Náhled do historie - Fantasy literatura

by - června 22, 2011


Další článek do této 'rubriky' jsem chtěla napsat víc než dlouho, ale nedokázala jsem najít žádné téma, na které bych dokázala najít dostatek smysluplných informací. Přenesla jsem se přes vlkodlaky, o kterých až moc nezajímavých informací a minimum zajímavých, démony, kteří v historii až moc souvisí s anděli, a anděli, kteří jsou tak moc nábožensky rozepsané, že jsem na to neměla nervy. Nakonec jsem si tedy vybrala téma, které je nám všem velice blízké. Fantasy literatura. 

Historie fantasy spadá až do počátků lidské literatury, tedy k eposu O Gilgamešovi. Dál jsme se s nimi setkávali ve všemožných mýtech, pověstech a dokonce i pohádkách. Ve skutečnosti historie fantasy, jakožto žánrů, spadá teprve do druhé poloviny 19. století. 

Prvním průkopníkem moderní fantasy je George MacDonald, který se znal s dalším průkopníkem fantasy Williamem Morrisem, jehož dílo The Well at the Worlds End bylo až do vydání Pána Prstenů nejdelší fantasy knihou.

I když jsou oba výše zmínění autoři považování za průkopníky tohoto žánru, za přímé zakladatele je považován až Robert Ervin Howard, který vytvořil postavu barbara Conana, a J. R. R. Tolkien. V roce 1937 vyšel Tolkienův román Hobit, který měl být pouze jen pohádka pro jeho děti, ale po čase se jeho děj spojil s rozsáhlou mytologií, která zaměstnávala Tolkienovu mysl již od studentských let.

Počátkem 50. let začal vydávat Tolkienův přítel  C. S. Lewis vydávat sedmi dílnou sérii Letopisy Narnie. Díky sérii Letopisy Narnie je považován za zakladatele křesťanské fantasy, i když v Tolkienových dílech se křesťanství taktéž odráženo. V letech 1954-1955 ale Lewisovu Narnii předčil Tolkien slavnou trilogií Pán prstenů, jež je i v této době nepřekonaným vzorem fantasy spisovatelů.

Jak je na tom v této době fantasy literatura už víte sami.

You May Also Like

0 komentářů