Proč si přečíst V šedých tónech?

by - listopadu 01, 2013

Existuje nějaká kniha, u které pořád ještě nevíte, jestli si ji pořídit nebo ne? Bojíte se toho, že koupíte zajíce v pytli? Třeba vám tento příspěvek pomůže v rozhodování! 

V šedých tónech
Ruta Sepetys
~ recenze | goodreads | trailer | facebook | web

Vydání Česko: září 2013, CooBoo (hardback)
Vydání Slovensko: květen 2011, IKAR
Žánrové zařazení: historická fikce

Anotace ve zkratce: Píše se rok 1941 a Linu s její rodinou čeká deportace do pracovního tábora na Sibiři. Se svou matkou a mladším bratrem se musí naučit se postarat sami o sobě a hlavně přežít.

V uzavřené komunitě se formují překvapivá přátelství, ale nakonec se stejně ukazuje, že nikdy nevíte, komu můžete věřit. Lina je ale odhodlaná zachovat si své vlastní lidství i paměť. Proto přes obrovské nebezpečí kreslí a zapisuje všechno, co se kolem ní děje. Nejdříve kvůli tomu, aby je jejich otec mohl najít, později pro to, aby tyto hrůzy nebyly nezapomenuty.

Hodnocení na goodreads: 4.34 při 27 523 hodnoceních

Proč si přečíst: 
"Takových knih by se u nás mělo vydávat více, i když je to pro nakladatelství vždycky trochu risk. Budou to ti mladí chtít číst? Bude je zajímat historie?Myslím, že je důležité ukázat, že o podobné příběhy opravdu stojíme. Je to totiž skvělá možnost, jak se dostat k pravdivým příběhům a to bez toho, aby mladého člověka děsil kostrbatý jazyk a složitější slovní spojení."
Abyss, Knižní nekonečno, celá recenze zde

"Zároveň se mi i líbilo, jak autorka nechala jednotlivé postavy reagovat na různá prostředí - kdy se z nás stávají sobci a kdy naopak zjišťujeme, že nejdůležitější je soudržnost? A neméně palčivá zůstává otázka, zda člověk zůstává psychicky silným, pokud se rozhodně podepsat prohlášení pro NKVD a tím si zpečetit osud (ne, že by to bez toho papíru bylo jiné)."

"Kniha V šedých tónech je přesně ten typ knihy, která by si zasloužila být zařazena do povinné literatury. Není totiž určena jen dospělým, ale právě i mladým, kteří nemají o situaci v této době ponětí. Ukazuje poutavý příběh na pozadí hrůz, které byly páchány. Po téměř celé probdělé noci v sobě stále nemám urovnané pocity. Jediné co vím, že to byla jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Bolestně krásná."
Kristýna Pekárková, Books in Ashes, celá recenze zde 

Příběh z druhé strany, aneb tohle vám může vadit:
(Vážně jsem se snažila něco objevit, ale v těchto ohledech je v našich končinách naprosto pusto. :))

Autorka ve zkratce: 
Ruta Sepetysová se narodila v Michiganu jako nejmladší ze tří dětí do rodiny umělců, čtenářů a milovníků hudby. Vystřídala několik bydlišť, věnovala se hudbě a po přestěhování se do Tennessee se začala nořit do tajů knih. Procestovala celkem 42 zemí na šesti kontinentech, kde sesbírala inspiraci. A pak napsala knihu. 

V šedých tónech je její první publikovaná kniha. Byla inspirována příběhem jejího otce, který se svou rodinou utekl z Litvy. 

Můj názor:
O některých knihách se mluví jako o tzv. "must-read". U některých to ale platí dvojnásob. V šedých tónech je kniha, která by neměla uniknout naprosto nikomu. Podává příběh o minulosti, který rozhodně nenudí, a který si zaslouží vejít do povědomí. Téma druhé světové války je omílané stále dokola a ne jenom tak někdo to dokáže podat opravdu dobře. Čtivě, napínavě, stravitelně. Rute se to ale povedlo. Vypráví příběh inspirovaný její rodinou v syrové a nezkrášlené podobě. Píše o věcech, o kterých se raději mlčí. O věcech, které se postupem času staly jakýmisi tabu, protože "to je přece tak strašně dávno". Málokomu dochází, že by právě tyto příběhy měly být řečeny.

Další recenze a články, které by se vám mohly hodit:
Rozhovor s autorkou - Karolina Medková, Petr Eliáš (AlbatrosMedia)
Recenze - (DÝ'S MODEST BOOKSHELF)
Recenze - Freckles (Freckles's books)
Recenze - Madeleine (Knihy všeho druhu)
Recenze - Margareta (U Margarety)
Recenze - Nikki Finn (Nikki Finn)
Recenze - Nora Greyová (Nora's Livres)
Recenze - Snow Fairy (Nicks's world of books)
Recenze - Tomáš Fojtík (Neoluxor)
Recenze - VeEee (VeEee's Bookshelf)
Recenze - Willinda (My Books - My Loves)

* citace v tomto příspěvku pochází z adresovaných blogů a nejsou nijak upravovány. Pokud některý z autorů recenzí či článků nechce být citovaný, nechť se mi ozve (do komentářů, na email x.katie.x@seznam.cz, nebo na facebooku) a já danou část příspěvku smažu. :)  
** Napsali jste recenzi na tuto knihu a chtěli byste být v tomto příspěvku zmíněni? Nezdráhejte se a pošlete mi odkaz (nejlépe na email), ráda ho sem přidám! :)

You May Also Like

6 komentářů

  1. Knížku už mám doma a rozhodně se na ni chystám, jen ten čas si najít... Ale snad si ji přečtu ještě letos. Nu, uvidíme. :) Rozhodně jsem na tu knížku zvědavá, i když vím, že je spíše depresivní, jop.
    A mimochodem, pokud se nepletu, tak kniha na Slovensku vyšla už před nějakou dobou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem slepá, opravdu už vyšla. :D Děkuju za upozornění! :)

      Vymazat
  2. Neviem, asi by som si ju mala prečítať, ale keď ja sa hrozne bojím tejto tematiky... Možno sa niekedy odhodlám.

    OdpovědětVymazat
  3. Pořád z ní mám trochu strach. Na války nejsem :) Ale všichni mě pořád dokola přemlouvají, že je dobrá. No uvidíme ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to téma války tam není zas tak žhavé. Žádné boje nebo tak. V tomhle případě jde hlavně o zasazení příběhu a autentičnost vzhledem k příběhům, co má Sepetysová od otce. Jde hlavně o ty pracovní tábory. A ať chceš nebo ne, je to nadčasové, protože takové věci se dějí pořád. :)

      Vymazat