Když autoři přijdou s něčím novým #1

by - prosince 05, 2014

V okruhu YA knih se často stává, že se do našich končin překládají knihy debutových autorů. Na jednu stranu je fajn, že se k nám dostanou díla tolika nových, talentovaných spisovatelů, ale nějakou nevýhodu to má. Dlouho trvá, než autoři přijdou s něčím novým. A to jestli vůbec, protože - ruku na srdce -, u některých autorů není jisté, jestli jen nechtějí vytřískat co nejvíc ze svých úspěšných sérií. Ale v některých případech se ukazuje, že jsou přece schopní vymyslet i něco úplně jiného. 

Becca Fitzpatrick

Jedním z příkladů autorů, u kterých nebylo jisté, jestli někdy přijdou s něčím novým, je Becca Fitzpatrick. Její nekonečné natahování série Zavržený tomu dosti nasvědčovalo. Ale světe div se, dva roky od vydání posledního dílu série o padlém andělovi Patchovi přišla autorka s novou knihou, Black Ice. Podle anotace se jedná o mysteriózní YA,

Brit se rozhodne trampovat, ale zaskočí ji sněhová bouře. Musí si tedy najít úkryt - který jí nabídnou dva velmi pohlední muži. Problém ale je, že jsou to uprchlíci, kteří si vezmou Brit jako rukojmí. A nakonec i jako průvodkyni, protože je musí svést dolů z hory. Kromě toho v příběhu sehraje svou roli i Britin bývalý přítel a sériový vrah.

Buď jsem celou tu anotaci blbě pochopila, nebo se jedná o mišmaš všech možných i nemožných nápadů. Mám z toho trochu smíšené pocity. Sice mě svou původní sérií Becca přesvědčila o tom, že psát opravdu umí, ale postupný vývoj dějové linky už trochu pokulhával. Ale na to, že se nejedná o nadpřirozeno, se mi to zdá až moc přitažené za vlasy. A to je to jenom anotace. Každopádně, kniha vyšla 7. října a při 4658 hodnoceních se pyšní průměrem 3.80 (což vlastně tak zlé není).


11861715
Icons (Icons #1)
Margaret Stohl

Margaret Stöhl vešla do povědomí ve spolupráci s Kami Garciou a čtyřdílnou sérií o prokletých zaklínačích. Půl roku po vydání posledního dílu přišla ale se svým samostatným dílem, zasazeným do mimozemšťansko-dystopického světa.

Když přišel Ten Den, všechno se změnilo. Bylo jasné, že Země prohrála válku, o které nevěděla, že ji vede. Od té doby žila Dol na venkově, chráněna před Icon a okolním světem. Dokud ji a její kamarádku Ro nezajali a neodvedli na Ambasádu (Embassy). Zatímco Ro a Tima, další zajatec, mají na své věznitele vztek, Dol to táhne k ambasadorovi synovi, Lucasovi... V moci Icon všichni čtyři najednou zjišťují, že nekontrolovatelné emoce, o kterých si mysleli, že jsou jejich slabinami, by mohly být tou největší silou. 

Kroniky prokletých zaklínačů rozhodně nepatří mezi mé oblíbené série. Přečetla jsem první díl a dál se rozhodla, že nechci pokračovat. Přiznávám ale, že to bylo především hlavní postavou, Ethanem, který mi lezl neskutečně na nervy. A také jistou utahaností a popisností v příběhu. Asi proto se do autorčina dalšího díla tolik, nehrnu. A také kvůli tomu šílenému klišé, které sálá z anotace. Nicméně kniha vyšla 7. května 2013 při 5 160 hodnoceních má průměr 3.45

12371862Unbreakable (The Legion #1)
Kami Garcia

Když už byla řeč o prokletých zaklínačích, podíváme se i na spoluautorku. Kami Garcia zůstala u fantasy žánru, ale místo kouzel a zaklínačů se zaměřila na thriller plný paranormálna, duchů a démonů. Anotace dokonce hlásá, že je to pro fanoušky Supernatural.

Kennedy Waters nikdy nevěřila na duchy - dokud se jí jeden nepokusil zabít.  Poté co dvojčata Jared a Lucas vtrhli do její ložnice, aby zabili ducha, objasnili jí, že její mrtvá matka byla součástí společenství chránícího svět před démonem. A že všichni jeho členové byli zavražděni. Nyní je řada na Kennedy, aby nahradila svou matku v Legionu, pokud sama chce přežít a najít zbraň, která by onoho démona zničila. 

Konečně kniha, jejíž anotace mi zaprvé dává smysl a zadruhé vypadá docela zajímavě. Přestože si nemůžu pomoct, ale opravdu hodně mi to připomíná Supernatural. Ale co, duchařských knih jsem moc nečetla a když ano, tak mě moc nenadchly. A podle hodnocení 3.75 (při 4 595 hodnocení, kniha vyšla 1. 10. 2013), to nemusí dopadnou tak zle.

Co na tyto knihy říkáte vy? Rádi byste si nějakou z nich přečetli, nebo to u vás mají tito autoři už zpečetěné?

You May Also Like

3 komentářů

  1. Skvělý článek :) Black Ice mi přijde jako až moc velký mišmaš, ale další dvě knihy vypadají zajímavě :) Líbí se mi anotace k Icons, ale to hodnocení na Goodreads moc dobré není..

    OdpovědětVymazat
  2. No, aj by som dala šancu niečomu ďalšiemu, ale z nejakého dôvodu mám väčší problém dokopať sa ku knihám od autorov, ktorých poznám.:D Konkrétne na Black Ice by som bola zvedavá (Becca ma príjemne prekvapila, keď s niečím prišla), ale zároveň ma kniha neláka... ehm. Inak zaujímavý nápad na článok.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych rozhodně šla do te druhé!! :) Pecka, díky za tip
    Iveta

    OdpovědětVymazat