Recenze: Pád

by - srpna 28, 2011

Autor: Lauren Kate
Série: Andělé
Díl: první
Originální název: Fallen
Žánr: fantasy, andělé
Anotace: Na Danielu Grigorim je něco bolestně povědomého.

Ten záhadný, odtažitý chlapec upoutal pozornost Luce Priceové, už když ho viděla poprvé – v první den jejího pobytu v internátní škole pro problémové mladistvé. Ve škole, kde jsou zakázané mobilní telefony, všichni ostatní studenti jsou divní a každý krok sledují bezpečnostní kamery, znamená Daniel pro Luce jediný světlý bod.

A přestože on s ní očividně nechce mít nic společného – a dává to jasně najevo –, něco ji k němu přitahuje jako můru plamen svíčky. Luce musí zjistit, co se Daniel tak zoufale snaží utajit... i kdyby ji to mělo zabít.

Nakladatel: Knižní Klub
Vydání USA: 8. 12. 2011
Vydání u nás: 11. 8. 2011
Hodnocení: 3.75 (goodreads)

Můj názor:
 

(NEobsahuje spoilery)
Od této knihy jsem vlastně nic nečekala. Názory na ni byly - a jsou - tak rozporné, že vlastně čtenáři nezbude nic jiného, než ji vzít do ruky a přečíst. Možná je to tím příběhem, možná postavami, prostředím, anebo prostě jen tím, že jsem od knihy neměla žádná očekávání, že se mi kniha opravdu líbila.

198084_161704783887036_100001425459397_386714_2936808_n_largeLucinda Priceová je v podstatě obyčejná holka, se kterou se osud nemazlí. Po nepříjemném incidentu s jejím přítelem Travisem musí nastoupit do internátní polepšovny Meče&Kříže, i když je v tom zcela nevinně. Hned si uvědomí, že to tam nebude lehké, ale téměř okamžitě si dokáže najít přátele. Vlastně, nedá se říct přímo "přátele", spíš takové průvodce světem, který zatím nezná. A kéž by se jedním z těch průvodců mohl stát právě Daniel Grigori, který je jí tak šíleně povědomý...

Je sice pravda, že se tahle série svezla na úspěchu Stmívání, a ať chceme nebo ne, místy je to i docela podobné. Na druhou stranu, co dnes není? Když jsem se dokázala odpoutat od toho, abych stále porovnávala tyto dvě série, i když nějaké věci vyloženě bily do očí, dokázala jsem si čtení opravdu užít.

6069488464_b09ca30ca1_z_large
Hlavní postavou a vypravěčkou příběhu je Luce. Přestože se jí celý život dějí divné věci a nedávno došlo k záhadné nehodě, přijde mi vážně docela vyrovnaná. A to, že se dostane do školy Meče&Kříže za něco, za co nemůže, bere jenom jako takový bonus. S Luce jsem neměla skoro žádný problém. Jasně, sice by opravdu potřebovala trochu proplesknout, protože si zahrávala s dvěma kluky a za to její stalkerství, ale nevadilo mi její chování a dokázala jsem se do ní vžít. Někdy jsem sice nechápala, jak přemýšlí, a proč dělá to, co dělala, ale měla jsem to její trochu ujetý '' ráda.

Mou oblíbenou postavou byla ale Arriane. Arriane se Luce ujala hned první den a já si v prvním okamžiku tohohle blázínka oblíbila. Zdálo se, že se ničeho nebojí, je jí jedno, co si o ní kdo myslí a jaké co bude mít následky. A pak je tu ještě Penn. Jediná normální obyvatelka školy Meče&Kříže. Opěrný pilíř pro Luce, který ji podporuje ve všem - a hlavně v jejím stalkerství. Penn jsem měla taky docela ráda, ale na Arriane prostě nemá.

Nebyla by to kniha, kdyby se okolo Luce nemotalo víc kluků. V první řadě je tu tajemný Cam. Sice se mi zdálo, že se nechová fér, má postranní úmysly a je šíleně majetnický, ale oblíbila jsem si ho víc než toho tolik záhadného Daniela Grigoriho. Daniel mi přišel zvláštní, nechápala jsem, co na něm Luce vidí a proč ji tak strašně přitahuje. Mě se zdál jako obyčejný namyšlený frajírek, který si byl sakra jistý, že dostane všechno, co chce. Trochu paradoxní, že to tak vůbec nebylo. 

Bála jsem se té knihy. Bála jsem se toho, že se mi nebude líbit jako tolika dalším lidem. A možná právě proto, že jsem se bála a neměla takové očekávání, se mi to opravdu líbilo. Nebyla to sice kniha, která by mi nedala spát a netrpělivě bych hltala každou stránku, abych konečně věděla, jak to dopadne, ale přesto jsem si čtení dokázala užít.

I přes to prostředí, ve kterém se to celé odehrávalo, tedy na ponuré internátní škole pro problémové mladistvé, jsem to brala spíš jako odpočinkové čtení. Vlastně dobré odpočinkové a nadpřirozené čtení. A když říkám dobré, nemyslím tím jenom příběh, ale i překlad knihy, který se mi zdál opravdu, opravdu hodně povedený. Nakonec tedy dávám 4 a půl hvězdičky.

You May Also Like

3 komentářů

  1. Pád je jednou z položek na mém to-read listě a právě kvůli rozporuplným reakcím na knihu nemám vůbec představu o tom, co bych měla čekat.

    Ale když si tomu dala 4,5 hvězdičky tak na tom něco musí být:D

    Och, proč musí být většina holek v knihách stalkeři? To je už fakt urážlivý:D

    OdpovědětVymazat
  2. Já sena Pád teprve chystám, ale taky od něj nemám moc očekávání, ale hodně se mi líbí obálka. Zatím jsem četla většinu pozitivních názorů a čtyři a půl hvězdičky je docela dost, takže jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem nic nečekala, takže mě to opravdu překvapilo - a utěšovala jsem se tím, že alespoň budu mít v poličce knihu s takovou obálkou. :)

    OdpovědětVymazat