Mezi-recenze: Panika

by - května 29, 2014

Ještě před maturitou a v době, co jsem musela číst povinnou četbu, jsem rozečetla jeden recenzní výtisk, ve kterém jsem se pořád nedokázala prokousat na konec. Proč? Protože se mi to skoro vůbec nezamlouvá... 

Kniha: Panika
Autor: Lauren Oliver
Aktuální strana: 150

Děj: Kniha ze života středoškoláků, kteří se přes léto zapojí do hry Panika. Je to hra, ve které máte překonávat hranice svého strachu a plnit úkoly, které jsou více či méně nebezpečné. Heather, Nat a Hodge se zapojili do této hry z vlastních důvodů, ať už šlo o peníze či o něco z minulosti.

Námět, originalita: Na první pohled tradiční contemporary, na ten druhý poměrně akční kniha, která popisuje velice šílenou hru. Z herního prostředí se najde knih spousta, většinou se ale jedná o ty počítačové, nebo příliš krvavé (např. ty Hladové). Nasazování vlastních životů teenagerů může být ale i lehce přes míru.

Styl psaní: Dvě slova. Lauren Oliver. Lehký styl psaní, který se čte v podstatě sám. Bohužel mi linie příběhu trochu moc neleze do hlavy natolik, abych si čtení plně užívala, takže i když je to Lauren, ve čtení se hodně často zasekávám. 

Postavy: Postavy jsou neslané nemastné. Nevím, co si o nich myslet a při psaní tohoto článku jsem horko těžko vydolovala jejich jména. Doufám, že postupem času se mi pod kůži zaryjí trochu víc, ale snad kromě Dodge na mě neudělala dojem ani jedna, především kvůli pochybným důvodům, proč se vůbec přihlásili do Paniky.

Klady: Styl psaní a prostředí. Víte jak. Je to Lauren Oliver. Ta vytvořit atmosféru umí.

Zápory: Celá ta soutěž mi drásá nervy a vůbec nechápu, jak je možné že ještě pořád se koná. Úkoly mi přijdou za hranicí všeho a rozhodně by se jim nepodařilo tohle ututlat. A co víc, rozhodně by si nikdo nevzal na triko, že je velká možnost, že se tam někdo zabije.

Reakce po prvním čtení: Tohle bude tuhý oříšek...
Reakce po posledním čtení: Ach jo...
Očekávání do budoucnosti: Aby se konečně dělo něco, co mi nepřijde postavené na hlavu.

Zbývá mi přečíst: hodně... 

You May Also Like

2 komentářů

  1. Mne sa Panika začala páčiť až na konci... hádam sa to aj u teba zlepší.:D

    OdpovědětVymazat