Klasické příběhy opět na scéně

by - října 14, 2012

Všichni jsme si zvykli na to, že YA knihy míří na filmová plátna či televizní obrazovky. Hunger games, Nádherné bytosti, Drahokamy, Upíří deníky, The Selection apod. Však nejen, že se filmové společnosti rozhodly ujmout nově objevených a, po vzoru Stmívání a Harry Pottera, velice úspěšných knih, oni také "vykopávají" klasiku, které dávají nový kabát. 

Jako příklad tu mám třeba Annu Kareninu, která se na česká i slovenská plátna kin dostane 6. prosince tohoto roku. Příběh od realistického spisovatele Tolstého byl poprvé vydaný roku 1873 a dílo zaobírající se lidskou společností a kriticky se dívající na tehdejší carské Rusko se za spolupráce Francie a Velké Británie bude snažit dobít novou generaci diváků a možná i budoucích obdivovatelů v novém provedení. Celé si to na starost vzal Joe Wright, který má na svém kontě i zpracování Pýchy a předsudku z roku 2005, a hlavních budou k vidění Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johanson, Kelly Macdonald a další.

Anna ale není jediným znovuoživeným kritickým dílem. Britská studia se rozhodla oprášit prach z jednoho z nejznámějších děl Victora Huga - z Bídníků. A nejen to. Rozhodla se jim dát rovnou hudební podobu v čele s wolverinem Hughem Jackmanem, genovijskou princeznou Anne Hathaway a Červenou karkulkou Amandou Seyfried. A aby těch jmen nebylo málo, můžete se těšit i na Bellatrix Helen Bonham Carter (která si opět střihne ne zrovna pěknou roli), Russella Crowa i vtipálka Sachu Barona Cohena. Celého filmu se ujal režisér Tom Hooper a v Česku i na Slovensku si na něj budeme moct zajít 3. ledna příštího roku.

Poslední klasikou, na kterou chci svést pozornost, i když to není klasika ani ne sto let stará, je kniha, kterou momentálně čtu do školy. Jedná se o známé dílo Francise Scotta Fitzgeralda a ano, hádáte správně, jde o Velkého Gatsbyho, který by se své premiéry měl dočkat v příštím roce, na Slovensku už 3. 1., u nás bohužel až v květnu, konkrétně 16., což znamená na moje narozeniny. V hlavních rolích se můžeme těšit na Leonarda DiCapria, Carrey Mulligan a Tobeyho Maguira. Režie se ujal Baz Luhrmann, který na svém retro kontě má i snímky Austálie a Moulin Rouge!.
Co na to říkáte vy? Myslíte, že tato klasika má na plátnech budoucnost, nebo jsou jen zbytečně vyhozené peníze? Na jaké filmy se v nejbližší době chystáte?

You May Also Like

6 komentářů

  1. určite to nie sú zbytočne vyhodené peniaze 8) takéto filmy mám veľmi rada 8)

    OdpovědětVymazat
  2. ja sa strašne teším na Great Gatsby, Leo je tam úplne super a dúfam, že spracovanie nesklame, ale ani Anna Karenina ako film nemusí byť zlý, som zvedavá, ako sa s tým popasujú :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gatsbyho mám už skoro dočteného a opravdu doufám, že to bude povedený, protože by mě to jinak strašně naštvalo. :D Já mám na Kareninu špatný vzpomínky ještě z loňska z literatury, ale tak snad to bude fajn. :D

      Vymazat
  3. Těším se na Annu Kareninu i na Bídníky, Velký Gatsby mě moc nezaujal - nemám ráda Lea DiCapria, ale možná se přemůžu :D

    Myslím, že zfilmování klasických děl je dobrá věc - ne každý je tak zdatný čtenář, aby zvládl přečíst celou Annu Kareninu nebo i ty Bídníky, jsou to hodně obsáhlá díla. Podle mě je lepší mít jakési povědomí o tom díle z filmu (který se někdy trochu odlišuje dějem), než nemít vůbec žádné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Bídníky se taky hodně těším, ty knihy se mi strašně líbily. :) A jinak souhlas, každý by měl vědět alespoň něco málo, i když je to třeba jenom z filmu. :)

      Vymazat
  4. Já se asi nejvíc těším na ty Bídníky. Viděla jsem je jednou v Praze a bylo to dokonalé. Navíc mám i ráda Huga a zrovna nedávno jsem si Bídníky obstarala:) Anna Karenina mě spíš děsí a mrzí mě to. Mám ráda i režiséra i herečku, ale celkově mi příjde že to nezachytil úplně nejlíp a ani tím hereckých obsazením si nepomohl. Gatsbyho jsem nečetla a zatím to ani neplánuju, ale film si nechám líbit určitě :)

    OdpovědětVymazat