto průměrný a vůbec nijak výjimečný, jak některým ano. Tak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1984 rozhodně doporučuju. :) Partials rozhodně není pro začátečníky, hlavně je tam toho hodně o genetice a o viru a to je sakra zádrhel. :D Šedé tóny bezmezně doporučuju, je to skvělé. A BZRK byl rozhodně zajímavý. :)

      Vymazat
  4. V šedých tónech je skvělá knížka. :) Krvavou cestu si chci přečíst. A Zakletá nebyla špatná, ale čekala jsem, že bude lepší, když ji všichni tak vychvalovali. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestu určitě doporučuju. :) Přečetla jsem ji za dva dny a to je na moje poměry fakt hodně rychle. :)

      Vymazat
  5. Skvelé zhrnutie. Pamätám si, že keď som čítala 1984 bola som hlavne na konci vo veľkom šoku, z tej knihy som mala zimomriavky! BZRK mám doma, no zatiaľ na ňu nevyšiel čas, tak som zvedavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem zase zvědavá, co na ten BZRK řekneš. :)

      Vymazat
  6. Tak to jsou vážně originální kategorie :D Ta rada do života z krvavé cesty, to určitě vyzkouším :DD Sněhuláka si asi přečtu, zajímá mě, co je na nich tak děsivého. Krásnou katastrofu zrovna čtu a mě se zatím líbí moc. Akorát jsem teda v polovině a mě připadá že už by klidně mohla skončit. Vážně netuším o čem teda ještě budu těch 150 stran číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :D Tak ona se ta Katastrofa líbí spoustě lidí, ale mně to nějak moc nechytlo. Jsem si to sháněla hlavně kvůli anotaci a co si budu namlouvat, téma zápasů se mi zamlouvá až moc. No zápasů tam moc nebylo a ten tolik obdivovaný Travis byl na zabití. :D

      Vymazat