City of bones vs. Město ze skla

by - srpna 19, 2011

Opět se zas a znovu obracím na nepovedené české obálky - a na jednu z nejnepovedenějších. Ano, řeč je o prvním dílu série Nástroje smrti.

 

Autor: Cassandra Clare
Nakladatel: Mladá fronta/ Margaret K. McElderry books
Vyšlo v originálu: 2007
Vyšlo u nás: 2009
Anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou "vnitřní zrak"? To by rádi věděli i Lovci stínů... Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Musíte uznat, že originální obálka je opravdu povedená, jako všechny obálky této série. Postava má představovat Jace Waylanda, hlavního protagonistu a když si vezmete, že to na naší obálce má také představovat jeho... ehm... Originální obálka představuje všechno podstatné - Jace, New York a náhrobky, které určitým způsobem patří právě do Kostěného města. Kdežto na české obálce vidíme Jace, New York, andělské ostří a zkázonoše, který tam podle mého nemá ani moc co dělat. 
Když se na to teď zpětně podívám, nezdá se mi ta česká obálka až tak moc hrozná, ale na tu originální prostě nemá a stejnak jsem si ji odmítla koupit. Jasně, hlavním důvodem je, že ani trochu nepasuje k dalším dvěma dílům, které u nás mají originální obálku (díky Bohu!), ale stejně jsem ji jej objednala v angličtině, aby mi to ladilo.

Ale Česko není jedinou zemí, která se tak trochu sekla v obálkách. Nepatří sice k těm nejpovedenějším, ale řekla bych, že ani ne k těm nejhorším, ale to už je jenom o názoru člověka. Proto sem přidávám ještě další obálky:

 CoB_GERM CoB_Jap
Španělská obálka mě opravdu zmátla, protože použili obálku z druhého dílu, na které je Clary. Němci zase obálku pojali úplně po svém a nějak nemohu přijít na to, co vlastně má zobrazovat. Vidím tam New York a havrany (vrány?). A zase Japonci se rozhodli, že tam zobrazí lovce stínů - Jace, Aleka a Izzie. 
 
Ale tedy mezi obálky, které se mi vážně libí (když nepočítám originální), tak je to určitě Bulharská a Italská. 
CoB_Bul 
A mimo jiné... nedávno jsem na jednom blogu (opravdu si bohužel nevzpomenu na jeho název!) našla takový zajímavý postřeh. Asi mě možná někdo budete chtít odstřelit, ale vážně na tom něco bylo. Nejsem si jistá, jestli se článek týkal obálky nebo přímo Jace, ale byl tam taková myšlenka, že postava muže na obálce je "podezřele" podobná tělu Alexe Pettyfera. :)
 

You May Also Like

0 komentářů