Povinná četba: Velký Gatsby

by - října 21, 2012

Tento speciál má na svědomí Abyss. Úkolem speciálu je uvědomit si, že slovní spojení 'povinná četba' nemusí být takové zlo. Po přečtení knihy z vašeho seznamu tu knihu pomocí několika otázek 'rozeberete' a řeknete, co se vám na knize líbilo/ nelíbilo a třeba ji pak doporučíte i někomu dalšímu. Více informací najdete tady.

Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald

I. Základní informace
     Francis Scott Fitzgerald, americký spisovatel a scénárista džezového věku, se narodil 24. září 1896 v St. Paul v Minnesotě a zemřel předčasně na infarkt 21. prosince 1940 v kalifornském Hollywoodu. Autor pocházel z rodiny irských přistěhovalců, což se odráží i v jeho tvorbě, a byl jedním z nejvýraznějších představitelů poválečné ztracené generace.
     Autor ve svých dílech znázorňoval mládež 20. let, také kritizoval pokrytectví dospělých (stal se také mluvčím americké mládeže) a odhaloval iluzi o americkém snu. Jeho prvotinou bylo Na prahu ráje, vydané roku 1920, které zachycuje poválečnou morálku.
II. Jak se ti kniha po jazykové stránce četla?
     Kniha je členěna na kapitoly, je psána spisovnou češtinou, jsou tam někdy možná až příliš rozsáhlé věty a  dlouhé popisy. Přesto je kniha hodně dějová, víceméně chronologicky řazená a hlavně vyprávěná ich-formou. Přesto, že to tak možná nezní, se mi četla opravdu dobře, i když jsem se někdy ztrácela v tom, kdo co říkal a hlavně v dialozích.
     Nicméně, kniha hezky odsýpá, nenašla jsem tam žádné hluché ani nudné místo a pro mě to v podstatě bylo čtení na dva dny. 
III. Byl obsah (příběhu) zajímavý?
     Určitě ano. Námět není nic úplně nového, ale bylo to nápadité a i neotřelé. Hodně zajímavé byly i postavy, protože si autor hodně pohrál s charaktery. 
IV. Jaká je dle tvého základní myšlenka celého díla?
     Hlavní myšlenkou díla je společnost 20. a 30. let 20. století v Americe – autor se především věnuje kritice snobství a povrchnosti, poukazuje na přátelské vztahy založené na majetnosti, ale ne na opravdových citech. 
V. Vzpomeneš si na nějaký jiný příběh (událost) která ti připomněla tuto knihu?
     Nějak si nevzpomínám. Určitě bylo hodně děl na podobné téma, ale nic konkrétního si nevybavuji. 

You May Also Like

2 komentářů

  1. po tom, čo som videla, že robia film s Leom, tak som si povedala, že si tú knihu prečítam :D

    OdpovědětVymazat