Z HLUBIN GOODREADS: Staré dobré dystopie

by - srpna 29, 2016

Jeden čas byly v kurzu upíři. Pak urban fantasy. A taky new adult. A už pár let je doba dystopií. Některé jsou lepší, některé horší. Sama jsem jich přečetla docela dost a stále tvoří velkou část knihy, které čtu. Někomu se sice může zdát, že je to poměrně nový žánr, ale tak to ani náhodou není. Stačí si vzpomenout třeba na Válku světů od Wellse, 1984 od Orwella nebo na 451 stupňů Fahrenheita. 

Ale i mezi těmi novějšími se dá vybírat. Většinou se snaží přijít s velice originálními nápady, někdy se trochu opakují a někdy jim to prostě nevyjde a celý svět není zrovna uvěřitelný. Nicméně bych právě v tomto článku chtěla připomenout tři dystopické série (čtvrtou jsem připomínala nedávno tady), které mě kdysi oslovili a ač jsem ne všechny dočetla (zatím, ale jednou je opravdu dokončím), myslím si, že mají opravdu co nabídnout. 

DELIRIUM, Lauren Oliver
Tak tuhle sérii jsem vážně dočetla a pro nový díl jsem si vždycky běžela v podstatě hned, co daná kniha vyšla. Protře Lauren Oliver je královna cliffhangerů. Její knihy končí neuvěřitelně napínavě a po jejich dočtení nutně potřebujete další díl - protože na tom začne záviset vaše samotná existence.

 Pandemonium (Delirium, #2) 

Nicméně o čem celá trilogie je? "V blíže neurčené budoucnosti se ocitáme v Portlandu. Ve městě obehnaném elektrickým plotem a izolovaným od Divočiny, kde ještě stále nebyla vymýcena Choroba - Amor deliria nervosa. Je to už několik desítek let, co byla láska prohlášena za nemoc a začala se léčit. Ano, ze začátku to sice nevypadalo nejlépe, ale teď? Lidé jsou šťastnější a kriminalita téměř neexistuje, stejně jako nenávist. Nicméně, jako vždy je tu i ta temná strana - plná strachu, nejistoty a pochyb.

Lena se na svůj zákrok těší. Odpočítává dny do procedury a nemůže se dočkat, až všechny staré pocity zmizí. Ano, sice nebude nikdy nic jako dřív a kvůli tomu ztratí i svou nejlepší kamarádku Hanu, ale lidé se na ni přestanou dívat skrz prsty - už si nebudou myslet, že nemoc zdědila, že je také nakažená... Jenomže, i Lenu tohle přejde, když ji náhoda svede dohromady s osudovým člověkem - do kterého se chtě nechtě zamiluje - a když se u ní projeví... láska." - více v mojí recenzi!

V této sérii se můžete připravit na nejrůznější emoci. Jedinečný styl vyprávění. Napětí, trochu akce a hodně nečekaných zvratů. Hlavně zvláštní poselství vetkané do textu těchto knih. Knihy vydává nakladatelství CooBoo. A jestli se o sérii chcete dozvědět co nejvíc, rozhodně se koukněte ještě na další recenze, třeba k někomu z následujících: Kath, JuliaR, Nancy, Wayll, Domčo.  

DOKONALÝ PÁR, Ally Condie
Viděla jsem už spousto nádherných obálek, ale ty k této sérii pořád jasně vedou. Této série jsem z nějakého důvodu přečetla zatím pouze dva díly. Ale oba je mám poctivě olepíkované. Nachází se tam totiž neuvěřitelná spousta úžasných a krásných myšlenek. A básní! (A to poezii úplně nefandím).

Dokonalý pár (Matched, #1) Dokonalý sen (Matched, #2) Dokonalý svět (Matched, #3)

"Řekněte, kdo nikdy netoužil po dokonalém životě? Po dokonalém partnerovi, perfektním zdraví, rodinném zázemí, dobré práci...? Teď si představte, že tohle všechno byste mohli mít. Žít dlouhý a spokojený život, naprosto zdraví a šťastní. Však jako pokaždé je tu ale. Cena za dokonalý život je poměrně vysoká; přijdete totiž o svobodné uvažování, o možnost vybrat si, co v životě budete dělat, koho si vezmete, kde budete bydlet... 

