30 Day Book Challenge - Day 17

by - července 31, 2011

Day 17: Nejkratší kniha, kterou jsi kdy četl/a
Němá barikáda
Kniha: Němá barikáda
Autor: Jan Drda
Počet stran: 94
Anotace: Němá barikáda je povídkový soubor spisovatele Jana Drdy z roku 1946.

Jedná se o první prozaické ztvárnění událostí 2. světové války (včetně heydrichiády, Pražského květnového povstání a osvobození) v české literatuře. Patří k Drdovým nejpopulárnějším dílům.
Soubor je uvozen citátem z Halasovy básně Zpěv úzkosti.
Povídkový soubor byl použit jako předloha ke stejnojmennému filmu režiséra Otakara Vávry, jenž měl premiéru v roce 1949. Děj ústřední povídky Pancéřová pěst a filmu Němá barikáda se z části odehrává na Trojském mostě vedoucím z pražských Holešovic do Troje, tedy na místě kde ona barikáda byla fakticky postavena a který byl na počest obránců mostu po válce přejmenován na most Barikádníků.
I když se to příčí s hodně názory, nejlepší knihou ze série mi přišla Síla vzdoru. A je mou nejoblíbenější knihou právě v tuto chvíli.

Bylo to čtení do školy a bylo to utrpení. Přečetla jsem ji sice celou, ale většinu z povídek jsem vlastně ani moc nepochopila.
 

You May Also Like

1 komentářů

  1. Moja najkratšia kniha bola ešte asi neaká rozprávka, ale fakt si už nepamätám, ktorá. Ale z YA kníh myslím že Krátky druhý život Bree Tannerovej, ktorá má niečo okolo 160 strán.

    OdpovědětVymazat