Knihy, na které stále není čas #1

by - ledna 10, 2015

Existují knihy, které si už po dlouhé roky chci přečíst. Stále jsou na mém seznamu "must read", ale já se neustále nemůžu dokopat k tomu, abych si je prostě přečetla. Většina z jich je v angličtině, některé mezitím stačily vyjít v češtině a na některé jsem zapomněla a najednou zjistila, že vyšlo dalších milion dílů. A co je to tedy za knihy?

Wildefire (Wildefire, #1)Wildefire (Wildefire #1), Karsten Knight
Wildefire je YA mytologická trilogie, která si už nějaký ten pátek udržuje hodnocení 3.75 (při 6 347 hodnoceních) na goodreads. Vyšla 6. července 2011 a nebyla přeložena do češtiny ani slovenštiny.

Ashline Wilde je jediná polynéská dívka ve škole, její kluk ji podvedl a její sestra, která nedávno vzala roha, se rozhodla, že se vrátí zpátky. A právě kvůli její sestře Ash přejde na jinou školu. Ale ani tam to není růžové, protože shodou náhod zjistí, že to tam hemží bohy a bohyněmi... A že ona je jednou z nich. A dokonce sama o sobě má podivné schopnosti.

Miluju tu obálku. Je neobvyklá, tajemná a prostě se mi strašně líbí. Ještě než jsem vůbec měla tušení, o čem kniha alespoň rámcově je, věděla jsem, že si ji prostě musím přečíst. Nějaké recenze, co jsem četla, jsou poměrně rozporné, a tak nějak nevím, co si o tom myslet. Hlavně nejsem zrovna velký fanda mytologie, ale kvůli té obálce bych se snad jednou dokázala překonat. Velkým plusem je fakt, že všechny díly už jsou venku (poslední díl vyšel roku 2013), takže je to ideální na maratonování. 

Glimmerglass (Faeriewalker, #1)Glimmerglass (Faeriewalker #1), Jenna Black
Tahle vílí YA fantasy vyšla už 25. března roku 2010. Při 15 858 hodnoceních má průměr 3.79 a skládá se ze tří dílů a jednoho 61 stránkového přídavku a prequelu. I jako Wildefire a další zde zmíněné knihy nebyla přeložena.

Když Danina matka přijde zase opilá domů, rozhodne se Dana, že toho má už dost - a vydá se hledat svého otce do Avalonu, jediného místa, kde se střetává lidský a vílí svět. To ještě ale netušila, že je Faeriewalker a dokáže cestovat z jednoho světa do druhého. A tak se octne uprostřed vílí politiky, někdo ji chce zabít a další od ní něco chtějí. A ona ani pořádně neví, jestli jí to za to stojí. 

Vcelku jsem četla jenom jednu vílí knihu - Železného krále - a vlastně se mi ani moc nelíbila. Ale pořád tak nějak toužím objevit něco o vílách, co by se mi mohlo líbit, a tohle nevypadá vůbec špatně. A co víc, je to další z těch knih, které mají prostě nádhernou obálku. A navíc většině mých přátel na goodreads se kniha opravdu líbila. A opět, je ideální na maratonování. 

The Body Finder (The Body Finder, #1)The Body Finder (The Body Finder #1), Kimberly Derting
Trošku mysteriózní série pro teenagery vyšla před téměř pěti lety (16. 3. 2010) a i přes velké množství hodnotících, což znamená více než 36 000, se její průměr drží těsně pod hranicí čtyř hvězdiček.

Violet Ambrose má dva stěžejní problémy. Jejího nejlepšího kamaráda Jaye a paranormální, tajnou a morbidní schopnost vycítit mrtvá těla. Nebo alespoň ty, kteří byli zavražděni. Nikdy svou schopnost nebrala jako dar. A ani nepředpokládala, že ji budou pronásledovat echa dívek, zavražděných sériovým vrahem okupujícím jejich malé město. A to znamená, že Vi může být jedinou, kdo ho může najít.

Nevím proč, ale i když jsem od Kimberly nic nečetla, tak nějak ji považuju za geniální autorku. Řekla bych, že to bude právě jejími, alespoň podle mě, originálními nápady (i její série The Pledge je na seznamu knih, co chci přečíst). Uznávám, že nápad je docela dost morbidní, ale to je asi právě to, co mě na ní tak moc láká. A co si zase budeme povídat, ta obálka je prostě něco úžasného.

Life As We Knew It (Last Survivors, #1)Life As We Knew It (The Last Survivors #1), Sussan Beth Pfeffer
Ještě před obrovským dystopickým boomem vyšla tahle post-apo knížka. Konkrétně se to stalo v roce 2006 a momentálně si na goodreads drží hodnocení 3.90. Jedná se o tetralogii a poslední díl vyšel roku 2013.

Když meteor přisune měsíc blíž k Zemi, má to katastrofální následky. Tsunami, vybuchující sopky a změnu počasí po tom, co oblak dýmu zakryje slunce. Když se léto změnilo v arktickou zimu, Miranda, její dva bratři a matka mají problém s přežitím.

O téhle knize vím už neskutečně dlouho. Asi to bylo nějaké podvědomé tušení, že budu mít ráda dystopie, ale strašně mě zaujala už v době, kdy jsem ani moc nečetla v angličtině, tak jsem na ni nějak pozapomněla. A pak se začaly objevovat poměrně rozporné recenze a já jsem se k ní už nedostala. Ale ráda bych to s ní zkusila. Jednou... 

You May Also Like

2 komentářů

  1. O Glimmerglass jsem někde četla, nebo spíš ta obálka mi přijde povědomá. Vlastně obálky znám všechny až na tu poslední. :D Mně se Železný král právě že líbil. Bych ti doporučila Nebezpečně krásného - taky o vílách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Nebezpečně krásném jsem kdysi pokukovala... ani nevím, proč jsem si ho nikdy nepřečetla... :D Asi ten název :D

      Vymazat