Cassia byla přesvědčená o neomylnosti Správců. Věřila, že vědí, co dělají a že vědí, co je pro lidi dobré. A také si myslela, že nechybují. Všechna tato přetvářka dokonalosti se ale rozpadla v tu chvíli, co se na obrazovce, kde měl být ztvárněn její dokonalý životní partner, zjevila tvář úplně jiného kluka, než který jí byl přiřazen. Opravdu je společnost tak dokonalá? Je možné, aby Správci neměli takovou kontrolu?" - pokračování tady!

Opět se jedná o krásnou a hlubokou dystopii. Je to sonda do lidských životů, které dokázaly okusit tolik požadovanou dokonalost. Text je čtivý a hluboký. Předává řadu důležitých myšlenek a pokládá otázky, které by si měl každý, kdo touží po dokonalosti, položit. Dokonalý pár vydal Knižní klub. Určitě se také nezapomeňte kouknout na další recenze: Ellie, Snow Fairy, Willinda, Kouzelná klubovna, Literátor Teri.

NEBE, Veronica Rossi 
Do kategorie zajímavých obálek rozhodně patří i série Nebe (i když u toho druhého a třetího dílu musím hodně přivřít oči u postav). Každopádně Nebe vyšlo už před nějakou dobou a mě se stále nepodařilo tuto sérii dočíst. Přesto ale nabízí velice zajímavý a neotřelý příběh, který leckoho dokáže zaujmout. 
Pod nekonečnou oblohou (Nebe, #1) Cesta věčnou nocí (Nebe, #2) Do Poklidné modři (Nebe, #3)
"Árie většinu veškerého času tráví v Říších, virtuálních místech, kde se všechno zdá skutečné - dokonce lepší než skutečné. Perry žije v opravdovém světě - nebezpečném a ohrožovaném éterem putujícím oblohou. Jejich životy jsou naprosto rozdílné, ale co když se jejich cesty střetnou?

Árie byla po incidentu, kdy při požáru zemřeli její přátelé, vykázána do outsiderského světa. Árie tam měla najít smrt, ale místo toho se setkala s Peregrinem - divochem z kmene Valeů, který hledá svého uneseného synovce. Árie nemá s tímhle světem žádné zkušenosti. Celý život byla zavřená v Lusku, kde si v podstatě jen užívala. Teď ji ale čeká nelítostná cesta za odpověďmi a znovunalezením své matky plná nebezpečí a nečekaných událostí. A to všechno po boku divocha, který s ní nemluví a od kterého by nejraději byla na sto honů daleko. Nebo alespoň tak to bylo ze začátku." - pokračování zde

Pod nekonečnou oblohou nabízí originální prostředí a zajímavý příběh. U nás se ho opět ujal Knižní klub. Četla jsem sice jenom první díl, ale říkalo se, že Cesta věčnou nocí je zkrácenou verzí originálu druhé dílu, protože je o něco nudnější a moc čtenáře neoslovil. Všechno to ale vynahrazuje Do poklidné modři, protože kromě kompletního třetího dílu se tam nachází i zbytek dvojky. Nicméně vám doporučuju kouknout se na pár recenzí - Anne Leyyd, Katherine Paul, Ronnie, Myanmar, Terradv  - a pak upalovat číst první díl! 

Četli jste nějakou ze sérii? A co na ni říkáte? 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Delirium a Dokonalý pár jsem četla :) Konce obou sérií mi přišly slabé. První díl série Dokonalý pár byl v minulosti ale moje srdcovka <3
    Po sérii Nebe koukám už dlouho, ale v naší malé městské knihovně to nakupování dílů vzali jaksi opačně - zatím mají k půjčení jen 3. - poslední díl :D a koupit si je domů se mi nechce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec Deliria se mi právě moc líbil. Oproti tomu Dokonalý pár měl pro mě dost klesavou tendenci - ale první díl byl boží!

      Vymazat