Mercedes Thompson: Symbolika obálek a názvů

by - října 28, 2011

O tom, jestli se jedná o symboliku v pravém slova smyslu by se dalo spekulovat. Každopádně jsem se nad nimi musela tak trochu zamyslet, když jsem si rovnala knihy na poličce...

Předem oznamuji, že i když jste nečetli sérii, článek neobsahuje spoilery!

Hned v anotaci u prvního dílu se může dočíst ty hlavní fakta: Mercy je automechanička a kožoměnec, bydlí vedle vlkodlaka a alfy Adama Hauptmana, její bývalý šéf je fae (v anotaci je psané gnón, ale skutečnost je hold někde jinde) a jejím dobrým kamarádem je upír Stefan. A ač se to zdá nebo ne, série je to především o vlkodlacích. A tím se dostáváme k bodu číslo jedna.

Moon Called (Mercedes Thompson, #1)
První díl u nás vyšel pod názvem Měsíční píseň u nakladatelství Fantom Print s originální obálkou (!). Ale abych se vrátila zpátky k tomu, o čem jsem se zmínila o několik řádků výše. Série je to především o vlkodlacích, o čemž vás utvrzuje i první díl.


Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky… A unést mu dceru byla osudová chyba… Takhle o knize mluví naše, česká, anotace. A ano, opravdu se jedná v tomto díle především o vlky. Ale jak se to dá poznat i bez toho, aniž bychom četli anotaci?

Nejprve bychom se mohli zamyslet na názvem. Měsíc... Hm? Jistě, přeměňování vlkodlaků, těch pravých vlkodlaků, je podmíněno právě měsícem. A píseň? To už vám neprozradím. 

Pak je tu samotná obálka - vlci v pozadí na bráně, měsíc v úplňku. No a samotná Mercy. A pak je tu šedomodrá barva symbolizující noc.  A podobně to jde i s ostatními obálkami. 

Blood Bound (Mercedes Thompson, #2)
Druhý díl nese název Krevní pouto. Ta krev v názvu už sama o sobě vypovídá o tom, že se to bude týkat těch krvežíznivých stvoření zvaných upíři. (A pouto si zase rozluštěte sami.) U obálky je to ale asi ještě jasnější než u prvního dílu. V pozadí garáže jsou vidět netopýři, hodně netopýrů, a Mercy přibylo tetování trochu připomínající ďábla. A myslím, že ta barva mluví sama za sebe. 

A tak to jde dál a dál... Třetí díl, Železný polibek, je právě spojen se železem a s fae. A abych řekla pravdu, obálka u Zkřížených hnát mi je pořád tak trochu otázkou. Symboliku názvu naprosto jasně chápu, ale ta obálka mi do té hlavy nějak nejde. U pátého dílu,  Stříbrné relikvie, je hned zase všechno jasné, protože Mercy v rukou drží právě tu tolik důležitou knihu. 

Další hádankou ale zase je šestý díl, který u nás v příštím roce vyjde pod názvem Říční znamení. Co by ta obálka asi mohla znamenat?
River Marked (Mercedes Thompson, #6)

You May Also Like

2 komentářů

  1. Miluju tyhle "poznámky pod čarou"! Obálka by vždycky měla něco znamenat, možná proto jsem vždycky tak rozhořčena, když na české vydání změní obálku a totálně to tím zabijí (viz. první vydání twilight ságy v čechách - KATASTROFA :D)

    OdpovědětVymazat