Proč si přečíst Hlas nože?

by - srpna 18, 2013

Existuje nějaká kniha, u které pořád ještě nevíte, jestli si ji pořídit nebo ne? Bojíte se toho, že koupíte zajíce v pytli? Třeba vám tento příspěvek pomůže v rozhodování! 

Hlas nože
(Chaos #1), Patrick Ness
~ recenze | goodreads | trailer | facebook | web

Vydání Česko: červenec 2011, Jota (hardcover i paperback)
Vydání Slovensko: bohužel, nevyšlo
Žánrové zařazení: YA, dystopie

Anotace ve zkratce: Příběh se odehrává na planetě, která se nazývá Nový svět. Nicméně skupinu osadníků ze Starého světa napadne virus zvaný Hluk, jemuž podlehnout všechny ženy a mužům a zvířatům umožní slyšet myšlenky ostatních. Todd je nejmladším z osadníkům a nikdo ho ještě nebere jako opravdového muže. Ale je to právě Todd, kdo se rozhodne se svým psem Manchee utéct...

Série: trilogie
Hodnocení na goodreads: 3.97 při 42 280 hodnoceních

Proč si přečíst: 
"Ze začátku se to sice trochu pomaleji rozjíždělo, ale potom už člověk hltal jednu stránku za druhou. Moc se mi líbilo, že jsem absolutně netušila, co se v následujících chvílích stane a mnohdy jsem se od knihy nedokázala odtrhnout."
Mischa, Mischa's bookish world, celá recenze zde

"Celá kniha má takový ošklivý zlozvyk - nebo snad poutavý prvek? - NIC neprozradit. Udržuje to napětí, ale občas prostě převládne chuť zařvat na Todda: "Tak už to sakra vyklop kluku, páč já už to chci vědět!"."
Freckles, Freckles's books, celá recenze zde


"Co se mi na knize ještě libí, je zpracování. Dokonalé, nervy drásající až do konce. Prostě bomba. Další plus je za to, jak autor vystihl myšlenky zvířat. Mancheeho myšlení jsem totiž velice často porovnávala se svými čtyřnohými miláčky."
Aynnara Tulgar, Only for books and stories, celá recenze zde

"Co mě na knížce nejvíce bavilo, byla její surovost a naturalita. Jednotlivé scény - ať už putování, boj, krutost či vnitřní rozprava hrdiny - vše z pohledu Todda - je do detailů vyprávěno, až z toho člověka mrazí, jak reálné to je. Na reálnosti dopomáhá taky hovorový a nespisovný jazyk, často okořeněný nějakou tou vulgárností."
TerraDV, Books From My World, celá recenze zde

Příběh z druhé strany, aneb tohle vám může vadit:
"Tohle je již několikátá kniha s dětským hrdinou, kterou jsem přečetla a zjistila jsem, že mi takové knihy vůbec nesedí, protože vždycky podvědomě čekám nějakou romantickou zápletku s opačným pohlavím a to se samozřejmě v případě dítěte nestane (i když je hlavní postavě Toddovi už skoro třináct), takže pro mne kniha okamžitě ztrácí na atraktivitě."
Nikki Finn, Nikki Finn, celá recenze zde

"Kniha je psána z pohledu mladého kluka, čemuž odpovídá i sloh - tak trochu úsečný styl s jednoduchými větami, kde nadávky jsou po většinu času (spíše jen ze začátku) vynahrazovány úsměvnými konstrukcemi typu „Řekl jsem mu, strč si to někam, až na to, že jsem řekl kam“."
Seesen, Imaginary Whispers, celá recenze zde

Autor ve zkratce: 
Patrick Ness se narodil roku 1971 v Americe, ale momentálně žije v Anglii. Je to žurnalista, učitel a spisovatel, který se proslavil hlavně svou trilogií Chaos a knihou Volání netvora. Po absolvování univerzity v Jižní Karolině vydal svůj první příběh Genre v roce 1997. Na své první knize začal pracovat roku 1999 po přestěhování do Londýna. První díl série Chaos, Hlas nože, dostal několik ocenění - mezi nimiž například  Booktrust Teenage Prize nebo Tiptree Award.

~ facebook | twitter | web

Můj názor:
Takhle kniha mi doma leží už docela dlouho. Nicméně, pořád jsem se nějak nedostala k tomu, abych se do ní pustila. A co jsem tak vypozorovala u psaní tohoto článku, nejsem v tom sama. Každopádně, vůbec nevím, proč jsem se ještě nerozhodla tuhle knihu přečíst. Nebo vlastně knihy, protože druhý díl mám už taky doma. Jak tak o tom přemýšlím, možná to bude právě tím dětským hrdinou. Po posledních zkušenostech jsem přišla na to, že ti dětští hrdinové mi úplně nesedí. Na druhou stranu, kdyby to bylo tak hrozné, tak by si to tolik lidí nepřečetlo, no ne? 

Další recenze a články, které by se vám mohly hodit:
Recenze - Michael Křivánková (Fantasya)
Recenze - Wojta Běhounek (Deamon)

* citace v tomto příspěvku pochází z adresovaných blogů a nejsou nijak upravovány. Pokud některý z autorů recenzí či článků nechce být citovaný, nechť se mi ozve (do komentářů, na email x.katie.x@seznam.cz, nebo na facebooku) a já danou část příspěvku smažu. :)  
** Napsali jste recenzi na tuto knihu a chtěli byste být v tomto příspěvku zmíněni? Nezdráhejte se a pošlete mi odkaz (nejlépe na email), ráda ho sem přidám! :)

You May Also Like

10 komentářů

  1. Hlas nože i celá ta trilogie patří mezi moje nejoblíbenější <'3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych se do toho měla brzo pustit, když to všichni tak chválí. :D

      Vymazat
  2. Vůbec to neznám. Jsem tak opožděná! :D
    Ale zní to zajímavě až zmateně...
    Možná by mě právě také odrazoval tak mladý hlavní hrdina, ale kde jsou zvířata, jsem i já...:'D Mimochodem, vážně moc se mi líbí zpracování těchto článků - Proč si přečíst...:) Vždy mě to naláká na danou knihu a ještě zde naleznu spoustu dalších dobrých blogerů!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to můžeš zkusit. :) A děkuju za pochvalu. :)

      Vymazat
  3. Na Hlas nože jsem psala recenzi relativně nedávno. Vendy mi ho doporučila, na GR jsem četla vcelku dobrá hodnocení, tak jsem to zkusila. A už nikdy více, vůbec mi to nesedlo a skoro všechno mě na příběhu iritovalo :D
    Ale hrozně se mi líbí tyhle tvoje články! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že se ti to nelíbilo. Doufám ale, že na tom nebudu stejně. :D A děkuju. :)

      Vymazat
  4. Mě tahle knížka taky vůbec nesedla, styl psaní mi přišel dost divný a neuspořádaný... A taky mě nudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí, sto chutí. :) Uvidí se, co na to budou říkat další. Sama jsem ale narazila spíš na ty pozitivní ohlasy, není teda špatné poslechnout si něco z druhé strany. :)

      Vymazat
  5. Já se na tuhle knížku chystám, možná i v následujících týdnech. Od Patricka Nesse jsem četla Volání netvora, což se mi líbilo hrozně moc, takže doufám, že trilogie Chaos bude aspoň z části stejně dobrá. :) No, uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Voláni. Netvora taky už nějakou dobu pokukuju. :)

      Vymazat