Mezi-recenze: Divergence

by - června 28, 2012

Široko daleko v blogosféře se vyskytují různé typy recenzí: normální plnohodnotné recenze, mini-recenze, recenze sestavené z .gif obrázků apod. Já jsem se rozhodla, že budu psát tzv. mezi-recenze. To znamená, že se budu snažit zhodnotit knihu, kterou jsem ještě nedočetla. V podstatě to bude jen takový odrazový můstek pro konečnou recenzi, ale mě samotnou by zajímalo, jak se bude měnit můj názor na knihu během a po dočtení. No doufám tedy, že jste to pochopili, a teď bych se vrhla na knihu, kterou právě teď čtu (upozorňuji, že článek obsahuje (!) spoilery):

Kniha: Divergence
Autor: Veronica Roth
Aktuální strana: 264

Děj: Skvělý. Už ze začátku se něco dělo a slibovalo toho hodně do budoucna. Autorka se dlouho nezdržovala s tím, že by vykreslovala společnost Odevzdaných a rovnou přešla k věci a podrobnosti vysvětlovala za běhu (a vlastně stále vysvětluje). Co oceňuji je to, že děj není předvídatelný - když už vás napadne nějaká věc, která by mohla následovat, do zhruba pěti řádků ji autorka řekne/ vysvětlí a vy nepředpokládáte děj na deset kapitol dopředu. Mimo to mi přijde děj krajně dost originální, protože z těch dystopií, co jsem kdy četla, jsem se s ničím takovým nikdy nesetkala. Je to skvěle promyšlený děj a podle mého si autorka zadělává na hodně povedené pokračování. 

Spád: Psala jsem už výše, že se autorka dlouho nezabývá jednou věcí. Kniha hezky plyne, což vás nutí u toho sedět a sedět a sedět... O plynulost celé knihy se také starají akční scény, které jsou dobře vyvážené s těmi klidnějšími nebo dokonce romantickými. Ach, ty romantické scény... 

Postavy: Tris mám ráda. Ze začátku mi neseděla, ale teď jsem s ní ve stadiu, kdy se s ní docela dobře snesu. Někdy mi sice lezou krkem její myšlenky, které se týkají jejích přátel z výcviku. Pravou láskou téhle knihy je ale Čtyřka (nikdy si  nezvyknu říkat mu Tobias, přijde mi to prostě divný!). Bože, jak já jsem si ho oblíbila? Dokonce jsem kvůli němu přehodnotila seznam svých oblíbených čísel! :D Ach, Čtyřka je takové... zlatíčko - trochu drsné, ale zlatíčka. Ano, je pravdou, že mi tak trochu připomíná Jareda z Hostitele, ale Jared byl idiot, ale Čtyřka... No tak zase dobrý - abych to taky rozvedla někam dál. Postavy jsou dobře vymyšlené - různé charaktery, vzhledy, psychologie postav. Postavy se vyvíjí - i když mi ten vývoj nepřijde tak promyšlený jako u jiných knih, stále se postavy vyvíjí a mám pocit, že jednou přijde ten velký skok v chování postav.

Klady: Upřímně, kladné je snad všechno. :D Nevím, co konkrétního by se dalo počítat za to "nej". Kniha se mi momentálně zdá úžasná jako celek, takže... prostě všechno.

Zápory: Nic konkrétního mě nenapadá, možná jen to, že vztah Čtyřky a Tris se mi zdá trochu podobný jako vztah Rose a Dimitrije. Vím, že je to hodně jiné, ale prostě ten vztah instruktor/žačka mi to spojuje dohromady, i když je to vystavěné úplně jinak. Nějak podobně mi to připomíná i Hostitele, ale to zase kvůli té podzemní komunitě.

Reakce po prvním čtení: To se mi líbí, líbí, líbí!!!
Reakce po posledním čtení: Měla bych přestat číst. Nemůžu to přece dočíst! To nejde! Chci, aby té knize přibývaly stránky. Nemůžu přeci opustit tenhle příběh na bůhví jakou dobou.... 
Očekávání do budoucnosti: Snad jen to, že to bude stále lepší a lepší a lepší a my se dočkáme co nejvíce Čtyřky!

Zbývá mi přečíst: cca 100 stran

You May Also Like

10 komentářů

  1. Naprosto ale naprosto tě chápu! Prožívala jsem úplně to samé a naprosto mi mluvíš z duše :D

    Já jsem si popravdě taky vůbec nezvykla na jméno Tobias a dál mu prostě říkám Čtyřka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že právě tímhle si prošli úplně všichni... :) :D Mně právě z tý Čtyřky docela už hrabe... :D Dneska jsme skončili se čtvrtým místem na volejbale, všichni skleslí a já furt "ale čtyřka je hezký číslo!" :D Ten Tobias je prostě divnej. :D

      Vymazat
    2. To mně taky :D Když jsem Divergenci četla tak jsem všude viděla samý čtyřky :D Přesně,mně ke Čtyřce prostě jméno Tobias nesedí :D

      Vymazat
  2. Knížku mám už doma a jen co dočtu Pevné pouto se na ni vrhám :) Snažím se nemít přehnaná očekávání, což je ale dost těžké vzhledem k tomu jak ji všichni vychvalujou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně musím říct, že i když jsem ta očekávání měla, zklamaná jsem nebyla, přestože ten příběh nemusí sednout všem. :)

      Vymazat
  3. Já ji ještě nečetla, takže nechci mít vyzrazený děj. Každopádně si asi taky něco takového zkusím. Taky by mě to zajímalo, jak se ten vztah bude vyvíjet.
    Já fakt nevím, jaké dělám recenze. Jestli se to tak dá vůbec nazvat. Za sebou mám sotva tři, takže to bude spíše takové zhodnocení, co se mi líbilo a nelíbilo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, nedávno jsem si pročítala "recenze", co jsem psala zhruba před rokem a jenom jsem kroutila hlavou nad tím, jak jsem něco takové mohla napsat a ještě ke všemu to zveřejnit... :D Je fakt, že u těchto věcí se člověk musí trochu vypsat, aby přišel na to, co mu opravdu sedí. :) Já jsem recenze tak, jako je píšu momentálně, začala psát asi před půl rokem a zůstala jsem u toho a dokonce si myslím, že se to dá i přečíst. :D Tohle, co jsem originálně nazvala mezi-recenze, je spíš jen experiment... :D

      Vymazat
  4. Jo.. Doteď mám pocit, že musím používat oslovení "slečna" a být nadmíru zdvořilá. Takové ty fráze, které se už moc nepoužívají. :D A to všechno díky knize Pýcha a předsudek. :) Takže ti rozumím.

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi zaujímavý nápad.:)
    Divergent je úžasná, úplne som ju zhltla... a Four.<3 Škoda, že z druhého dielu som už nebola taká nadšená.:/ Inak fíha, Rose a Dimitriho mi to vôbec nepripomenulo... To bude asi tým aj tým, že vekový rozdiel v Divergent je minimálny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Já vím, že je to blbost, že mi jejich vztah připomíná Rose a Dimitrije, ale to je hlavně tím vztahem žačka/instruktor, přestože se každý z nich staví k tomu vztahu jinak a ano, ani ten věkový rozdíl není takový (vlastně je docela dost zanedbatelný). :)

      Vymazat