Filmová recenze: Hostitel

by - března 29, 2013

Člověk si až někdy říkal, že se Hostitel svého filmového zpracování vůbec nedočká. Čtyři roky se diskutovalo nad skutečností, že se odkoupila práva na zfilmování, nicméně stále bylo ticho po pěšině. Nejčastější zprávy se týkaly neustálých změn režiséra, kdy se tento post změnil z Andrewa Niccola, určité naděje na kvalitu, přes seriálovou režisérku Susannu White zpátky na mistra sci-fi Niccola. Spoustu fanoušků si muselo po této skvělé zprávě pořádně zařvat "aleluja, možná to bude i dobré".

Přesto na internetu budete muset hledat hodně dlouho, abyste našli nějaký ten opravdu pozitivní ohlas. Neustále narážky na plochost a nezajímavost zápletky, mladé herecké hvězdy a rádoby další teen záchrana světa. To v dyspotickém obalu se čtyřmi rohy znázorňujícími milostnou zápletku a dvě ženy v jenom těle nenápadně se podobající pubertální rozpolcenosti mladých (vážně, i tohle jsem se dočetla v recenzích). Otázkou zůstává, kolik z těchto lidí to opravdu četlo, nemluvě o tom, že většina postav je v originálně předloze pár let za teen zenitem.

Nicméně jsem se na vlastní kůži přesvědčila, že i z něčeho, co napsala Meyerová, se dá natočit kvalitní film. Nejde o její kvality jako spisovatelky. Ta své kvality má a, ať už ve větší či menší míře, jsou její knihy čtivé. Na druhou její příběhy nejsou zrovna ideální filmovou předlohou, především kvůli jejich citovosti. No řekněte, jak se dá několik stránek popisu jednoho citu nacpat do filmu? A jak to asi může dopadnout s knihou, která je založená právě na citech? No, řekněme že až překvapivě dobře. 



Tumblr_mgca96nwsj1r55jsko1_500_large
O Niccolovi se nejenom tak náhodou mluví jako o mistrovi sci-fi. On se svým oborem totiž ani trochu  neminul. Stačí si rozpomenout na jeho filmy jako je Gattaca nebo Vyměřený čas. On tyhle žánry prostě umí. Proto jsem měla neskutečnou radost, že právě on měl režírovat Hostitele. Taková malá jiskřička naděje, že ten film totálně nezmrví. 

Dlouho jsem si lámala hlavu hlavně se dvěma věcmi. Jak nás dokážou uvést do děje a jak se vyrovnají s tím, že Melanie mluví Poutnici v hlavě. První problém se vyřešil ještě před počátečním logem filmu jako jednoduchá vsuvka ála Star Wars, která uváděla věci na pravou míru. Druhá zmiňovaná věc se zase řešila zprvu trochu podivnou promluvou do prázdna během normálního rozhovoru, která mě sice trochu vyděsila, nakonec ale skvěle zapadla do konceptu děje. Důležité  bylo jen si uvědomit, že se jedná jenom o to ve Wandině hlavě.

Nacpat tolik stran do jednoho filmu by bylo těžké, proto se do tohohle dvouhodinového snímku dalo jen to podstatnější a to často dost upravené. Postavy se stáhly na minimum, dvě mi tam opravdu hodně chyběly, a spousta vedlejších dějových linek zmizela. Často také došlo ke zjednodušení událostí, nicméně se stejnými následky. A také přibyla akce. Za což jsem opravdu ráda. Vyjadřovalo to totiž postoj lidí k duším.Co se mi ale opravdu strašně moc líbilo, byly rozhovory Wandy s Melanií, protože ty opravdu pobavily.

A ještě mě tak napadlo, opravdu velké nepopiratelné plus patří za úplný konec. Poslední scéna byla udělána mnohem líp než v knize a celé to bylo zakončené skladnou Radioactive od Imagine Dragons, na což musí mít Meyerová nějaký patent, že nejlepší písnička je vždycky na závěr (u posledního Twilight zase hrali Green Day!).

Nicméně. Ten film není stoprocentní. Byly tam zvláštní a nepochopitelné věci, například taková úhledná příjezdová cesta uprostřed pouště. Anebo jejich časté vycházky ven, když se okolo potulovali Hledači se všemi těmi jejich nablýskanými Lotusy s motorkami (které by se mi fakt líbilo vlastnit...).

4qitlvzqxgw_large
Sice se celému filmovému týmu podařilo naprosto zbořit většinu mých představ o tom světe jako takovém, udělat z mé fantazie naprosté nic, protože jsem si skoro všechno představovala úplně jinak. Ono to herecké obsazení také nebylo podle mých představ, nemluvě o tom, že Jareda v podání Maxe Ironse prostě nešlo nesnášet. A spousta dalších věcí by se našly. Ale výsledek? Neskutečný. Hostitel je má oblíbená kniha a tohle by dost dobře mohl  být adept na můj nejoblíbenější film. Sama jsem byla překvapená, že by se mi to mohlo až tak moc líbit, hlavně s tou skutečností, jak moc ráda mám originální předlohu. Ale stalo se neskutečné. Tenhle film jsem si opravdu zamilovala.

