Jak si znepřátelit bohy v pár krocích | Rychlo-recenze na Kroniky železného druida 1-3

by - února 17, 2020


Urban fantasy je žánr, který se mi fakt líbí, ale dostávám se k němu spíše nárazově. Je to fantasy z městského prostředí, ve kterém se mísí nejrůznější bytosti. V YA jsou skvělým příkladem třeba Nástroje smrti. Co jsem časem vypozorovala, urbanky se velice často zaměřují i na trefný smysl pro humor a v těch adult nechybí ani sexuální scény.

Kroniky železného druida aspekt neuvěřitelně chytlavého smyslu pro humor rozhodně splňují. Atticus je výborná postava, která si za léta svého života vytvořila neuvěřitelný nadhled a jen tak něco ho nerozhází (pokud nejde o hormony). Všechno zvládá až se stoickým klidem, což je vzhledem k událostem v jeho životě velice obdivuhodné. Ví, kde jsou jeho limity a ví, že jeho hlava je cenná trofej pro výstavku na zdi nejednoho boha. A přesto zvládá přežívat už nějaké to století. 

Kromě toho jsou knihy velice dobře propojené s mytologií i historií. Informace jsou velice akurátně a stravitelně podané. Dozvíte se hrozně moc informací o nejrůznějších stvořeních, mytologiích a božstvech. Přestože se v tom v prvním díle budete fakt ztrácet, postupně si vytvoříte mentální seznam jmen a jejich postavení a budete si to užívat. A je to fakt jízda. 

Knihy jsou krátké a mají malý formát, proto je spád děje opravdu rychlý. Většina věcí se vysvětluje spíše za pochodu a rozhodně vám neuškodí alespoň lehký přehled, abyste se v tom lépe zorientovali. Na začátku každého dílu máte užitečný slovník, který jsem popravdě ani jednou nevyužila, ale rozhodně k lecčemu dopomůže. 

Kroniky železného druida jsem si zamilovala už před lety, kdy byl první díl Prohnaný žhavou novinkou. Vrátila jsem se k němu až po několika letech a dala si maratorn rovnou tří dílů, které jsem za ty roky doma nastřádala. Přestože byl každý díl něčím výjimečný: Prohnaný byl o keltských bozích, Proklatý o covenu čarodějnic a Praštěný o asgárských bozích a Thórovi, tak za nejlepší jednoznačně považuju právě trojku. A moc se těším, až se dozvím, o čem jsou ty další díly, protože minimálně čtyřka vypadá fakt zajímavě. 

Tuhle sérii doporučuji všem, kteří chtějí svižný a napínavý příběh, ve kterém toho mnoho nevychází podle plánů. Akorát není úplně od věci obrnit se trpělivostí, ze za začátku se v příběhu budete trochu ztrácet, a to především v tom množství cizích slov a jmen různých božtev. Ale když u toho vydržíte, stojí to za to. Fakt. 

You May Also Like

1 komentářů

  1. Ja tuhle serii uplne zboznuji a netrpelive cekam na pokracovani. Jeste zbyvaji k vydani ctyri dily ♥

    OdpovědětVymazat