Čtu každé slovo

by - září 06, 2015

true story ...  | via Facebook
Každý milovník knih se potýká s nějakými problémy. A každý má úplně jiné. Mými největšími z nich je, že mi buď chybí chuť do čtení, nebo si nedokážu najít dostatek času, abych si danou knihu přečetla a zároveň si ji náležitě užila... 

PŘEČÍST STO KNIH ZA ROK JE NEDOSAŽITELNÉ. 
Moje roční challenge na goodreads neunavitelně ukazaje "XX books behind schedule" (pro upřesnění, momentálně 2). A to jsem si jako výzvu stanovila jenom 35 knih. Protože už loni jsem svůj cíl dost nesplnila. A chtěla jsem "jít na jistotu". Hahaha... Sice je teprve srpen, ale tak znám se. 

Každopádně začátkem i koncem každého roku neodolám a projíždím challenge přátel na GR. A valím oči a je to samé "oh","ah", "uh" a "to si asi dělají pr..., kde na to chtějí vzít čas?!". A přitom tiše závidím, protože mají asi tak dvojnásobnou šanci, že přečtou všechny knihy, které si přejí. Paradoxně to stejně nepřečte nikdy nikdo, ale já si to klidně dvakrát do roka opakovat budu. 

JSEM POMALÝ ČTENÁŘ.
Asi dvakrát za život se mi stalo, že bych přečetla knihu v jeden den. A když ano, většinou to byl nějaký kratší kousek. Jediná plnohodnotná kniha přečtená za den byla Drakie. A to jsem jí opravdu investovala nějaký 15-18 hodin z toho dne. Vlatně jsem jen četla a četla a to navíc skončila až pár hodin po půlnoci. 

Opravdu tedy nechápu ty lidi, kteří řeknou, že ta kniha byla na nějaké ty tři čtyři hodinky. Za tři čtyři hodinky nepřečtu ani polovinu. Natož celou knihu. Dokonce když čtu věci do školy a třeba si u toho dělám výpisky, klidně jedu v tempu deset stránek za hodinu. A když ta kniha má 800 stran...
-
ČTU KAŽDÉ SLOVO.
Úplně každé. Nepřeskakuju přídavná jména, věty, odstavce ani stránky. A když to náhodou udělám, tak z toho mám špatný pocit, výčitky a nakonec to stejně přečtu. Protože co když se na těch dvou řádcích o tom, jak má ten úžasně dokonalý hrdina oči barvy rozlitého medu s oříškovými tečkami (pozor, v levém oku má o jednu tečku méně!), které se na slunci zbarví do zlaté, a zrovna se v nich odráží mraky zataženého nebe před bouří (rozhodně to bude velká bouřka, protože už teď může hrdinka cítit elektřinu ve vzduchu), stane něco naprosto zásadního? 

HLEDÁM ČAS VŠUDE. 
Když jedu do práce, když jedu z práce, o pauzách, když jsem na cestě do školy a když sama jedu ze školy. Když mám nudnou přednášku ve škole a když nemůžu usnout a přítel dávno spí. Když čekám dlouhou frontu na poště nebo sedím v MHD nebo na zastávce. Když mě nebaví koukat v televizi na něco, co zajímá moje společníky. Nebo když jsem to viděla bůhví kolikrát. Ale stejně si na čtení najdu jenom zlomek hodin z celého dne. 
Actually that's the problem
ČTU PŘEDEVŠÍM EBOOKY. 
Jelikož čtu často na cestách, dávám přednost ebookům. To vede k tomu, že se mi doma kupí nepřečtené papírové knihy a k tomu hromada papírových rozečtených knih. A telefon mám zahlcený ebooky, které se snažím přečíst. Často mi do toho ale vleze něco jiného, ale to už je jiný příběh. 

STEJNĚ TOHO PŘEČTU MÁLO.
Do čtení by se člověk neměl nutit. Ale na druhou stranu mě někdy trochu štve, že i když se do čtení snažím investovat poměrně dostatek času, tak nejsem spokojená s tím, kolik toho přečtu. Ale to často není spokojený nikdo, protože vychází hromada úžasných knih, které ale za žádnou cenu nemáme šanci přečíst. A ti, co čtou ve více jazycích to mají o to horší. 

You May Also Like

13 komentářů

  1. Já mám opravdu některé knihy přečtené hodně rychle, ale fakt je, že v takovém tempu a množství čtu už dost dlouho, takže prostě umím číst rychle. A nepřeskakuju. Nicméně nechápu GR výzvy typu "300 knih", to už mi přijde fakt šílené, sama jsem poslední dobou vážně přehlcená a čtu kolem 100 až 150 knih ročně. Ale vysvětlovala jsem to v jednom článku u sebe, studuju literaturu, no.

