Proč máme rádi vedlejší postavy?

by - ledna 16, 2015

Žádná kniha není pouze o hlavních protagonistech, i když se často tak tváří. Právě ta omáčka v podobě vedlejších postav dělá knihy takové, jaké jsou. A rozhodně není výjimečné, když si nějakou vedlejší postavu oblíbíme mnohem víc, než ty hlavní (protože ty jsou často protivné, sebestředné, namyšlené, prostě naprosto úžasné, přitom to ale o sobě nevědí apod...). Osobně jsem přesně ten typ člověka, který si oblíbí právě ty vedlejší. Ale proč? Protože...

...JSOU TO DĚTI 
Jaký barbar by neměl rád děti? Jsou to právě děti, co se se svou nevyspělostí a naivitou ptají na ty věci, co nás všechny zajímají, ale nikdo z "dospělých" se na ně nezeptá. Děti jsou těmi lidmi, co by hlavní hrdinové měli zachraňovat - ne tu husu, co je hlavní hrdinkou, ale nemá pud sebezáchovy. Jako příklad bych sem dala třeba Routu nebo Prim z Hunger games, Adamova bratra ze Shatter me (jehož jméno neznám) nebo to dítě z Pod nekonečnou oblohou (u kterého nevím ani v jakém příbuzenském poměru ke komu bylo - snad Peregrinův bratr? - a už vůbec si nevybavuju jméno). A málem bych zapomněla na mého milovaného Jamieho z Hostitele!

...JSOU VTIPNÉ
Větší potenciál na oblíbení mají postavy, které nešetří vtipnými, sarkastickými a hlavně pravdivými připomínkami. Vykouzlí nám úsměv na rtech a ještě si u toho řekneme, že jo, ten má sakra pravdu. Abych neopakovala stále to samé dokola, přestože stejně budu, zmíním tu především Izáka z Hvězdy nám nepřály. Dál jsou tu Kanji ze Shatter me, Finnick z HG, Adrian z VA, Scott ze Zavrženého a tak dále, a tak dále, stejně má každý své favority.

...KOUKAJÍ NA SVĚT RACIONÁLNĚ
Tohle silně souvisí s následujícími dvěma body, dokonce se budou opakovat i nějaká jména. Občas mi přijde, že vedlejší postavy jsou řečníky čtenářů. Ptají se a říkají přesně ty věci, na které se my chceme zeptat. Jednoduše proto, že to napadne každého normálního, alespoň malinko racionálního člověka. A tak tu máme třeba Vee ze Zavrženého, Hanu z Deliria (i když jejich pojetí racionálního myšlení nebylo úplně z našeho světa) nebo Sydney z VA/Pokrevních pout. 

...ŘEKNOU, CO SI MYSLÍ
Kdo jiný by měl hlavní hrdince říct, že ten její nový objev není úplně košér, kromě její nejlepší kamarádky? Nemyslím teď veškeré jízlivé a sarkastické poznámky. Myslím spíš ty naprosto racionální důvody, proč to a ono asi nikdy nebude fungovat. Vzpomeňte si třeba na Christinu z Divergence (která k tomu vlastně byla vychovávána) nebo na Vee ze Zavrženého. 

...MAJÍ PUD SEBEZÁCHOVY
Aby byl příběh zajímavější, především u knih psaných ich-formou je tak nějak samozřejmostí, že je hlavní protagonista/protagonistka v centru veškerého dění. Proto se bezhlavě vrhají do veškerého nebezpečí, které se k nim jenom přiblíží. Bohužel, často u toho vypadají hloupě a že si neváží života. O tom se nedá mluvit u vedlejších postav, které naopak mají spoustu pádných a pravdivých argumentů, proč se do toho nebo onoho nemají pouštět. Z těchto postav mě napadá třeba Simon z Nástrojů smrti, který neustále brblal. 

...PROTOŽE SKVĚLÉ BÝT MAJÍ
Finnick! Finnick! Finnick! Dobře, dobře, to by stačilo. Ale popřemýšlejte. Kolikrát se vám stalo, že jste si (doslova) zamilovali vedlejší postavu? Je docela zajímavé, že mně se to stává mnohem častěji, než u těch hlavních. (Ale třeba takový Čtyřka je šťastná výjimka, i když měl často konkurenci). Mojí lásky k Finnickovi jste si asi už všimli, takže bych na seznam přidala třeba ještě Uriaha z Divergence, Adriana z VA (v Pokrevních poutech je hlavní, já vím, ale stejně jsem ho měla ve VA radši), Scotta ze Zavrženého, Kanjiho ze Shatter me, Roara z Pod nekonečnou oblohou a... určitě by se ještě někdo našel...
A teď se přiznejte vy. Proč máte rádi vedlejší postavy a které to jsou?

You May Also Like

3 komentářů

  1. To je skvělý článek, skvělé zamyšlení :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tvoje zamyšlení nad vedlejšími postavami se moc líbí. Ikdyž jsem nad tím nikdy moc nepřemýšlela máš naprostou pravdu :D. Finnicka mám taky moc ráda, měla jsem ho radši než Katnis. A se Simonem a Adrianem taky naprosto souhlasím :). Na další si zrovna teď nevzpomenu, ale myslím že i to stačí :D

    Také bych tě chtěla pozvat na svou Giveaway o knižní hrneček, která se bude konem na začátku února ;)
    http://bezknih-bezduse.blogspot.cz/2015/01/trochu-jina-unorova-soutez.html

    OdpovědětVymazat