Small Demons: splněný sen knihomola

by - dubna 08, 2013

Small Demons je internetová stránka, která byla spuštěna koncem loňského roku. Je to stránka s knižní tematikou, tedy naprosto vhodná pro jakéhokoliv knihomola. Možná si teď říkáte "No a co, vždyť existuje goodreads," jenomže Small Demons je na úplně jiném principu. Tahle stránka totiž shromažďuje knihy, filmy, osobnosti, jídlo, značky apod., které byly zmíněny v konkrétních knihách. A mnoho dalšího.

Jako příklad jsem si našla knihu The Perks of being a wallflower (Ten, kdo stojí v koutě, Charlieho malé tajomstvá).
V první řadě vám stránka nabídne klasickou deskripci knihy, autora, název knihy a kdy byla vydána. Pod anotací také máte tlačítka buy, add, share. Jednoduše se také můžete překliknout na autora. Souhlasím s tím, že tyto informace můžou být pro někoho silně nedostačující (např. právě v porovnání s goodreads), ale tohle není všechno. Když budete stránku rolovat stále níž, zjistíte, proč je Small Demons tak skvělé
Hned za základními informacemi o knize totiž následuje výčet věcí, které byly v knize zmíněny. Jako příklad tu mám třeba osobnosti. Na fotce je vidět, že v knize byl zmíněn třeba Petr Pan nebo Jack Kerouac. Na výběr máte z možnosti "individuals", "groups&organizations" a "companies", podle toho, jaký člověk vás zrovna zajímá. To ale není všechno. Ono, komu by se také chtělo hledat v celé knize, kde byl zmíněn právě Petr Pan? 
Small Demons to má skvělé promyšlené, takže když si kliknete na konkrétní osobnost, ukáže vám to přímo úryvek, ve kterém byla zmíněna! Snad jako jediný nedostatek shledávám v tom, že není zmíněna strana, ze které to je (i když různá vydání mají jiná číslování, ale alespoň tak orientačně), ale tak kdo má dobrou paměť, alespoň by mu to mohlo nějak napovědět, kde hledat.
Jak už napovídá předchozí obrázek, jsou tu i místa. Google mapa s vyznačenými místy a ještě konkrétní fotografie a doplňující obrázky. Opět vše obohacené o přímé úryvky, abychom nemuseli hledat v celé knize. (Zajímavost: V databázi mají uvedeno 191 knih, ve kterých byla zmíněna Česká republika. Slovensko je zmíněno ve 2 knihách.)
Pak tu jsou také filmy, knihy a televizní pořady, ale třeba taky i jídlo, značky aut nebo svátky. Opět vše s úryvkem. 

Celé to taky funguje opačně, takže si místo knihy můžete vyhledat konkrétní věc nebo místo a ono vám to všechno hezky vyhledá. Jako příklad tu mám zase Petra Pana.
Small Demons nám opět nabídne popis jeho osobnosti a vy si můžete tuto postavu přidat do některé své kolekce nebo využít z několika možností a dát o tom vědět světu. 
A samozřejmě jsou tu i knihy, ve kterých byl zmíněn. Small Demons nám tedy sděluje, že Peter Pan se objevil celkem ve 386 knihách.

Když se podíváte na stránku svého profilu, zobrazí vám to akorát vaše kolekce (nebo vás informuje, že žádnou nemáte).
Na Small Demons se můžete přihlásit třemi různými způsoby - přes váš twitter, facebook nebo staromódně přes email. Tyto tři možnosti se ale dají i propojit.

Tuším ale, že tato stránka má ještě spoustu skvělých funkcí, které mi jsou zatím skryty. Stejně jako je Small Demons skryta existence nějakých knih, protože jejich databáze má zatím opravdu velké mezery. Nicméně je to zajímavá stránka, kterou čas od času rozhodně stojí za to navštívit. 

Co třeba, kdybyste si chtěli přečíst nějakou knihu, ve které je zmíněno vaše rodné město? Nebo třeba vaše milovaná hudební star? 

Co si myslíte o této stránce? Myslíte, že má budoucnost a že k něčemu užitečná?

You May Also Like

9 komentářů

  1. To znie zaujímavo, idem si ju pozrieť.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na něco zajímavého ze světa knih :)

    OdpovědětVymazat
  3. zní to opravdu skvěle a užitečně.. určitě to prozkoumám.. =))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to zní super! Děkuju za tip, už vím, jak strávím dopoledne :D

    OdpovědětVymazat
  5. Á, takže dneska mám co dělat! :D Díky za bezva tip ! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to znie úžasne, hneď to idem očekovať 8P

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je skvělý:) hned jdu zkoušet!!"

    OdpovědětVymazat
  8. waw, tak to je úžasné. Vždycky mě strašně baví dohledávat si informace o zmíněných lidech v knihách, o dalšíh knihách, jsem ráda, když se dozvím, co můj oblíbený hrdina čte nebo poslouchá, takhle stránka je bezvadná, díky moc za tip :)

    OdpovědětVymazat