Spisovatelka, co ťuká do klávesnice dvěma prsty | Leila Sales

by - července 10, 2014

Je vybíravá v jídle a nemá ráda nic, co má co společného s kafem. Osm let dělala gymnastiku a na počítači píše pouze dvěma prsty. Její prostřední jméno je klučičí, nepamatuje si lidské tváře, umí plést náramky přátelství a na svoje první auto nastříkala červený nápis "ROAD TRIP". A dokonce jí chodí tolik esemesek od neznámých lidí, že o nich začala vést blog - http://theleilatexts.blogspot.com. Jedná se o spisovatelku Leilu Sales, která se narodila v Bostonu a  už od mala chtěla být spisovatelkou (jelikož její kariéra zpěvačky ztroskotala na faktu, že neumí zpívat). Už na základce psala a ilustrovala spoustu knih o jednorožcích, kočkách a princeznách, nebo jednorožčích princeznách, co byly nejlepší kamarádky. Na střední napsala pět YA knih, které nebyly nikdy zveřejněné. Na univerzitě napsala další nepublikovanou YA knihu a poté se dostala k práci ve vydavatelství pro děti. Až konečně přišel rok 2010 a její první vydaná YA kniha. A od té doby pracuje na více a více knihách. 
Mostly Good Girls
Její prvotina vyšla roku 2010 s názvem Mostly Good Girls a vypráví příběh o Violet. Třeťačce na střední škole, která chce editovat školní časopis, mít skvělé známky a naučit se mluvit s kluky tak, aby se nezakoktala. Místo toho se ale rozpadá její přátelství s nejlepší kamarádkou a kluk, co se jí  líbí, má novou přítelkyni. Jak se Violet může podařit přežít školní rok bez toho, aniž by to bylo jedno velké fiasko?

Past PerfectJen o rok později spatřila světlo světa kniha s názvem Past Perfect. Kniha vypráví příběh holky jménem Chelsea, která každé léto pracuje v historickém centru jakožto živý exponát. A přestože tuhle práci nemá zrovna v oblibě, obětuje se pro dobro své nejlepší kamarádky a stejně tam začne pracovat. Nicméně jejich historické koloniální centrum má konkurenci v centru z období občanské války. Mezi těmito centry se vede Válka. A Chelsea zjistí, že je její srdce se chystá dezertovat k nepřátelskému vojáku. (má recenze zde)

A nakonec v loňském roce vyšla kniha, která se dostala do našich luhů a hájů. V originále se jmenuje This Song Will Save Your Life, ale u nás ji vydává CooBoo pod názvem Tahle píseň ti změní život. A co říká oficiální anotace? "Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadá jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že udělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře – čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?"
Tahle píseň ti změní život This Song Will Save Your Life
A proč mluvím zrovna o Leile Sales? Protože její kniha Past Perfect je skvělé letní čtení. Protože píše poutavě a odlehčeně a vás to prostě udrží. A že i v současné době dokáže být originální. A prostě proto, že je to autorka, které by se mělo mluvit víc!

You May Also Like

2 komentářů

  1. Tiež nemám rada kávu... A chudák Leila, tie smsky jej nezávidím.:D Inak, nečítala som od nej nič, ale knihy znejú dobre, tak snáď raz.:)

    OdpovědětVymazat