Kniha vs. Film: Ten, kdo stojí v koutě

by - února 17, 2013

Ten, kdo stojí v koutě je příklad knihy, která by se k ním asi nikdy nedostala, kdyby se nenatočil film. A úspěšný film. Pravdou bude, že se dostal do podvědomí hlavně kvůli filmovému obsazení, protože jako většina filmů mimo kinodistrubuci by se nedostal mezi takový okruh lidí. Nicméně důležité je, že se o něm ví. A že se Brio rozhodlo vydat knihu. 

"Introvertní prvák je vzat pod křídla dvou maturantů, kteří mu ukáží pravý život." 

Tvůrce
Pokud napíšete knihu a chcete, aby její filmové zpracování stálo za to, zrežírujte si ji sami. Přesně takhle to totiž udělal Stephen Chbosky. Stephen Chbosky je scénáristou víc než čímkoliv jiným. Kromě The Perks of Being a Wallflower má na svědomí třeba film Bohémové nebo televizní seriál Jericho

Postavy
Hlavní postavou je Charlie, introvertní a trochu zvláštní kluk, který nemá žádné kamarády a je uzavřený do sebe. Ve filmu ho ztvárnil Logan Lerman, který byl poměrně dobrou volbou a i podle předlohy mi do role seděl. Nicméně ve filmu bylo upíráno méně pozornosti na jeho docela typické vlastnosti a reakce. Třeba to, že knižní Charlie neustále brečel. 

Dál důležitými postavami byli Sam a Patrick v podání Emmy Watson a Ezry Millera. Jako u Charlieho nemám co vytknout, Ezra se své role ujal opravdu skvěle a Emma taktéž, i když úplně neseděla do popisu v knize. Zbytek postav se mi zase tolik nevryl do paměti, kromě jmen, ale tuším, že autor si dal opravdu velký pozor, aby to odpovídalo jeho předloze. Za postavy tedy rozhodně palec nahoru. 

Zápletka
Hlavním problémem knihy je, aby se Charlie začlenil. U filmu mi ale přišlo, že tam bylo hlavně upozorňováno na to, proč se Charlie nezačlení. V knize prostě jenom popisuje všechno, co se mu děje. Je to jenom zpověď, která popisuje co se mu za tu určité časové období stalo. Nicméně ve filmu se tomu autor pokusil dát ten pravý děj. Chtěl, aby se tam pořád mělo co dít a aby pomalu odhaloval Charlieho minulost. 

Detaily a nedokonalosti
Tenhle film snad nemůže mít nedokonalosti, co se knižní předlohy týče. Příběh knihy totiž kopíruje víc než dobře, protože Stephen prostě ví, jak to má být. Nicméně jsem občas zjistila, že nějaké scény jsou proházené, což na druhou stranu chápu, protože jinak by se to do filmu nevešlo a vlastně by to ani moc nedával smysl. 

Slovo závěrem
Budu se opakovat, ale pokud chcete mít kvalitní film podle kvalitní knižní předlohy, vytvořte si ho samy. Stephenovy se podařilo něco neuvěřitelného. Přenést jeho příběh do věrné podoby na filmovém plátně a nijak to neztratilo na kvalitě. A také ho obdivuji za to, že tenhle poměrně retro příběh dokázal udělat takhle nadčasově. 

Nicméně, i když jsou film i kniha skvělý, špatně existují jako dvě samostatné jednotky. Jednoduše, pokud chcete mít kompletní obrázek ohledně Charlieho života, musíte si najít čas na knihu i na film. 

"Přísahám, že v té chvíli jme byli nekoneční."

You May Also Like

5 komentářů

  1. Mne sa páčili obe verzie, ale film asi o trochu viac, predsa len Logan a Emma 8P

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju Logana Lermana!! :)) Je skvělý :)
    Knihu jsem nečetla, ale chtěla bych. Film jsem neviděla (vlastně viděla - konec ve škole, takže to mám naspoilerované a strašně mě o štve!), ale chtěla bych :)
    super článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se film líbil skoro víc než kniha... :) V životě by mě nenapadlo, že potkám Ninu Dobrev a Emmu Watson v jednom filmu :) A Logan je hrozně roztomilej :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě to nenapadlo, i když Nina tam neměla moc velkou roli. :)

      Vymazat