    Co se tebe týče... Trochu na mě ten článek působí, jako by sis připadala špatně za to, jak čteš. To rozhodně nedělej! Vždyť je fuk, zda přečteš ročně 5 knih nebo 50, hlavně, když tě to baví, nemá smysl číst z donucení :-) Mimochodem u odborné mi přijde 10 stran za hodinu jako slušné tempo, obávám se, že já čtu odbornou ještě pomaleji, když už se snažím číst pořádně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ne, nepřipadám si špatně a ani to tak nemělo vyznít... :)
      Tak u té odborné je to spíš, že se nesnažím číst pořádně, protože osmi set stránkové knihy honím týden před zkouškou. :D

      Vymazat
  2. U mňa sa rýchlosť čítania mení líši podľa toho, ako je kniha napísaná, či som unavená, či je okolo mňa ticho... Ale tiež sa snažím nepreskakovať. Len v povinnom čítaní mám tendenciu opisy len tak, hm, zbežne prejsť očami.:D Stránku by som ale preskočiť nevedela.:D Inak, ja si výzvy ani nedávam, skúšala som to a potom som sa celý rok cítila zbytočne pod tlakom... Čo je zle, čítanie predsa nie je maratón, ale spôsob oddychu. Takže ignorujem výzvy, rýchlejšie čítajúcich priateľov na gr a teším sa z každej prečítanej knihy.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě? Když jsem četla Obraz Doriana Greye, tak jsem přeskočila asi 20 stránek popisu, co všechno za šutry a starožitnosti má doma. :D

      Vymazat
  3. Když se to tak vezme, asi taky čtu relativně pomalu. Většinu knížek vážně nejsem schopná dočíst za pár hodin. Ale je pravda, že přečíst knížku za den se mi párkrát už povedlo, a nemyslím knížku, co by měla do 200 stránek, ale spíš tak kolem 350. Ale to mě musí hodně chytit a musím mít vážně moře času a nic na práci... :-D Jinak čtu taky každý slovo, jinak to prostě neumím. Představa, že vynechávám odstavce, mě děsí.
    Ale jinak obdivuju schopnost číst třeba ve frontě, protože tam mi přijde, že se knížku vůbec nevyplatí vytahovat... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ÁMEN!
      Tak já většinou vytahuju telefon, na kterém čtu, tak je to malá námaha :D

      Vymazat
  4. Ja som tiež veľmi pomalý čitateľ a som s tým (viac-menej) už zmierená. :D Takisto čítam každú vetu (niekedy aj viac krát, keď sa mi páči a 5 minút nad ňou žasnem) a nech je kniha akokoľvek krátka, nedokážem ju zhltnúť "na jedno posedenie". Ja knihám potrebujem dať čas. Keď sú dobré, chcem si všimnúť a zachovať každý detail, neprehliadnuť nič čo mi príbeh ponúka. Čítam ich aj niekoľko dní už len pre ten krásny pocit, ako sa na ne každý deň teším. Knihy na nás počkajú vždy, to len my ľudia sa neustále kdesi ponáhľame. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja si moje pomalé tempo užívam. :D Zistila som, že keď knihu čítam dlhšie, tak si ju aj viac pamätám. Preto to už nijak nehrotím, aby som knihu čím skôr prečítala. Keď ju budem čítať týždeň, dva alebo aj mesiac... veď autori, tie knihy tiež nenapísali za deň. Tak doprajme im viac času, predsa si to zaslúžia, nie? Ale obdivujem ľudí, ktorí dokážu prečítať 100 kníh :o) Krásny článok!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem na tom úplně stejně. Nikdy jsem nedokázala přečíst celou knihu za jediný den a nějak nemůžu pochopit jak to někdo vůbec zvládne. Vždyť já čtu jednu kapitolu v průměru deset minut tak mi tady netvrďte, že někdo dá třísetstránkovou knížku na posezení jako jednohubku. Bez schopnosti rychločtení to není možné. Já si tu knížku radši užiju. Nezvládnu ani číst dlouho v kuse i když mě knížka sebevíc baví, protože pak už nevím jak si mám sednout a všechno mě tlačí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já vydržím číst dlouho v kuse, ale většinou se objeví něco, co mě z toho vyruší a já musím knihu odložit a jít dělat něco jiného. :)

      Vymazat
  7. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat