Povinná Četba: Obraz Doriana Graye

by - prosince 20, 2011

Tento speciál má na svědomí Abyss. Úkolem speciálu je uvědomit si, že slovní spojení 'povinná četba' nemusí být takové zlo. Po přečtení knihy z vašeho seznamu tu knihu pomocí několika otázek 'rozeberete' a řeknete, co se vám na knize líbilo/ nelíbilo a třeba ji pak doporučíte i někomu dalšímu. Více informací najdete tady.

Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde
I. Základní informace
Oscar Wilde, celým jménem Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, se narodil 16. října roku 1854 v Dublinu. V Anglii působil jako dramatik, básník, prozaik a esejista. Jeho otec byl očním a ušním chirurgem, jeho matka, Jane, byla spisovatelkou (psala pod jménem Speranza).
Wilde začal své první verše psát na Oxfordu, kde se poprvé setkal s dekadentními názory, které na něj měly velký vliv.  Žil svobodně bez ohledu na morálku. Po sňatku s Constance Lloydovou byl finančně zabezpečen, díky čemuž mohl žít v relativním luxusu. S Constance vychovával dva syny – Cyrila a Vyvyana.
V roce 1895 byl obžalován z homosexuality (díky jeho intimnímu přátelství s lordem Alfredem Douglasem), která byla v té době ilegální. Byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací. Po tomto incidentu se od něho žena odvrátila a sobě i synům změnila jméno na Hollandovi. Oscar Wilde se nechal přejmenovat na Sebastiana Melmotha a po návratu z vězení a cestování po Evropě zemřel roku 1900 v bídě v pařížském hotelu.

Příběh byl poprvé publikován 20. června 1890 v časopise Lippincott's Monthly Magazine. Později jej Wilde přepsal a rozšířil. Nová verze byla vydána v dubnu roku 1891. Do češtiny dílo přeložil Jiří Zdeněk Novák. 
Kniha byla po vydání odsuzována. Dnes je považována za jeden ze základů moderní literatury a mnoho děl se jí inspirovalo.

II. Jak se ti kniha po jazykové stránce četla?
Kniha samo o sobě se mi četla dobře, i když jsem měla čas od času problém s tím, abych si zapamatovala to, o čem tam mluvili, protože některé dialogy byly opravdu dlouhé. Na druhou stranu, když se na chvíli pozastavím u těch dialogů, právě díky nim ta kniha opravdu rychle utíkala. Největší problém mi ale dělaly verše, které byly ve francouzštině. 
III. Byl obsah (příběhu) zajímavý?
Nejdříve mě tematika opravdu zaujala - tajemný obraz, zaprodání se ďáblu... Říkala jsem si, proč ne. Navíc jsem viděla ukázky z filmu a opravdu se mi to líbilo. Na druhou stranu jsem byla trochu zklamaná, protože podle mého názoru měla kniha opravdu dobrý potenciál, aby byla o něco zajímavější. Vždy ve mně hlodala jistá naděje, že konečně to bude zajímavé, ale nakonec mi dílo přišlo spíše nudné a dočítala jsem ho s jistými obtížemi.
IV. Jaká je dle tvého základní myšlenka celého díla?
Celá myšlenka díla je tak trochu sporná. Autor vyzdvihuje fyzickou  krásu nad krásu vnitřní. Celou dobu se touto myšlenkou řídí, ale na druhou stranu nám ale i ukazuje, jak to s takovými lidmi končí. Dorian, egoistický narcista, zemře tragickou smrtí. Ale na tu druhou stranu ale nám autor ukazuje i tu druhou možnost. Lord Henry tragicky nezemře a žije dál, poměrně šťastný. 
V. Vzpomeneš si na nějaký jiný příběh (událost) která ti připomněla tuto knihu?
Popravdě si na nic podobného nevzpomenu, ale mnoho filmařů se nechalo inspirovat právě tímto dílem. Například vznikl i český muzikál v režii Michala Pavlíčka. Hlavní roli hraje David Kraus a údajně se muzikál stále hraje. :)

You May Also Like

2 komentářů

  1. Tak přesně tohle jsem si vytáhla u maturity, byla jsem štěstím bez sebe, když jsem se dozvěděla o čem vlastně budu vyprávět :). Ne nadarmo jsem z ústní dostala plný počet bodů :D

    OdpovědětVymazat
  2. Obraz Doriana Graye je skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá knížka :) Ten film mě tak strašně namíchnul, když jsem ho viděla...i když musím uznat, že Dorian v něm byl fešák :)

    OdpovědětVymazat