Autorka, co chce pořádat párty v Bílem domě | Jenny Han

by - června 03, 2014

Jenny HanMá slabost pro kuchařky, kluky s dolíčky ve tvářích a máslové sušenky. Miluje deskové hry, peče skvělé brownies a dává přezdívky lidem i plyšákům. Kdyby si mohla vybrat nějaké povolání, chtěla by plánovat párty v Bílém domě, profesionálně ochutnávat zmrzlinu, být nejlepší kamarádkou Oprah a kdyby to nevyšlo, tak by se smířila s tím, že by byla Santovým pomocníkem. Její jméno je Jenny Han (Han jako Han Solo) a je to původem richmondská autorka, která momentálně i se svým titulem z literatury pro děti sídlí v Brooklynu. A mimochodem, píše middle grade, young adult a contemporary.  

259068Její prvotinou byla v roce 2006 kniha Shug, která se pyšní hodnocením 3.99 (při 5539 hodnoceních) a pojednává o holce se jménem Annemarie Wilcox, jinak také Shug - jak jí říká její rodina. Je vysoká a pihatá a je myslí si, že na ní není nic skvělého nebo úžasného. A teď nastupuje na střední a zjišťuje, že její kamarádi už nejsou takovými kamarády - hlavně Mark, kterého zná už odjakživa. A jediné, co Shug chce je, aby všechno bylo jako dřív.

Za zmínku ale stojí spíš její trilogie Summer, která vyšla v roce 2009 a dokonce ji u nás vydalo nakladatelství Jota. Tři knihy s názvy The Summer I Turned Pretty (Léto, kdy jsem zkrásněla), It's Not Summer Without You (Bez tebe to není léto), We'll Always Have Summer (Vždycky budeme mít léto) pojednávají o dívce, které říkají Belly a o třech létech, které tráví se svým bratrem, svou mamkou a její nejlepší kamarádkou - který má čistě mimochodem dva syny, Jeremiaha (Jeremiáše) a Conrada (Konráda). Je to odpočinkový příběh, který ale umí hodně slušně hrát na city, a v podstatě letní víceméně odpočinková love story a o jedné nerozhodně dívce, která se plácá ve svých citech. (pozn. má recenze)

"Jedna dívka, dva bratři, mohlo to být trapné a plné klišé. Jenže to trapné nebylo. Jenny Han dokázalo celkem obyčejný námět uchopit neobyčejným způsobem." - Evk

"Prázdniny, slunce, pláž, oceán a láska. Jenny Han celou kombinaci podala s lehkostí tak, že se vás chtě nechtě něčím dotkne, aniž byste to očekávali. Přesně to pravé ořechové na léto." - annejude
The Summer I Turned Pretty (Summer, #1) It's Not Summer Without You (Summer, #2) We'll Always Have Summer (Summer, #3)
Trvalo to tři roky, než Jenny přišla s další sérií Burn for Burn. Opět trilogie s díly s názvy Burn for Burn, Fire with Fire, Ashes to Ashes. Jar Island je na první pohled poklidným místem. Ale dějí se tam špatné věci. Lillia důvěřovala klukům - dřív. A nechce, aby její sestru potkal stejný osud. Kat se vypořádala s pomluvami, krutými vtipy a urážkami - se vším, co válo od její bývalé nejlepší kamarádky. A Mary odjela z ostrova kvůli klukovi. Tři odlišné dívky, které se spojily, aby se s minulostí vypořádaly. Ale jak daleko zajdou?
Burn for Burn (Burn for Burn, #1) Fire with Fire (Burn for Burn, #2) Ashes to Ashes (Burn for Burn, #3)
To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1)A pak se začal psát letošní rok a s ním přišla i nová série To All Boys I've Loved Before. Příběh o dívce Lara Jean, která nikdy otevřeně nepřiznala, kdo se jí líbí. Místo toho každému z nich napsala dopis, ve kterém popsala, jak se cítí, a uložila ho do krabice pod postelí. Ale jednoho dne zjistila, že někdo dopisy rozeslal. Lara se musela postavit všem jejím bývalým láskám, které se o tom dozvěděly. Ale nakonec zjistí, že možná by z toho mohla i něco vytěžit. Druhý díl ponese název P.S. I Still Love You a měl by vyjít příští rok.

Proč o tom vlastně mluvím? Nejen, že celá trilogie Summer vyšla i v našich zeměpisných šířkách - a opravdu se mi líbila. Ale také proto, že Jenny Han píše lehce a poutavě a hlavně opravdu jednoduše. Její knihy jsou tím pravým pro začátek se čtením v angličtině. Nemá nějakou extrémně rozsáhlou slovní zásobu a nepoužívá odborné ani složité výrazy. Věty jsou jednoduché a velice snadno pochopitelné. Sama jsem se jejími knihami začínala a celou trilogii Summer jsem zvládala za týden. A to jsem to té doby vůbec anglicky nečetla. Vřele doporučuji!

You May Also Like

7 komentářů

  1. Sěrie Léto v angličtině je opravdu ideální k prvnímu čtení v angličtině. Celkem mě zaujala ta její poslední knížka. Jako vypadá na skvělého člověka, má dobrou představu o životě :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta její představa o životě mě hodně pobavila. :D A ano, ta poslední vypadá rozhodně zajímavě. :)

      Vymazat
  2. Autorka vypadá vážně sympaticky, ale ještě jsem od ní nic nečetla. Brzy se ale chystám na tu její sérii Burn for Burn. Vypadá to hodně zajímavě a ty obálky jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky jsou fakt nádherné, jenom mě mrzí, že tu poslední změnili. :(

      Vymazat
    2. Taky mě to mrzí :/ ale alespoň jsem se to dozvěděli dřív, než jsme si ty knížky koupily se s tou starší ale hezčí obálkou.
      A abych nezapomněla, nominavala jsem tě do Blogger TAGu - http://bookshelf-stories.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html a budu moc ráda, když se zapojíš :)

      Vymazat
  3. O autorce slýchám poslední dobou čím dál víc, takže bych si od ní taky něco přečetla? :D
    Jinak obálky se opravdu moc povedly. :)

    OdpovědětVymazat