Jenomže takovým, kterým se to líbí,  nebude tolik. Ne kvůli kvalitám filmu, ale kvůli neustálému přirovnávání k Twilight a nálepce "tohle napsala Meyerová, vyhněme se tomu velikým obloukem", které se ten film jenom tak nezbaví. Všichni fanoušci se holt budou muset smířit s tím, že tenhle film navždycky zůstane možná někde lehce nad průměrem, ale žádných velkých ocenění se prostě nedočká. 

You May Also Like

20 komentářů

  1. Na film se moc těším :) knížka je opravdu skvělá. Nelíbí se mi ale názory lidí, kteří odsuzují knihu jenom kvůli tomu, že je od Meyerové - "Bacha! Zas tam bude pobíhat třpytící se víla Edward." - tohle mě vážně štve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, za tyhle názory bych vraždila. Hlavně když Hostitel s Twilight nemá vůbec, ale vůbec nic společného (teda kromě autorky) :)

      Vymazat
  2. K té poznámce s těmi postavami... Já četla Hostitele asi před 3 lety a musím se přiznat, že kromě Wandy/Melanie, Iana a Jareda mi v paměti nikdo neuvíznul, takže to, že zkrátili počet postav na minimum mi až tak nevadí. A co se týče té úhledné cesty v poušti, tak to úplně bije do očí už v traileru. Vůbec to nevypadá přirozeně.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju ten film :)) dneska jsem byla v kině a prostě ho miluju!!

    OdpovědětVymazat
  4. Jako by jsi to napsala za mě. Většina lidí řeší víc, jak je to podobné Stmívání než aby se na na Hostitele podívali jako na snímek, který je samostatný a dějově jinde. A většina lidí ani nepřijme možnost, že by se jim mohl film líbit, když je to z předlohy, kterou napsala Meyer. Knihu jsem četla a moc se mi líbila, opravdu jedna z nejhezčích knih, které jsem četla. A to nejsem žádný fanoušek Meyer a twilight bláznovství jsem nikdy nepropadla. Sice předposlední kapitola mě nesedla, protože mi připadala až moc kýčovitá, ale to je věc názoru. Po shlédnutí filmu jsem v sobě měla chvíli pocit, že jsem čekala víc. Že jsem si to představovala jinak. A že jsem zklamaná. Ale než jsem došla domu, došla jsem taky k názoru, že je to nádherný film a vážím si ho na tolik, že jak vyjde na dvd, bude můj. Ačkoliv přiznávám, že některé scény mi přišli trochu přitažené za uši a až lehce trapně natočené, vážim si toho, že Hostitele vůbec natočili. Jenom mě mrzí, že do podoby Wandy v závěru vybrali herečku, jakou vybrali. Ale to je asi věc vkusu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to mi taky nejvíc vadí, že to všichni budou házet do jednoho pytle s Twilight. :/ Některé scény fakt byly trochu moc, to je fakt, ale co už. Prostě se jim to povedlo. :D A teda s tou Wandou... největší zklamání bylo, že není blonďatá! :D

      Vymazat
  5. Už konečně budu muset zajít do kina! Hostitele si nesmím nechat ujít. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pekná recenzia, vyzerá to dobre.:) Chcela by som ísť s kamarátkou do kina, snáď nám to vyjde.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Už se filmu nemůžu dočkat, teď čtu po 4 letech knihu a celkem mě překvapilo jak jsem většinu z toho zapomněla a vůbec nevím o co jde :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi sa teším na tento film, i keď to herecké obsadenie sa mi taktiež nepáči :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem si myslela, že se s filmovým obsazením nikdy nesmířím, ale nakonec mi to ani tolik nepřišlo. :) Jediný problém jsem měla s Wandou a s tím, že jsem místo toho kluka, co hrál Jamieho, viděla malého Hutchersona. :D A hlavně jsem se nakonec smířila i s Ianem, což už je co říct! :D

      Vymazat
  9. Já mám na většinu věcí podobný názor. Vzhledem k tomu, že jsem knížku dočetla asi týden předtím než jsem šla do kina na film, tak jsem měla obsah knihy ještě čerstvě v hlavě a většinu filmu jsem přemýšlela, co je tam jinak, jaké postavy vynechali, atd... Ale i tak jsem si ho užila a líbil se mi, i když na knížku rozhodně nemá. Taky mi přišlo, že ten kdo knížku nečetl vůbec nemá šanci některé části filmu pochopit. S herci jsem se nějak smířila, zklamala mě jen nová hostitelka Wandy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba to někoho dokope si přečíst, stejně jako to bylo s Hunger games. :)

      Vymazat
  10. Mně z herců vadil akorát Ian a Jared, na Iana by se podle mě mnohem víc hodil Max, který hrál Jareda. :D A udělala jsem tu chybu, že jsem si film pustila už den po dočtení knihy, takže jsem viděla spoustu nesrovnalostí a hlavně mi přijde, že ten, kdo to nečetl, v tom musí vidět jen romantickou slátaninu. :D Ale jinak je ten film fakt dobrej a jsem ráda, že ho nezkazili jako třeba Eragona :D A strašně se těším, až knihu aspoň trochu zapomenu a budu si ji moct přečíst znovu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby bylo na mě, Iana by hral někdo tmavovlasej. :D Každopádně já jsem to četla hodněkrát, ale docela dávno, ale přišla jsem na dost nesrovnalostí. Každopádně mi to fakt nevadilo a hodně se mi líbilo. :)

      Vymazat