Knihy mi daly... (1)

by - června 27, 2012

Středeční meme pořádané mnou. Princip spočívá v tom, že každý týden napíšu alespoň jednu věc, kterou mi knihy daly a napíšu důvod, proč si to myslím. Pro více informací klikněte zde. A tento týden jsem došla k názoru, že knihy mi daly...

VZDĚLÁNÍ

Rozhodla jsem se, že napoprvé začnu něčím jednodušší, ale opravdu důležitým, proto tedy vzdělání. Teď nemyslím konkrétně učebnice a podobné zlo. Myslím tím knihy obecně, jakékoliv knihy, kde je něco napsané. Ani si nedokážete přestavit, jak rapidně se mi zlepšil pravopis, když jsem začala číst. A nejen to. Knihy samy o sobě obsahují spoustu informací, které se nám můžou hodit i někdy v životě, ale o tom bych raději mluvila někdy jindy. Přesto ale kouzlo vzdělávání knihami vidím v pravopise, protože se mi zlepšily jak korektury, tak diktované diktáty. 

You May Also Like

14 komentářů

  1. Pravopis a také bych do toho vzdělání zařadila i větší slovní zásobu, což se vždy hodí, třeba při slohu, ale i při mluveném projevu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. U mě to není tak moc o pravopise, jako o vyjadřování, psaní. Při diktátě vždycky udělám nějakou pitomou chybu a to jen proto, že slova, která při nich píšeme, se v knihách jen tak nevyskytují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě na diktátech taky hodně štve, protože v textu na tři odstavce jsou takové blbosti, které by člověk jenom tak dohromady nedal. :) Na druhou stranu mi knihy pomáhají tak, že mám nějaká slova okoukaná a píšu je automaticky. :)

      Vymazat
    2. Jo, to mám taky. A pak když se mě učitelka zeptá, jak jsem na to přišla, jen pokrčím rameny. :D Často když si nejsem jistá (npř. i, y), tak si napíšu obě varianty a pak vyberu, co se mi víc "líbí". Teď jsme měli slovo KOBKA. Já samozřejmě napsala KOPKA. :D S tím slovem jsem se zrovna dvakrát nesetkala a odůvodnila jsem to podle kopání. Ale aspoň k nějaké "logice" jsem došla. :D

      Vymazat
    3. Když nevím i/y, tak si to taky píšu... :D Ono to sice vypadá docela blbě, když mám škrtance na krajích stránek, ale alespoň jsem si o něco jistější... :D Náhodou to je hodně dobrá logika! :) :D

      Vymazat
    4. Ze začátku mi taky přišla dobrá. Ale teď nad tím kroutím hlavou a říkám si, jak mě to mohlo napadnout. :D Nám to doporučila učitelka, myslím to i/y. Někdy to vyjde, někdy ne. Už jsem si zvykla. :D

      Vymazat
    5. Ta logika dokáže někdy docela dost zmást. Já pořád nechápu, proč je "nabít si mobil". Podle mě se prostě ta energie nabude, takže by mělo být "nabýt si mobil". I když, jak teď na to koukám, tak by to bylo získat ten telefon, no. Takže nic..počítejte to jako takový malý spam.

      Ale vzpomínám si, že jsem říkala, že chci "sbořit" Globus (ten hypermarket, protože jsem tam chodila na brigádu). Správně je "zbořit", ale obhajovala jsem si to tím, že jsem chtěla, aby zmizel z povrchu pryč.

      Vymazat
    6. Já s/z nechápu doteď. :D Musela jsem si ty slova načíst, abych aspoň něco psala správně. Třeba jsem psala ZPOKOJENÁ. Píše se SPOKOJENÁ, ale já si vždy říkala, že abych mohla být spokojená, musela jsem být nespokojená. Takže nějaká změna stavu, ne? :D

      Vymazat
  3. Tak s tím souhlasím, i když je pravda, že nacpat do pěti odstavců všechny chytáky dokáží jenom ti, co vymýšlí diktáty, takže je nikdo takhle z patra nepoužije v knize. Některá slova ale mám opravdu okoukaná, takže s tím většinou nemám moc velký problém. Zároveň mi knihy hodně daly, co se týče slovní zásoby a také stylistiky. Když jsem začínala psát první povídky, tak nějak jsem už prostě měla odkoukané odstavce, přímou, nepřímou, polopřímou řeč a tak. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na vysoké jsem psala jen jeden diktát. Bylo to do předmětu Fonetika a fonologie. Paní doktorka diktovala pět vět a dokázala vybrat takové věty, že jsem si ten diktát šla napsat celkem třikrát, ačkoli s pravopisem problém nemám.

    OdpovědětVymazat